Nolato meddelade i veckan att de kommer att förvärva schweiziska Treff som omsätter drygt 450 mkr på årsbasis. Förvärvet förväntas ge en stärkt kundbas och geografisk expansion inom såväl Nolato Medical som Nolato Industrial. Jag tänkte kort redogöra för förvärvet och lite snabbt räkna på lönsamhet och värdering.
För er som inte känner till Nolato är koncernen noterad på Mid Cap och utvecklar och tillverkar produkter i plast, TPE och silikon. Kunderna finns inom bland annat medicinteknik, läkemedelstillverkning, telekom- och fordonsindustrin. Bolaget grundades 1938 som Nordiska Latexfabriken i Torekov AB innan det 1982 fick sitt nuvarande namn. Det som började som en liten latexfabrik har sedan dess vuxit till en global koncern genom organisk tillväxt och förvärv. Det senaste decenniet har dessutom Nolato vuxit från att vara en nischaktör inom telekom till att bli en nischaktör inom tre distinkta affärsområden. Dessa affärsområden är Nolato Medical, Nolato Telecom och Nolato Industrial.
Inom Medical utvecklas och tillverkas komplexa produktsystem och komponenter inom medicinteknik, samt avancerade förpackningslösningar för läkemedel och kosttillskott. Inom affärsområdet Nolato Telecom jobbar man med design, utveckling och tillverkning av komponenter och delsystem till mobiltelefoner samt produkter och system för skärmning av elektronik (EMC). Inom affärsområdet Nolato Industrial utvecklar och tillverkar Nolato produkter och produktsystem i framförallt polymera material för olika kundsegment. Jag har skrivit en ganska omfattande analys av bolaget som ni hittar här.
Kort om det förvärvade bolaget
Treff är ett familjeföretag som grundades 1946 och är en av de största arbetsgivarna i Degersheim Schweiz med 190 medarbetare. Bolaget har gått från att primärt vara en verktygstillverkare till att bli specialiserat inom plastbearbetning. Man tillverkar bland annat förbrukningsmaterial för diagnostik inom sjuk- och egenvård (in-vitro-diagnostics, IVD) samt tekniskt avancerade precisionskomponenter till olika industrisegment. Treff bedöms under 2016 ha en omsättning på drygt 450 miljoner kronor, med en EBITDA-marginal på cirka 11,5 %.
Nya marknader för Nolato
Genom förvärvet får Nolato närvaro i den tysktalande delen av Europa vilket enligt ledningen öppnar dörren till ett stort antal nya och internationellt kunder, inte minst inom medicinteknik. Så här fördelar sig Nolatos försäljning i nuläget.
Att Nolato på detta sätt ytterligare diversifierat intäkterna både geografiskt och branschmässigt ser jag som positivt då det i regel leder till en lägre riskprofil.
Förvärvets påverkan på lönsamheten
Treff har som sagt en omsättning på 450 mkr vilket motsvarar en omsättningsökning på ca 10% för Nolatokoncernen. Omkring två tredjedelar av det förvärvade bolagets verksamhet kommer framöver att redovisas inom Nolato Industrial och en tredjedel inom Nolato Medical. Själva affären kommer att slutföras under första veckan i oktober, då även konsolidering av verksamheten sker. Nuvarande ledning kommer att vara kvar och Treff kommer att skötas självständigt, något som gör att möjligheten till kostnadsbesparingar efter att förvärvet är genomfört i form av synergieffekter borde vara begränsade.
Resultatet före räntekostnader, skatter, nedskrivning och goodwillavskrivningar (EBITDA) ökar i sin tur med 8% i och med förvärvet. Jag tycker EBITDA är ett ganska trubbigt resultatmått då det inte tar hänsyn till skuldsättning eller förändringar i rörelsekapital, men tyvärr har Nolato inte get oss mer siffror kopplat till Treffs lönsamhet. Vi kan dock genom att göra några antaganden räkna oss till fram till vilken effekt förvärvet kan tänkas få på kassaflödet.
Uppskattning av kassaflödespåverkan
Eftersom vi har EBITDA-marginalen kan jag med säkerhet säga att EBITDA motsvarar 51,8 miljoner kronor. EBITA-marginalen för Treff ligger för övrigt på ungefär samma nivå som Nolatokoncernen som helhet. För att sedan komma fram till hur stort det operativa kassaflödet blir för Nolato med EBITDA som utgångspunkt behöver vi få en uppfattning om storleken på skatt, räntekostnader och förändring av rörelsekapital.
Tyvärr har jag inte Treffs senaste årsredovisning framför mig utan utgår istället från att Treff har ungefär samma lånekostnader och kapitalbindning som Nolato. När jag gör detta får jag det operativa kassaflödet till ca 43 Mkr. Det betyder att Nolatos operativa rullande kassaflödet grovt räknat ökar med lite mer än 8%.
Värdering på årsbasis efter förvärvet
Om vi sedan utgår från att investeringsnivån i Treff är ungefär densamma som för Nolato ökar det fria kassaflödet med dryga 6% och P/FCF sjunker något från 21 till 19 gånger aktiekursen. Även priset man får betala för omsättningen sjunker något till 1,4 gånger från 1,5 baserat på nuvarande aktiekurs (261kr).
Nedan har jag summerat påverkan på lönsamhet och värdering
Omsättning: +10%
EBITDA: + 8%
Operativt kassaflöde:+ 8%
Fritt kassaflöde: + 6%
P/FCF: går från 21 till ca 19
P/S: från 1,5 till 1,4
Finansiering
Förvärvet finansieras genom utnyttjande av befintliga kreditavtal och även om inga detaljer ges kring köpeskilling kommer Nolato även efter att förvärvet finansierat ha en fortsatt stark finansiell ställning. Nolatos balansräkning är idag stark – omsättningstillgångar på 1402 miljoner är större än de kortfristiga skulderna på 1027 miljoner, men inte dubbelt så stora (vilket Benjamin Grahm förespråkade). Omsättningstillgångarna överstiger emellertid de totala skulderna på 1295. De långsiktiga skulderna är på hanterbara 220 miljoner – mindre än kassan som är på 250 miljoner.
Slutord
Förvärv är som jag nämnt tidigare en viktig del av Nolatos tillväxtstrategi och man arbetar kontinuerligt för att skapa aktieägarvärde genom att finna kompletterande kvalitetsbolag, som har goda marknadspositioner samt en hög teknisk nivå. Nolato har tidigare i år även förvärvat polska Grizzly Medical, som verkar inom montage, vidareförädling och kvalitetssäkring av medicintekniska komponenter och system. Bolaget, som har en årsomsättning om cirka 25 miljoner kronor och 90 medarbetare, är sedan nittiotalet underleverantör och partner till Nolato Medical.
Nolato fortsätter i och med de senaste förvärven också sin transformation från att vara nästan totalt beroende av telekomindustrin till att få en betydligt bättre balans mellan de tre på olika sätt intressanta segmenten där det affärsområde jag gillar mest – Medical har tagit över ledartröjan med sin stabila intjäning och höga marginaler.
Om jag hade fått välja hade jag gärna sett att det senaste förvärvet varit verksamt helt inom Medical på grund av de högre marginalerna och verksamhetens natur, men sannolikt är den typen av bolag svåra att hitta till ett rimligt pris på dagens marknad. Detta är också något som ledningen indirekt sagt då de gått från att enbart leta förvärv inom Medical till att även inkludera bolag med verksamhet inom Industrial.
Nolato är en av mina absoluta favoriter på Mid Cap och jag tror koncernen kan fortsätta på den inslagna vägen med en kombination av organisk tillväxt och förvärv där man ökar den delen av verksamheten som inte är lika konjukturberoende. Eller som man själv uttrycker det: ”Med de positioner som vi har på marknaden och tack vare de investeringar som vi har genomfört inom respektive affärsområde ska vi kunna fortsätta utveckla Nolato oberoende av konjunkturen.”
Jag äger sedan tidigare aktier i Nolato och har inga planer på att öka mitt innehav till nuvarande pris. Ni hittar som vanligt till vilken kurs jag tycker Nolato börjar bli intressant i min bevakningslista.
Ha en fortsatt trevlig lördag!
Alltid trevligt lördagsnöje att läsa dina inlägg och analyser ???? Tack!
Tack, själv för att du följer bloggen 🙂
Tack för analysen. För mig, som främst satsar på utdelningsaktier, är Nolato given. Och även om kursen är hög, tror jag kvaliteten i det bolaget gör att nivåerna ändå inte är oskäliga för köp. I alla fall inte för mig, som lever på passiv inkomst. Åter, dina texter är en kanonbra källa för information, vilket uppskattas högeligen.
Tack, kul att höra att du uppskattar det som skrivs och häftigt att du kan leva på din passiva inkomster! Nolato är som sagt ett fint bolag och även om jag inte är köpare på denna nivå är värderingen inte bland de mest utmanande på börsen just nu.
Alla har vi olika avkastningskrav och med din strategi och i den fas du befinner dig i är ofta avkastningskraven lägre då man prioriterar utdelningsstabilitet.
A i EBITDA står inte för Amortering utan för Amortization vilket är något helt annat i detta sammanhang. En betalning på lån, som förvisso också kallas amortization, påverkar naturligtvis inte EBITDA ett endaste dugg.
Amortization i sammanhanget står för avskrivningar av intangible assets.
Varför man lyfter ut avskrivningar på bara intangibles och inte tangibla tillgångar kan jag inte svara på riktigt, men jag antar att det har att göra med att man enligt vissa redovisningsprinciper skriver av goodwill men i andra inte och för att kunna jämföra så lyfter man ut den delen. Men, det är bara som jag tror, någon annan kanske har bättre upplysningar?
Tack för kommentaren! Det är helt rätt att amortering av skuld inte ska ses som en kostnad! Amortering är en utbetalning som påverkar kassaflödet och det egna kapitalet och inte resultaträkningen. Farligt att vara för snabb med översättningar.
Låter inte som en allt för osannolik förklaring angående goodwillavskrivningar.
Hej!
Undrar bara om du har din portfölj i en ISK? (Och isf varför/varför inte?)
Hej!
Jag har mina svenska innehav i ISK och utländska i KF. Främst för att sannolikheten att få tillbaka den utländska källskatten är högre i en KF.