Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst

november 5, 2016 By Langsiktig Investering 19 Comments

I detta inlägg tänkte jag titta tillbaka och bekänna tidigare synder. Jag började nämligen min aktiekarriär på ytterst skakiga premisser med förhoppningen om att bli rik fort. Jag skulle tjäna ihop min första miljon genom att köpa förhoppningsbolag där jag inte riktigt förstod verksamheten. Hur de bolag som jag ägde andelar i skulle gå med vinst i praktiken var jag inte särskilt intresserad av eller insatt i. Istället stirrade jag på kursen alldeles för mycket och lyssnade på mer eller mindre självutnämnda experter (bland annat de som skrek högst på olika aktieforum). Sedan väntade jag på att aktien skulle stiga till de nivåer som utlovades, vilket i rask takt skulle skänka mig välstånd och lycka. Var detta en lyckad tatik kanske någon frågar sig? Nej.

Efter att ha bränt mig ett antal gånger och betalat den nästan obligatoriska läropengen insåg jag att jag faktisk inte bara ägde ett värdepapper utan andelar i ett verkliga företag och att jag måste förstå mig på verksamheten på en åtminstone rudamitär nivå för att undvika ytterligare förluster.

En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst

Jag tog till mig Peter Lynchs devis att äga bolag vars produkter går att ta på och vände blicken mot det förlovade landet på andra sidan Atlanten – USA. Bolag som McDonalds, Coca Cola, Walmart och P&G blev favoriter med sina perfekta utdelningskurvor, starka varumärken och globala närvaro. Dessa multinationella jättar kändes som en trygg hamn i förhållande till de förhoppningsbolag jag tidigare ägnat min tid åt.

Redan innan jag investerade var jag väl förtrogen med dessa giganters verksamhet och affärsidé. Coca Cola till exempel förvaltar sina recept på icke alkoholhaltiga drycker och skapar koncentrat baserade på dessa som de själva förädlar eller säljer till samarbetspartners. Läskedrycksjätten behåller sedan sitt starka grepp om konsumenterna genom intensiv marknadsföring.

Procter and Gamble är inte heller alltför svårt att förstå sig på, konsumentgiganten tar fram, designar, utvecklar och marknadsför produkter som säljs till återförsäljare såsom Walmart och Axfood här i Sverige. P&G satsar även de stora summor på att underhålla sina många och starka varumärken. Tack vare dessa globala jättars marknadsposition och till synes oändliga marknadsföringsmuskler var det också lätt att se framför sig att folk även i framtiden skulle köpa diskmedel av märket Yes och dricka Coca Cola.

Problemet var att jag delvis bländades av dessa marknadsdominanters förträfflighet. Ett fantastiskt bolag är nämligen inte alltid detsamma som en fantastisk investering. Värderingen var sällan låg, men jag var numera långsiktig till naturen så ingångskursen var inte hela världen. Jag insåg att det alltid går att räkna hem investeringar när man diskonterar framtida kassaflöden in i evigheten.

Det var värt att betala premiumpris för så fina bolag trots att tillväxten bromsat in och om inte annat fick jag alltid utdelning. Att bolagen inte längre växte och att återköp av aktier i många fall bidrog till vinst- och utdelningssökningen var inget jag uppmärksammade.

Vad vill jag då ha sagt med detta inlägg?
Att de globala jättarna som KO och McD sett sina bästa dagar? Sannolikt. Att de är sämre bolag än våra nordiska motsvarigheter? Nej, men de är inte per definition bättre investeringar. Avkastningen kan bli medioker till nuvarande värderingar och i värsta fall kan avkastningen bli negativ när marknaden inte längre är beredd att betala premium för framtida vinster. Utvecklingen i Novo Nordisk visar hur hård marknadens dom kan vara i ett sådan scenario.

Det är dock ännu värre att köpa aktier utan att förstå bolaget där i många fall framtida vinster är högst spekulativa och lönsamheten vid inköpstillfället lyser med sin frånvaro. Då kan man lika gärna bege sig till närmaste casino eftersom den som spekulerar ofta förlorar mot huset eller marknaden. Jag hoppas att inlägget kan ha en viss avskräckande effekt eller åtminstone underhålla en och annan där ute. Är det någon som känner igen sig i beskrivningen ovan från er karriär på börsen så här långt eller är jag ett unikum bland rationella småsparare?

Andra inlägg på liknande tema

Revidering av bevakningslista
Pris är vad du betalar och värde är vad du får
Hur många bolag överlever tidens tand?

Filed Under: Investeringsstrategi, Långsiktig sparande Tagged With: Investeringsprocess, investeringsstrategi

Comments

  1. Dan says

    november 5, 2016 at 10:56 f m

    Hej, och tack för ännu en intressant artikel. Har givetvis, och gör ibland fortfarande, samma misstag. Eller är det det? Jag läser ibland det begrepp du beskriver, dvs ”köpa bolag man förstår.” Men på vilken nivå skall förståelsen vara för att man ska investera i ett specifikt bolag? Det är inte svårt att begripa att Novo Nordisk tillverkar läkemedel för att sockersjuka ska få en bättre tillvaro. Eller att Skanska bygger. Eller att ICA säljer mat, Sweco är konsulter mm. Alltså behöver vi utveckla begreppet förståelse, så att var och en kan bilda sig en uppfattning om. Jag köper andelar i bolag jag tycker mig förstå, men gör jag det? Hur mycket behöver jag förstå? Fundamental analys på egen hand, eller läsa vad lärde skrivit, är det tillräckligt? Tror frågan behöver problematiseras lite för att belysas bättre helt enkelt.

    Allt gott!
    Dan

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 8:54 f m

      Tack, kul att höra Dan! Ja, det är en bra fråga. Kan man som utomstående skapa sig en fullständig förståelse för hur ett bolag drivs och fungerar? För majoriteten är sannolikt är svaret nej, men det går som oftast få en uppfattning av vad som driver lönsamheten om man gräver lite djupare. Sedan gäller det att skydda sig mot okända risker genom att köpa bolaget med en säkerhetsmarginal.

      Mvh

      Svara
  2. Joakim says

    november 5, 2016 at 11:02 f m

    Jag har lyckats hålla mig borta från förhoppningsbolagsträsket och har sedan jag började med aktier för 5-6 år sedan bara köpt bolag som gör vinst och delar ut pengar. Därmed inte sagt att jag inte har gjort bort mig ibland.

    Min sämsta investering var Seadrill som jag köpte strax före toppen, åkte med över toppen, snittade och sedan sålde med 50% förlust när de ställde in utdelningen. Då uppfyllde bolaget inte längre kriteriet att dela ut pengar och då fick de åka. Bra val så här i efterhand eftersom jag lyckades trycka ut dem kring 120 NOK om jag inte minns helt galet och nu ligger de väl kring 17.

    På temat köp bra bolag men inte till vilket pris som helst så sitter jag på HM med ett gav kring 300, men de får ligga kvar eftersom bolaget fortfarande växer topline och fortfarande delar ut ganska bra och jag tror på konceptet.

    Svara
  3. Joakim says

    november 5, 2016 at 11:07 f m

    Just det… såg just Dans svar och jag har gjort bort mig i Novo Nordisk också på samma sätt. Bra bolag, bra framtid, lätt att förstå slutmarknaden, fetma ökar, diabetes ökar, marknaden ökar, men nu har ju marknaden värderat om Novo rätt häftigt från tillväxtbolag till moget bolag. Även Novo ligger kvar i väskan. Vinsterna är det inget fel på. Kraftiga återköp och dessutom börjar utdelningen se lite aptitlig ut kring 2.7%.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 10:09 f m

      Bra där att du lyckats undvika bolag och din erfarenhet med Seadrill visar på vikten av att på förhand ha uppställda kriterier.

      Jag tycker att fallet Novo Nordisk visar på hur svårt det är att värdera tillväxt och vikten av att köpa bra bolag till ett rimligt pris. Det är lätt att underskatta värderingsrisken och marknaden hade prisat in en hel del tillväxt i tidigare värdering. Ja, Novo börjar se intressant ut.

      Mvh

      Svara
  4. Invest says

    november 5, 2016 at 11:14 f m

    Hej, bra inlägg och jag håller med.
    Jag har själv i begynnelsen bränt mig på en del bolag med högre risk.

    Värderingen är bland det mest väsentliga i en investering och det tål att upprepas. Oftast tror man att det bolag eller land som har haft högst tillväxt borde ha den bästa avkastningen, men så är inte alltid fallet eftersom värderingen spelar en så stor roll för avkastningen.

    Det spelar ingen roll hur hög kvalitet ett bolag har för om man köper för dyrt kan det ändå bli en medioker avkastning. Hade man tex köpt Coca-Cola runt år 2000 vid P/E en bra bit över 40 hade det varit en dålig investering. Ett annat exempel på bolag som jag bevakar är Brown-Forman som har en helt exceptionellt hög kvalitet i intjäningen. Men bolaget är konsekvent så högt värderat i förhållande till sin vinst och framtida tillväxtpotential att det är omöjligt att motivera ett köp.

    Det uppstår däremot ibland yttre omständigheter som gör att marknadsledande bolag av hög kvalitet blir intressanta för köp (tex priskrig, produktionsproblem etc). Man får däremot vara beredd på att köper man en fallande kniv så kan aktien underprestera ett antal år men på sikt brukar det vara en bra strategi men inte alla gånger. Det händer inte ofta men ibland uppstår det tex priskrig för tandkräm och när marknaden säljer ut Colgate-Palmolive med badvattnet brukar det vara bra att öka sin position. Några ytterligare exempel är Johnson&Johnson som hade kvalitetsproblem och reklamationer för ett antal år sedan vilket gjorde att värderingen blev mycket attraktiv. För ett par år sedan ägde Reckitt Benckiser ett läkemedelsbolag som marknaden var mycket orolig för vilket gjorde att värderingen blev mycket attraktiv i förhållande till övriga konkurrenter.

    För första gången på mycket länge tycker jag Novo Nordisk ser mycket intressant vid nuvarande värdering pga av deras problem med prispress i USA och jag funderar på att köpa (år 2002/2003 var värderingen också attraktiv) Man ska dock vara medveten att Novo är mycket beroende av diabetesmedicin och är inte lika diversifierade som tex Johnson&Johnson och Novartis vilket betyder att risken är högre.

    Mvh Per

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 1:25 e m

      Hej Per!
      Jag håller med dig på samtliga punkter. Lätt att bli bländade av fina tillväxtkurvor, men betalar man för mycket vid investeringstillfället blir investeringens avkastning medioker i bästa fall och usel om tillväxten avstannar.

      Svara
  5. Aktienovisen says

    november 5, 2016 at 11:58 f m

    Känner igen mig otroligt i detta du beskriver! Köpte i början småbolag typ Black Earth Farming för att sedan gå över till de ”säkra” giganterna och köpte KO, IBM, MCD, P&G etc. Men med lite mer kunskap så börjar man precis som du gjort att förstå att de inte är så bra som det sägs. Har nu sålt av i princip alla mina giganter förutom P&G vilket jag fortfarande gillar 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 2:36 e m

      Kul att vi är fler som vandrat samma väg 🙂 En gigant som P&G är fortfarande en portföljkandidat, men inte till dagens pris.

      Mvh

      Svara
  6. Utlandsutdelaren says

    november 5, 2016 at 1:37 e m

    Jag känner igen mig i ditt resonemang. Har inte gått på så många förluster i förhoppningsköp. REC Silicon är det enda och skrev om det i veckan när jag valde att realisera förlusten. Carnegie var förstås ingen lysande affär för tiotalet år sedan när jag prövade vingarna hos Aktieinvest.

    Delar ditt dilemma om mogna men stabila företag. Jag väljer att investera i dem långsiktigt och min huvudparameter är att de ska klara att ge en stabil utdelning på åtminstone bibehållen nivå procentuellt sätt, men inte nödvändigtvis växande. Ser dem som en stabil bas i portföljen och att andra aktier med högre risk kan kompensera.

    H&M och Clas Ohlson som jag gillar har en tydlig sådan risk men jag tror att verksamheten kommer klara sig och att de på riktigt lång sikt fortfarande kommer vara bra affärer. Axfood är jag inte lika orolig för – kursen kommer säkert tappa eftersom den pressats upp av årets extrautdelning som förr eller senare inte upprepas – tror att de klarar att dela ut över tre procent årligen även om utdelningstillväxten nog inte blir större än att de kan leverera jämna steg.

    Av skälet du nämner är jag mer försiktig med utländska aktier eftersom de är svårare att sälja av courtage/skattskäl om utvecklingen vänder.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 5:02 e m

      Ja, alla har vi olika avkastningskrav och risktolerans, vilket är en av anledningarna till att det finns köpare på dessa nivåer. Det viktiga är dock att, precis som du verkar göra, skapa sig en realistisk bild över vilken avkastning man kan förvänta sig vid en viss inköpskurs.

      Mvh

      Svara
  7. Aktieingenjören says

    november 5, 2016 at 3:14 e m

    Jag sitter i den lite ironiska situationen att min professionella kompetens är forskning inom life science… Det blev en analys av Moberg Derma (helt okej bolag) och därefter har jag undvikit den sektorn då nästan alla bra bolag sväljs av större fiskar innan de når börsen.

    En bra gräns för att ”förstå” ett bolag kan vara att man förstår varför kunderna väljer produkter från ett visst bolag och vad som krävs för att en konkurrent ska bli bättre för kunderna. Marknaden fortsätter dock att vara outgrundlig så jag föredrar investeringar där jag förstår bolaget men inte tycker att argumenten får en låg värdering är rimliga.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 5:10 e m

      Ja, det insåg jag kanska snart efter att jag börjat läsa din blogg, men du är också duktigt på att skapa dig en ingående förståelse för bolag och vad som driver lönsamheten inom andra branscher.

      Håller med dig i vanlig ordning och gillar särskilt den sista meningen om vikten av att köpa till en låg värdering: ”Marknaden fortsätter dock att vara outgrundlig så jag föredrar investeringar där jag förstår bolaget men inte tycker att argumenten får en låg värdering är rimliga.”

      Svara
  8. Aktiepappa says

    november 5, 2016 at 6:16 e m

    Intressant att du nämner ”de som skrek högst på diverse aktieforum”. Det är precis så jag tänker när jag hör eller läser dem och alla deras fantastiska affärer.

    Själv håller jag med dig till 100 %. Eller egentligen håller jag väl med Lynch då men det känns bättre att hålla med dig när vi ändå befinner oss på din blogg. Tack för en bra artikel!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 5:40 e m

      Kul att du uppskattade inlägget Aktiepappan!
      Tyckte också den meningen var ovanligt målande. Ja, Lynch har sagt mycket klokt. 🙂

      Svara
  9. Framtidsinvestering (@framtidsaktier) says

    november 6, 2016 at 11:19 f m

    Känner som många igen mig, började i förhoppningsaktier för (mycket snart) 10 år sedan. Gjorde väl både bra och dåliga affärer innan jag började att förändra strategin.

    Håller helt med om att det är viktigt att förstå verksamheten. Därför saknas t ex helt bioteknologi och läkemedel i min portfölj. Ja samma sak med mer avancerad mer avancerad elektronik, framför allt med korta cykler. Undviker också företag som är beroende av världsmarknadspriser, har den hårda vägen insett att det är svårt att förutspå hur dessa rör sig.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2016 at 5:52 e m

      Jag håller med dig om att man som regel ska passa sig för vissa branscher och framförallt när man inte har tid eller kompetens att egna sig åt djupa bolags- och branschanalyser. Det är ofta svårt att bedöma normal framförallt hållbar intjäning för konjunkturberoende bolag inom råvarubranschen exempelvis.

      Svara
  10. Viktor says

    november 11, 2016 at 3:51 e m

    Att invänta rätt köpkurs är inte det lite samma sak som att försöka sig på marknadstiming?

    “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

    Efter ”perfecttiming” kommer ”invest direct” på en andra plats enl. artikeln nedan, med andra ord bör det bästa av alla världar vara att direkt lönen kommer in avsätta en x % summa av den och investera direkt på börsen (i det för stunden kanske lägst värderade

    http://www.schwab.com/public/schwab/nn/articles/Does-Market-Timing-Work

    Även denna är rätt intressant:

    http://ciovaccocapital.com/wordpress/index.php/stock-market-us/waiting-for-a-correction-can-be-costly-and-frustrating/

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 11, 2016 at 8:58 e m

      Nej, inte riktigt.. Jag fokuserar på enskilda bolag (inte marknaden) och köper de bolag som är lägst värderade för stunden. Just nu skulle jag exempelvis inte köpa Coca Cola, men jag kan tänka mig att öka i Atea.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in