Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato

augusti 7, 2016 By Langsiktig Investering 21 Comments

I dessa tider när få vet var marknaden är på väg och värderingarna överlag är höga gäller det att ha tålamod och behålla fokus på enskilda bolag och inte distraheras alltför mycket av hur marknaden utvecklas som helhet. Med ovan nämnda i åtanke kommer jag i detta inlägg titta närmare på ett av mina innehav som också återfinns i bevakningslistan – nämligen Nolato.

Nolato

Nolato är en börsnoterad koncern på Mid Cap som utvecklar och tillverkar produkter i plast, TPE (gummiliknande material) och silikon till kunder inom medicinteknik, läkemedel, telekom, fordon och andra industriella sektorer. Nolato tillverkar komponenter till producenter som själva sedan monterar komponenten i sin produkt vid sidan om helt egna produkter såsom läkemedelsförpackningar åt stora läkemedelsjättar såsom Novo Nordisk och Medtronic.

Kort historik
Bolaget grundades 1938 som Nordiska Latexfabriken i Torekov AB innan det 1982 fick sitt nuvarande namn. Det som började som en liten latexfabrik har sedan dess vuxit till en global koncern genom organisk tillväxt och förvärv. 1997 var en milstolpe för Nolato, då Ericssons plasttillverkning i Kristianstad förvärvades. Genom förvärvet breddade Nolato sina verksamhet till att även omfatta mobiltelefonsektorn. Förvärvet fördubblade koncernens omsättning.

I början av millenniet inledde Nolatos ledning överflyttningen av den mobiltelefonrelaterade verksamheten till Kina. Efter 2005 blev förvärvsstrategin inriktad på en breddning av verksamheten i affärsområdet Nolato Medical och 2008 startade Nolato Medical produktion i Kina. Tre år senare startade Nolato Industrial produktion i Rumänien. Trots att merparten av Nolatos verksamhet finns utanför Sverige finns huvudkontoret fortfarande kvar i Torekov.

De olika verksamhetsgrenarna

Under åren har Nolato vuxit från att vara en nischaktör inom ett område till att bli en nischaktör inom tre distinkta affärsområden. Dessa affärsområden som utgör kärnan i Nolato tänkte jag presentera nedan.

Nolato Medical

Inom Medical utvecklas och tillverkas komplexa produktsystem och komponenter inom medicinteknik, samt avancerade förpackningslösningar för läkemedel och kosttillskott. Exempel på kunder är Abbot, Becton Dickinson, Boston Scienti, Medtronic, Novo Nordisk och Pfizer.

Affärssegmentet är indelat i två affärsområden:

  • Medical Devices: Utveckling och tillverkning av komplexa produktsystem och komponenter med bas i avancerad polymerteknologi och automation.
  • Pharma Packaging: Utveckling och tillverkning av avancerade förpackningslösningar för läkemedel och kosttillskott.

Utveckling, produktion och försäljning av affärsområdets produkter sker i Sverige, Storbritannien, Ungern, USA och Kina. Försäljningskontor finns i Danmark, Tyskland, Frankrike och Tjeckien. Exempel på konkurrenter är Gerresheimer, Bespak/Consort, Carclo, Phillips-Medisize, West Pharmaceuticals och Nemera

Marknaden
Marknaden för medicintekniska produkter bedöms ha ett värde på 100 miljarder kronor och en långsiktig global volymtillväxt på cirka 3–5%. Det finns ett flertal drivkrafter bakom utvecklingen av den medicintekniska marknaden. Jordens befolkningstillväxt och en stigande medelålder leder till ökat behov av sjukvård. Det  finns också en trend mot att öka egenvården i hemmet för att minska samhällets totala sjukvårdskostnader. Sjukhusen får då mer en roll som diagnostikcentra samtidigt som egenvården genererar ett ökat behov av medicinteknisk utrustning.

Affärsområdets utveckling i närtid
Inom Nolato Medical har utvecklingskapaciteten nyligen förbättrats ytterligare, bland annat genom en omfattande satsning på en utvecklingsmetodik som gör att Nolato redan i ett tidigt skede av produktutvecklingsfasen virtuellt kan optimera såväl konstruktion som produktion av nya produkter i stora volymer. Satsningen har lett till stort intresse på marknaden och Nolato Medical har under det senaste året fått en rad stora nya utvecklingsprojekt.

Nolato Medical tilldelades Svenska Leanpriset 2015 av Lean Forum. Affärsområdet fick också Boston Scientifics utmärkelse ”Supplier of the year” som ett resultat av affärsområdets kontinuerliga och metodiska satsningar på effektiva och kvalitativa produktionsprocesser. Under 2016 har affärsområdet fortsatt utvecklats väl och är nu (vid halvårsskiftet 2016) det största affärsområdet både mätt i omsättning och i vinst. Senaste kvartalet ökade omsättningen med 12% och volymerna har ökat inom både sektorerna Medical Devices och Pharma Packaging.

Nolato Telecom

Inom affärssegmentet jobbar man med design, utveckling och tillverkning av komponenter och delsystem till mobiltelefoner samt produkter och system för skärmning av elektronik (EMC). Inom Mobile Phones är Nolato Telecom en nischaktör, med en specialkompetens inom utveckling, design och produktion. Nolato Telecom jobbar mot marknader i Sverige, Kina och Malaysia. Kontor finns i USA, Indien, Korea, Japan och Ungern. Några exempel på kunder är – Ericsson, Huawei, Microsoft, Motorola Solutions, Sony Mobile och ZTE.

Verksamheten i Nolato Telecom är indelad i två segment:

  • Mobile Phones: Där man utvecklar och tillverkar delsystem och komponenter till mobiltelefoner och läsplattor. Verksamheten är projektrelaterad, vilket innebär att volymer och resultat inte är så beroende av den totala marknadsutvecklingen utan mer av hur väl enskilda mobiltelefonleverantörer lyckas med sina olika modeller på konsumentmarknaden.
  • EMC (Electronics Manufacturing Services): Utveckling av metoder och material för skärmning av elektronik i syfte att uppnå elektromagnetisk kompabilitet, d.v.s där elektromagnetisk strålning från elektronikkomponenter inte stör varandra.

De största konkurrenterna på den internationella marknaden inom Mobile Phones är bland andra Jabil Green Point, Chiyoda och Worldmark. Inom EMC är de största konkurrenterna bland andra Chomerics och Laird.

Marknaden
Marknaden för smartphones fortsatte att växa under 2015 och antalet levererade telefoner ökade med cirka 14% jämfört med 2014. Samsung är den överlägset största aktören följt av Apple och Huawei. En drivkraft som direkt påverkar Nolato Telecoms marknad är designen av mobiltelefoner. Ju mer lika mobiltelefonerna är i form av funktion och prestanda desto viktigare blir det att hitta särskiljande drag.

EMC (Electronics Manufacturing Services) verkar på en stadigt växande marknad som drivs av utbyggnaden av 4G-näten. Inom EMC-området har Nolato Telecom en stark ställning som leverantör av avskärmningslösningar i basstationer till mobiltelefonnäten. Exempel på kunder är stora internationella telekombolag som Ericsson, Huawei, Motorola Solutions och ZTE. Inom EMC är den bakomliggande drivkraften konsumenternas användning av mobiltelefoner, speciellt för att skicka data och använda streaming/sociala medier vilket kräver betydligt mer kapacitet i näten. I takt med ökad effekt i näten ökar också behovet av EMC:s process- och materiallösningar för avskärmning.

Affärsområdets utveckling i närtid
Under föregående år nådde affärsområdet en mycket god omsättning och lönsamhet, men livslängden för telefonmodellerna är kort vilket gör att efterfrågan kan svänga fort. I början av året har mobiltillverkarna börjat växla modeller vilket resulterat i lägre efterfrågan och resultat. Verksamheten inom elektromagnetisk avskärmning där efterfrågan inte är lika volatil har dock fortsatt att utvecklas positivt. Ett osäkerhetsmoment för Nolato är om kundernas kommande produktlanseringar blir lika framgångsrika som under perioden 2014-2015.

Nolato Industrial

 Inom verksamhetssegmentet utvecklar och tillverkar Nolato produkter och produktsystem i framförallt polymera material för olika kundsegment. Utveckling, produktion och försäljning sker i Sverige, Ungern, Rumänien och Kina. Exempel på kunder är  Atlas Copco, Brose, Geberit, Husqvarna, Scania, SKF och Volvo.

Verksamheten i Nolato Industrial riktas huvudsakligen mot två segment:

  • Till fordonssektorn levererar Nolato Industrial avancerade tekniska produkter till bland annat motor och motorrum.
  • Till allmän industri inom segmenten hygien, förpackningar, trädgård och möbler, levererar Nolato Industrial till exempel komponenter till motorsågar och olika förpackningslösningar.

Marknaden
Den europeiska marknaden för tillverkning av plastkomponenter är fragmenterad och består av närmare 50 000 bolag, som tillsammans omsätter mer än 500 miljarder kronor. Det typiska företaget är familjeägt, omsätter ca 20-35 miljoner kronor per år och har enbart lokal räckvidd. Att affärerna ofta är lokala beror på att produkterna vanligtvis är dyra att transportera. I Norden är marknaden lika fragmenterad som i övriga Europa. I Sverige finns drygt 700 tillverkare av polymera produkter, varav två tredjedelar har färre än fem anställda. Enbart ett trettiotal företag har en omsättning som överstiger 50 miljoner kronor. Idag är det en handfull bolag som är att betrakta som Nolato Industrials konkurrenter på den nordiska marknaden – AQ Group, Euroform, KB Components, Mann+Hummel, Promens och Rosti.

Affärsområdets utveckling i närtid
Under året som var uppvisade Nolato Industrial en stark tillväxt, framförallt genom tagna marknadsandelar och en stark efterfrågan från fordonskunderna. Affärsområdet hade under året flera stora kundprojekt som framgångsrikt gick i produktion, bland annat till Volvo Cars. Nolato erhöll också ett flertal utvecklingsprojekt kopplade till Scanias nya generation av lastbilshytter. Hittills i år är det främst fordonssegmentet som fortsatt har utvecklats positivt för affärsområdet.

Jag har lite av en förkärlek för koncerner med olika verksamhetsben att stå på (såsom Beijer Alma). I Nolatos fall har dessutom de olika segmenten blivit ganska jämnstora.

Så här fördelar sig omsättning och resultat mellan de olika affärsområdena i Nolato

Fördelning omsättning mellan Nolatos affärsområdenFördelning resultat (EBITA) mellan Nolatos affärsområdenTidigare var Nolatos i särklass största affärsområde Telecom, men detta har successivt förändrats de senaste åren och i år har Nolato Medical gått om telekomverksamheten. Skiftet från den mer konjunkturkänsliga telekomverksamheten till den stabilare förpackningsverksamheten inriktad mot läkemedel har pågått en längre tid. De senaste tio åren har förvärvsstrategin varit inriktad på en breddning av verksamheten i affärsområdet Nolato Medical. Av Nolato Medicals tillväxt står de senaste årens förvärv för cirka hälften.

Medan Nolato Medical verkar på en marknad med långa produktlivscykler och lågt konjunkturberoende, är Nolato Telecom motsatsen, med korta produktlivslängder och hög projektvolatilitet. Mittemellan dessa finns Nolato Industrial. Diagrammen nedan visar tydligt de olika grunddragen i form av utvecklingen för respektive verksamhetsbens omsättning.

Tillväxt - Nolato Medical och Telecom 2001-2016

Vinstmarginalen är ungefär densamma för båda verksamheterna, men den stora skillnaden är att Nolato Telecom är beroende av kortare uppdrag eller projekt för sin intjäning.

Lönsamhetsutveckling perioden: 2001 till 2015 - Nolato Industrial

Även det tredje benet – Nolato Industrial har vuxit stabilt även om tillväxten är betydligt mer måttlig än i Medicals fall.

Låt oss titta på lite på de finansiella nyckeltalen för att höra vad de har att säga om Nolato.

 

Lönsamhetsutveckling för koncernen som helhet

De senaste 10 åren har både vinst och omsättning utvecklats väl.

Lönsamhetsutveckling för Nolato under perioden 2007-2016

Omsättningen har ökat med i genomsnitt 7,6% per år eller totalt 93% sett över hela perioden. Vinsten har i sin tur ökat med i genomsnitt 17% per år eller totalt hela 221%.

En viktig anledning till vinstökningen är de marginalförbättringar som gjorts under perioden – vinstmarginalen har gått från 7% till nästan 12% under perioden. Ett annat sätt att få en känsla för hur lönsamt Nolato är är att titta på avkastningen på eget kapital (ROE) vilket jag gjort nedan.

Avkastning på eget kapital (ROE) Nolato under perioden 2007 till 2016

Här fortsätter Nolato att glänsa med en genomsnittlig ROE på lite över 23% där avkastningen på eget kapital har gått från 19% i början av perioden till 29% i slutet.

En viktig anledning till marginalförbättringarna är att Nolato gradvis förflyttat sig från att vara en kontraktstillverkare till att bli en avancerad högteknologisk partner till sina kunder. ”Genom att erbjuda kunderna innovativa tekniska lösningar i kombination med produktivitet och kvalitet i världsklass kan vi stötta dem hela vägen från idé till färdig produkt” heter det.

Att Nolato blir mer integrerade i kundens processer gör också att bolaget knyter kunden närmare och gör den mer beroende av sina tjänster. Nolato jobbar också efter principen just in time och verksamheten bygger på korta produktions- och genomloppstider. Det innebär att Nolato inte tar några väsentliga risker för lagerhållning och inkurens (värdeminskning av vara på grund av skada).

Utdelningen
Nolato har ökat utdelningen med totalt över 230% de senaste tio åren eller i genomsnitt med ca 20% per år.

 Utdelningstillväxt perioden 2007 till 2015 - Nolato

Även om det finns mindre pengar över till utdelning senaste åren på grund av investeringar så bedömer jag att Nolato kommer att kunna fortsätta öka utdelningen framöver med tanke på sin fina lönsamhet som växer genom sagda investeringar. Investeringar leder oss osökt in på nästan del i analysen nämligen kassaflödet.

Kassaflödet
Utveckling Operativt kassaflöde, CAPEX och utdelning - Nolato
CAPEX har ökat med 17% sett över hela perioden, men det operativa kassaflödet har ökat ännu mer – med 63% under den studerade perioden. Att det operativa kassaflödet växer i högre takt än Capex tyder på att investeringarna ger resultat.
Under de två senaste åren har Nolato gjort stora investeringar i utökade projekt- och produktionsresurser. Bolaget har byggt ut sina fabriker i Ungern och Kina, byggt en ny produktionsanläggning i Malaysia samt ökat kapaciteten i några av de svenska enheterna. Investeringarna kommer att vara fortsatt höga under större delen av 2016 för att därefter återgå till en mer normal nivå, vilken ungefär ligger i linje med bolagets avskrivningar.

Det fria kassaflödet
Utveckling fritt kassaflöde, vinst och utdelning - Nolato

Även om bolaget investerar tungt i verksamheten växer det fria kassaflödet. Vinsten är högre än det fria kassaflödet främst på grund av den höga investeringstakten. Under 2015 fortsatte Nolato att investera i kapacitetshöjningar och dessa investeringar översteg avskrivningarna. Detta investeringsbehov är dock positivt för Nolato menar bolagets VD då det visar att bolaget är konkurrenskraftigt och tar marknadsandelar. Dessutom skapar bolaget nödvändiga förutsättningar och resurser att möta nuvarande och framtida kundbehov, menar han.

Balansräkningen
Som alla verkstadsbolag är Nolato konjunkturkänsligt, men balansräkningen är stark och det defensiva affärsområdet inom medicinska läkemedel har vuxit fint senaste åren. Omsättningstillgångar på 1402 miljoner är större än de kortfristiga skulderna på 1027 miljoner, men inte dubbelt så stora som Benjamin Grahm kräver. Omsättningstillgångarna överstiger emellertid de totala skulderna på 1295. De långsiktiga är på hanterbara 220 miljoner – mindre än kassan på 250 miljoner.

Nolatos finansiella ställning är med andra ord stark med en soliditet på 54 % vilket ger ledningen utrymme att fortsätta utveckla Nolato, såväl genom organisk tillväxt som genom förvärv.

Ägarsituationen
Det är idag tre familjer som har betydande inflytande i Nolato. Fram till juni i år var familjen Erik Paulsson en av dessa men  familjeföretaget Herenco har därefter förvärvat deras aktiepost i Nolato. Posten utgör cirka 3,1% av kapitalet och 16 % av rösterna i Nolato. Familjen Jorlén är den största ägaren sett till antal aktier och röster, tätt följt av familjen Boström.

De största aktieägarna i Nolato
När Nolato genomförde en nyemission 2002 hade bolaget ägarna i ryggen vilket jag ser som ett styrketecken i en oönskad situation.

Summering och värdering
Tyvärr är Nolato som så mycket annat på börsen historiskt högt värderat. Nolato värderas vid nuvarande pris (220 kr) till 20 gånger det fria kassaflödet 2016 och 18 gånger det fria kassaflödet under 2015. Detta är högre än vad jag normalt vill betala för kassaflödet, även om det i Nolatos fall är växande. Omsättningen är inte den heller ”billig” – aktien värderas till 1,4 gånger försäljningen vilket är något högre än femårssnittet på 0,94 och betydligt högre än 10-årsnittet på 0,74 gånger försäljningen.

Något som motiverar ett högre pris jämfört med för några år sedan är att Nolato av idag har en mycket mer stabil lönsamhet än Nolato anno 2000. Även om verksamhetsområdena fortfarande är desamma så har det skett en omviktning från nästa totalt beroende av telekomindustrin till en betydligt bättre balans mellan de tre verksamhetsgrenarna där det affärsområde jag gillar mest – Medical verkar ha tagit över ledartröjan under 2016 med sin stabila intjäning och höga marginaler. Jag ser det i sammanhanget som symboliskt att Christer Wahlquist, som under många år varit chef för affärsområdet Nolato Medical och medlem av koncernledningen, nu kommer att ta över koncernens ledning.

Jag tror att Nolato går en spännande framtid till mötes om man kan fortsätta på den inslagna vägen och erbjuda mer integrerande lösningar och växa den delen av verksamheten som inte är lika beroende av konjunkturen. Eller som man själv uttrycker det: ”Med de positioner som vi har på marknaden och tack vare de investeringar som vi har genomfört inom respektive affärsområde ska vi kunna fortsätta utveckla Nolato oberoende av konjunkturen.”

Andra inlägg på liknande tema

En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare - Capacent
Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Investor möter Industrivärden
Ytterligare ett bolag till bevakningslistan - Caterpillar

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Nolato

Comments

  1. Sofokles says

    augusti 7, 2016 at 9:46 f m

    Fin genomgång av ett av mid-cap finaste bolag. Likt du har jag det på min bevakningslista men ett köp nu känns avlägset. Förvisso är nuvarande köpkurs inte svindyr, men tillräckligt hög för att jag väljer att fortsätta med mitt avvaktande.

    Då jag inte studerat det mer grundligt (med tanke på den, relativt, höga kursen) är jag mycket glad tillika tacksam för denna fina analys och att även få se det fina kassaflödet!

    Hoppas att du inte ägnar hela ledigheten till aktier nu bara;)

    Önskar dig allt gott,

    /Sofokles

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 7, 2016 at 1:47 e m

      Tack Sofokles!
      Nej, det finns onekligen många bolag på den svenska börsen som är betydligt högre värderade. Jag ska göra mitt bästa, även om det är svårt att helt släppa sitt intresse 😉

      Kul förresten att det går så bra för ditt drömprojekt!

      Svara
  2. sverigevän says

    augusti 7, 2016 at 10:06 f m

    Mitt råd är att avvakta!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 7, 2016 at 1:49 e m

      Ja, Nolato är som sagt förhållandevis högt värderat, men det finns å andra sidan mycket som är betydligt dyrare med lägre tillväxtutsikter.

      Svara
  3. Henrik says

    augusti 7, 2016 at 1:32 e m

    Fin genomgång, mycket uppskattad.
    Jag tycker dock inte att kursen är ansträngd. Direktavkastning på 4.5% tycker jag är attraktivt för ett växande bolag.
    Årets vinst ser dock ut att var lägre än 2015 men räknar med att det är ett hack i kurvan.
    Didner och Gerge ökade under sommaren…

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 7, 2016 at 1:52 e m

      Tack, kul att höra att du uppskattade genomgången!

      Jag kan tänka mig att öka igen när kursen är under 200 kr. Ja, vinsten blir sannolikt lägre i år, men på sikt ser det som sagt bra ut. Intressant att Didner och Gerge ökade, de brukar veta vad de gör.

      Svara
  4. Krösus Sork says

    augusti 7, 2016 at 4:57 e m

    Tack för en utförlig analys. Jag har haft Nolato på bevakningslistan länge men inte slagit till. Det är värderingen och den höga andelen utdelad vinst som har avskräckt. Men kanske bolaget förtjänar en premievärdering?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 7, 2016 at 11:10 e m

      Tack, kul att analysen uppskattas trots att den blev ovanligt långrandig. 🙂 Ja, Nolato har varit billigare, men jag tycker inte att du ska fokusera för mycket på utdelningsandelen så länge som bolaget växer och är lönsamt.

      Svara
  5. Aktieingenjören says

    augusti 7, 2016 at 5:58 e m

    Nolato och Beijer Alma är troligtvis två av Sveriges finaste industrikoncerner. Det som framförallt skiljer dem från de större koncernera är hur storägarna ser till att varje redovisad vinstkrona tydligt kommet ägarna till gagn via utdelningar eller återinvesteringar som ökar den framtida avkastningen. Det här ser jag som en tydlig fördel gentemot större bolag där det är svårt att hålla isär capex och opex.

    Ser ends som håller mig tillbaka just nu är värderingarna vilket är väl högt för konjunkturkänsliga bolag.

    Svara
    • Henrik says

      augusti 7, 2016 at 7:51 e m

      http://svolder.se/aktieportfoljen/
      I Svolder finner du båda, samt lite andra fina småbolag

      Platzer och New Wave har gått starkt sista veckorna…

      Svara
      • Anon says

        augusti 8, 2016 at 12:04 f m

        Svolder innehåller en drös bolag jag absolut inte skulle vilja äga. Utöver det finns en mycket knapp substansrabatt + förvaltningskostnader. Då plockar jag hellre russinen ur kakan.

        Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 7, 2016 at 11:07 e m

      Som vanligt håller jag med på alla punkter. 🙂 Tänk om alla bolag kunde vara lika transparenta gällande kassaflöde efter investeringar, exklusive förvärv och avyttringar..

      Svara
    • Anon says

      augusti 8, 2016 at 12:15 f m

      Klart medhåll! Beijer Alma och Nolato är riktiga industripärlor (främst det förstnämnda) som jag på sikt tänkt fasa in i portföljen istället för nuvarande industriinnehav. Men som sagt sätter marknadens prissättning käppar i hjulet.

      Ser dock inte något av bolagen som extremt konjunkturkänsliga, har varit hyggligt jämn och fin lunk de senaste 10 åren. Givetvis finns ett mått av konjunkturberoende, men relativt andra industribolag känns dessa två rätt stabila. Speciellt Nolatos medicinska del är en trygg hamn, stapeldiagrammet över tillväxten får ögonen att tåras lite granna.

      Svara
  6. Poyan says

    augusti 7, 2016 at 9:19 e m

    Hej och tack för en fin genomgång! En fundering bara. Ovan tittar du på utdelning i relation till det operativa kassaflödet. Är det inte mera relevant att titta på relationen till det fria kassaflödet? Enl. Börsdata har utdelningen överstigit FCF på 7,5, och 3 års sikt och ligger på 95% på 10 års sikt.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 7, 2016 at 11:03 e m

      Tack, kul att du uppskattade genomgången. I ett av diagrammen redovisar jag även det fria kassaflödet i förhållande till vinst och utdelning. Anledningen till att jag även redovisar CAPEX och det operativa kassaflödet är för att ge läsaren en bättre bild över vad som driver utvecklingen av det fria kassaflödet – lägre investeringsbehov eller högre lönsamhet eller en kombination av båda?

      Svara
      • Anonym says

        augusti 7, 2016 at 11:22 e m

        Tack för snabb respons! Hur ska man tolka att ett bolags utd>FCF? Är det hållbart? Eller är det bättre att titta på just utd/OCF?

        Svara
  7. Grodfot says

    augusti 10, 2016 at 11:39 f m

    Hej
    Tack för en bra blogg. Jag är lite nyfiken på vilket analysverktyg du använder? Såg din sammanfattning av Nolato på Twitter. Det är precis något sådant jag är på jakt efter, gärna med möjlighet att också laborera med egna prognoser för RR, BR och CF.

    Mvh
    Grodfot

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 10, 2016 at 10:51 e m

      Tack, roligt att höra att du gillar bloggen!

      Jag använder mig främst av uppställningar med tillhörande diagram i Numbers – Apples motsvarighet till Excel. Hämtar siffror främst från årsredovisningar och matar in dessa i kalkylarken. Hämtar också vissa siffror från börsdata. Ingen avancerad lösning som ligger bakom siffrorna och diagrammen med andra ord.

      Svara
      • Grodfot says

        augusti 12, 2016 at 10:28 f m

        Ok, tack! Lat som jag är så är jag på jakt efter en färdig modell. Färdiga formler som ger integrerade CF, RR och BR, men det blir nog till att bygga själv. Tack för svar och lycka till med dina placeringar.

        Svara
  8. Ika says

    augusti 10, 2016 at 10:01 e m

    Tack för en bra genomgång! Nolato, Beijer alma och AQ group ligger tryggt i långa portföljen 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      augusti 10, 2016 at 10:55 e m

      Tack, kul att höra att inlägget uppskattas!

      Blir nog bra investeringar på sikt. AQ group har jag inte tittat närmare på, men både Nolato och Beijer Alma är som sagt bland de finaste verkstadsbolagen som finns att tillgå på Stockholms börsen.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in