Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Semester, nytt innehav i form av Data respons och en kommande gästanalys i Värdepappret

augusti 20, 2016 By Langsiktig Investering 7 Comments

Detta inlägg kommer, som titeln antyder, inte vara någon sedvanlig djupdykning utan istället bjuder jag på lite gott och blandat som jag hoppas ska falla de flesta i smaken.

Semestertider
När jag skriver detta inlägg är familjens semester inne på sin andra halva och har hittills kantats av hårt trädgårdsarbete och umgänge med släkt och vänner i Sverige. Vi har också i vanlig ordning spenderat en stor del av semestern utomlands, men inte där vi tänkt oss från början. Planen var att som brukligt att åka till vårt favoritresmål USA, men när vi fick höra att zikaviruset spridit sig till den nordamerikanska kontinenten och Florida valde vi efter mycket om och men att ta det säkra före det osäkra och avboka vår resa till Miami Beach. Vi begav oss istället till Italien och Rom. Rom har smeknamnet den Eviga Staden på grund av att den har kvar mycket av arkitekturen från sin anrika historia. Roms stadskärna är utsedd till världsarv av UNESCO och består till stor del av byggnader från renässansen och barocken. Men nog om detta och nu till något oplanerat – men mer börsrelaterat.

Nytt innehav
Under semestern hade jag tänkt släppa börsen och bloggen, men ett intressanta analysinlägg om Data Respons av Aktieingenjören förändrade den planen något. Data Respons verkar inom Internet of things (IoT), som är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att bland annat maskiner, fordon och gods förses med små inbyggda sensorer och processorer som gör att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld och kommunicera med den.

Data Respons ASA

Analysen väckte mitt intresse och efter att själv läst på om bolaget beslutade jag mig för ett aktieinköp. Det som lockade mig var tillväxtutsikter, en stark ägarbild, en balansräkning utan räntebärande skulder, men framförallt det lågt värderade kassaflödet – något som är sällsynt i dagens börssklimat.

Trots att bolaget är norskt är Sverige den största marknaden och står för 55% av intäkterna följt av Norge. Tyskland utgör 10% av intäkterna men visar fin tillväxt precis som Sverige. I Norge som står för 29% av intäkterna har man det motigt främst på grund av kunderna inom oljeservice och offshore. Den kraftiga nedgången i oljepriset har påverkat efterfrågan från kunder inom dessa segment och marknaden står för 13% av företagets intäkter. På längre sikt ser dock ledningen det kostnadsfokus som råder inom oljesektorn som en tillväxtmöjlighet då bolaget har en spetskompetens inom standardiserade och kostnadseffektiva lösningar. Data respons har också verksamhet i Danmark som står för 6% av bolagets intäkter.

Data Respons har en diversifierad kundbas, som inkluderar världsledande företag såsom ABB, Ericsson, TDC, Hydro, Saab, Cisco, Volvo, Scania, Siemens, Statoil, Rolls Royce och Hexagon. Antalet multinationella storbolag ökar och bolaget räknar med att denna trend fortsätter framgent.

Data Respons aktiekurs verkar ha dragits ned med övriga bolag med exponering mot oljesektorn trots att bolaget har en diversifierad branschspridning och växer fint inom industri och transporter i Sverige och Tyskland. En anledning till den låga värderingen är sannolikt att bolaget levt en ganska undanskymd tillvaro på den norska börsen på grund av anledningar som Aktieingenjören tar upp i följande inlägg. I Norge är det fortfarande institutionella investerare som dominerar och de har ofta svårt att investera i mindre bolag på grund av låg omsättning och marknadsvärde.

Direktavkastningen är i skrivande stund nästan 8% vilket är imponerande och jag delar Aktieingenjörens bedömning om att DAT genom sitt växande kassaflödet kommer att kunna bibehålla denna nivå om inte konjunkturen skulle göra en kovändning. Så här har kassaflödet utvecklats de senaste åren:Kassaflödets utveckling Data Respons
Bolaget är dock liksom många andra konsultbolag beroende av sin personal och på investeringsklimatet. Verksamheten är med andra ord av cykliska natur – och även om DAT har en bred kundbas och en stark ställning inom sin nisch så är det konsultuppdragen som det ofta dras ned på i dåliga tider. Den starka balansräkningen och huvudägaren är därför extra viktiga i sammanhanget.

Mycket talar dock för att marknaden kommer att vara gynnsam för bolag verksamma inom IoT både i Sverige och Europa många år framöver. IoT är på stark frammarsch och har blivit en viktig del av digitaliseringen av vårt samhälle och vår ekonomi där både saker människor är ihopkopplade och kan kommunicera och rapportera om sin status och omgivning. IoT kan också gynna den svenska ekonomin och dessutom spela en viktig roll när det gäller att lösa flera av dom stora samhällsutmaningar som den ökade urbaniseringen medför.

Baserat på feedback från sina kunder räknar Data Respons med en växande marknad. Det finns enligt ledningen också en växande efterfrågan på kostnadseffektiva och robusta lösningar för krävande miljöer, områden där Data Respons har stark kompetens och erfarenhet. Jag kommer att återkomma till bolaget i ett separat inlägg, nu till något annat.

Gästanalys av ett norsk bolag i Värdepappret
Det slutade dock inte vid inköp av Data Respons, utan Aktieingjören ledde mig till fler intressanta bolag med hög utdelning i allmänhet och på den norska börsen i synnerhet. En analys av ett av dessa bolag kommer ni som läser Värdepapprets kommande nummer den 26 augusti få stifta bekantskap med då jag kommer att figurera med en gästanalys i tidskriften som för övrigt lanseras i nytt format på Värdepapprets nya hemsida. Förutom att det kul och spännande ligger en gästanalys i Värdepappret helt i linje med min strävan efter att utvecklas och pröva på nytt.

Andra inlägg på liknande tema

Diversifiering och ombalansering för att minska risken att bli blöt när det börjar regna
Ytterligare inköp
Nytt inköp - En Nordisk telekomjätte som hamnat i smutsen

Filed Under: Ekonomibloggar, Inköp Tagged With: Data respons, Norska börsen, Semester, Värdepappret

Comments

  1. Sofokles says

    augusti 20, 2016 at 3:22 e m

    Då jag anser Värdepappret vara en tidning med hög kvalitét där de ansvariga/skribenterna verkligen anstränger sig att göra ”objektiva” analyser därtill inte nöjer sig med något halvdant bolag i syfte att fylla sidor, vill jag verkligen gratulera dig till en gästanalys!

    Kul att du har varit i Rom. Jag hoppas att vistelsen är/har varit bra?

    Beträffande Data Respons är det ett fint bolag och ett fint innehav. Äger dem ej själv då jag redan har mkt i detta segment/denna sektor.

    Önskar dig allt gott,

    /Sofokles

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 21, 2016 at 10:42 f m

      Tack för de fina orden Sofokles! Rom har helt klart sin charm, även om det också finns vissa baksidor också (vore inte svensk om jag inte hittade något att klaga på). 😉

      Svara
  2. Aktieingenjören says

    augusti 20, 2016 at 8:14 e m

    Sällan blogginlägg får mig att rodna ;-). Det ska bli kul att läsa den uppdaterade versionen och det har även varit väldigt kul att bolla idéer på temat, förhoppningsvis kan jag skicka utkastet till mitt nästa bidrag snart.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 21, 2016 at 10:51 f m

      Vad bra då lyckades jag. 😉 Ja, det har varit givande!

      Svara
  3. Ruter says

    augusti 21, 2016 at 7:25 e m

    Spännande!

    En välförtjänt plats i VP. Nu ser jag ännu mer fram emot fredagen som kommer 🙂 Blir även mer och mer nyfiken på vilka andra bolag du och Aktieingengören hittade 😛

    Data Respons såg intressant ut och fick även en post i min portfölj. Lite kul att det finns såna här större småbolag med diversifiering och kassaflöde (och medföljande utdelning).

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 22, 2016 at 9:47 e m

      Tack, kul att höra Ruter! Roligt, då har vi två norska innehav gemensamt. 🙂 Ja, helt klart en trevlig kombination. Du får hålla dig till tåls ett tag till 😉

      Svara
      • Aktieingenjören says

        augusti 24, 2016 at 10:09 e m

        Nu är nästa analys ute, RenoNorden. Nordens skräpbolag nr 1.
        http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/08/renonorden-norsk-hogutdelare-med.html

        Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in