Ni får ursäkta den lite provokativa rubriken som har sitt ursprung i ett uttalande där John Skogman från Börspodden titulerade nätmäklaren som börsens just då sämsta bolag. Jag har inte hållit med om allt han sa i mina tidigare analyser som ni hittar här och här, men den motvind som han förutspådde höll fortsatt i sig även under det andra kvartalet.
Under kvartalet minskade omsättningen marginellt till 293,5 miljoner kronor, men resultatet per aktie föll desto mer, ner till 0,39 kr (ett fall på 20%). Minskningen berodde delvis på ett lägre räntenetto, men den främsta orsaken bakom fallet var det lägre provisionsnetto. Det viktiga provisionsnettot minskade med 6,9 miljoner, vilket förklaras av ett lägre nettocourtage per avslut. Nettocourtaget per avslut var 20 kronor under kvartalet, jämfört med 25 kronor under samma kvartal 2015. Samtidigt gjordes det 5,4 miljoner avslut under kvartalet vilket är en ökning med 23% jämfört med samma kvartal föregående år. Med andra ord har kunderna valt att göra fler men mindre affärer. Räntenettot minskade i sin tur med 3,3 miljoner, vilket förklaras av lägre marknadsräntor
Rörelsens kostnader före kreditförluster ökade med 9% jämfört med samma kvartal föregående år. Orsaken till kostnadsökningen är bland annat satsningar på produktutveckling, tjänstepension i Sverige samt ökade koncerngemensamma systemkostnader.
Utveckling per marknad
Sverige
Under det andra kvartalet minskade intäkterna med 13% främst på grund av lägre provisionsintäkter relaterade till prisförändringar på aktiehandel i Sverige. Andra faktorer som påverkade omsättningen var lägre intäkter i relation till fondsparande samt lägre intäkter relaterade till valutaväxlingar i samband med kunders utlandshandel. Kostnaderna i sin tur ökade med 9% precis som på koncernnivå vilket berodde på högre marknadsföringskostnader, en utökad personalstyrka inom försäljning av tjänstepension samt ökade systemkostnader.
Antalet avslut bland de svenska kunderna ökade med 36% jämfört med perioden januari-juni 2015 och den svenska delen av verksamheten hade 250 700 aktiva kunder vid utgången av juni 2016 vilket motsvarar en ökning med 9 %.
Den allt viktigare utlåningen
På den svenska marknaden erbjuder Nordnet privatlån (lån utan säkerhet) under produktnamnen Nordnet Toppenlånet samt Konsumentkredit. Per den sista juni 2016 uppgick antalet privatlånekunder till 27 200 (26 300). Den 18 april 2016 lanserade Nordnet bolån på den svenska marknaden. Produkten riktar sig till Private Banking-kunder med ett kapital på minst 2,5 miljoner kronor. Lånet erbjuds från en räntesats på 0,79% och per den 30 juni hade 246,4 miljoner i lån mot säkerhet i bostadsfastigheter betalats ut.
Utlåningsvolymen var sammanlagt 2,8 miljarder kr med en medelränta på ca 8,2% för den svenska verksamheten. Under de senaste 6 månaderna har utlåningsvolymen ökat med 10% jämfört med årsskiftet. Privatlån som grupp bidrog med hela 49 % av rörelseresultatet i Sverige under första halvåret vilket nästan är en dubblering från samma period föregående år. Utlåningen har utan tvekan blivit en allt viktigare intäktskälla för Nordnet som helhet och den svenska delen i synnerhet.
Gratis courtage på den svenska marknaden
Nordnet arbetar med att sänka tröskeln och få fler personer att bli intresserade av att börja investera i aktier och fonder. I linje med denna ambition har Nordnet implementerat en förenklad ”kom igång-process” och har inspirerade av Avanza lanserat gratis handel på Stockholmsbörsen för de kunder som ännu inte har ett sparande värt 80 000 kronor och som är medlemmar på Shareville. Enligt bolaget har en första analys visat på positiv effekt av åtgärderna, och antalet nya kunder i den svenska verksamheten under andra kvartalet är över 50% högre än samma period förra året vilket är imponerande.
Norge
Under perioden januari-juni ökade intäkterna med 7%, främst relaterat till ökade provisionsintäkter i och med ökad handel. Kostnaderna ökade lika mycket som i Sverige, vilket också berodde på ökade utgifter för marknadsföring och system.
Precis som i Sverige har antalet aktiva kunder ökat och per den sista juni 2016 uppgick antalet till 75 600 vilket motsvarar en kundtillväxt på 14%. Antalet avslut ökade också under perioden med 21% jämfört med första halvåret 2015, vilket till stor del beror på en volatil marknad, att oljepriset återhämtat sig och prisförändringar. Prisförändringarna består av en förenklad och tydligare avgiftsstruktur, samt ett erbjudande till nya kunder att handla från 1 NOK per affär under första månaden som kund. Ändringarna har lett till mer aktivitet bland de kunder som gör affärer för mindre belopp.
Danmark
Under första halvåret ökade intäkterna med 23%, på grund av både ökade provisionsintäkter, ränteintäkter samt intäkterna från valutaväxling. Nordnet blev återigen utsedd till ”Årets börsmäklare” på den danska marknaden och det är åttonde året i rad som medlemmarna i Dansk Aktionærforening, motsvarande Aktiespararna i Sverige, gett banken denna utmärkelse. Nordnets pensionserbjudande har rankats som ”Bedst i test” av den danska tidningen Tænk Penge (motsvarande svenska magasinet Råd & Rön). Nordnet verkar åtnjuta samma särställning hos målgruppen i Danmark som Avanza gör på den svenska sparmarknaden.
Även i Danmark ökade kostnaderna och i det här fallet med hela 14%. Kostnadsökningen berodde på utökad personalstyrka samt högre systemkostnader. Rörelsemarginalen uppgick till starka 46% under perioden. Antalet avslut bland de danska kunderna ökade med 10% jämfört med samma halvår 2015. Antalet aktiva kunder per den sista juni 2016 uppgick till 62 100 (46 900), vilket är en ökning med 32% de senaste tolv månaderna.
Finland
Under perioden januari-juni minskade intäkterna i den finska verksamhet med 15%. Kostnaderna ökade samtidigt med 11%. Kostnadsökningen berodde främst på ökade systemkostnader. Antalet aktiva kunder uppgick till 134 800 (118 300), vilket motsvarar en ökning med 14% jämfört med sista juni 2015.
Så här fördelar sig Nordnets omsättning mellan de olika länderna.
- Sverige 52,3%
- Danmark 20%
- Finland 13,5%
- Norge 14,2%
Sverige är onekligen Nordnets största marknad, men Danmark ligger inte alltför långt efter.
Utveckling för koncernen som helhet
Under det första halvåret i år minskade rörelseintäkterna sammanlagt med 5% till 592,4 miljoner kr, jämfört med samma period förra året. Totalt gjordes 11,3 miljoner avslut under perioden vilket är en ökning med 21%. Rörelseresultatet minskade med 26% till 176 miljoner kr och rörelsemarginalen uppgick till 30%. Resultat per aktie minskade med 27% till 0,81 kr.
Så här har lönsamheten utvecklats sedan 2007:
Sätter vi de senaste kvartalen i perspektiv så ser det inte lika farligt ut. Det lönar sig ofta att på detta sätt zooma ut och sätta utvecklingen i ett större sammanhang. Min erfarenhet är att man får tid till eftertanke och att risken för att man stressar upp sig och drar förhastade slutsatser då minskar. Observera att 2016 års omsättning och vinstmarginal är baserade på rullande 12 månader i diagrammet.
Nästa steg blir kassaflödet. Ni som följt bloggen ett tag och läst mina tidigare analyser av Nordnet vet att jag tycker kassaflödet är viktigt och att jag anser att den periodiserade vinsten inte ger hela bilden.
Nordnets kassaflöde
För att skapa oss en bättre bild av den underliggande intjäningen eller den ”verkliga” vinsten tar vi ett titt på kassaflödet.
Subtraherar vi det operativa kastflödet med CAPEX får vi det fria kassaflödet eller med andra ord de pengar som blir över efter att ett bolag förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering. Nedan har jag ritat ut det fria kassaflödet i förhållande till utdelning och resultat under perioden 2007-2016. Observera att jag utifrån utvecklingen av kassaflödet under första halvåret har jag gjort en egen uppskattning för helåret.
Av stapeldiagrammet kan vi utläsa att Nordnet även fortsättningsvis har en rejäl slant över efter att bolaget förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering som med råge kommer att täcka nästa års utdelning.
Slutord
Jag ser det som positivt att Nordnet gör sig konkurrenskraftigt genom lägre courtage och att volymerna ökar. På sikt borde den skalbara affärsmodellen göra att de ökade volymerna omsätts till ökad vinst. Sedan 2011 har antalet avslut per handelsdag ökat med över 60%. Jag ser det därför inte som osannolikt att volymökningar kommer att leda till högre provisionsintäkter på sikt, även om tillväxttakten inte kommer att vara densamma på i synnerhet den svenska marknaden på grund av den tuffa konkurrensen.
Det som lockar mig jämfört med huvudkonkurrenten i Sverige är främst marknadsspridning till Nordens alla marknader, det lågt värderade kassaflödet och utlåningen som trots att den inte är riskfri är ett komplement till de provisionsbaserad intäkterna. De kan ta koncept från en marknad och applicera den på övriga marknader. Nordnet kan säga ha en mer diversifierad intjäningsbas både geografisk och sett till affärsområden. Framförallt den danska verksamhet där Nordnet är bäst i klassen och uppvisar hög lönsamhet är intressant. Det verkar onekligen som om Nordnet har tuffast konkurrens i Sverige och konkurrens är inte enbart av ondo då det ofta tvingar bolag att hålla sig i framkant. Om vi utgår från att den svenska marknaden är den mest framåtlutade när det kommer till erbjudanden och teknik, borde Nordnet kunna applicera vinnande koncept från Sverige på sina övriga marknader och få ett ”first mover advantage”.
Nordnet värderas dessutom vid nuvarande pris (26,9 kr) till 10,8 gånger det fria kassaflödet baserat på min prognos för helåret och 9,5 gånger det fria kassaflödet under 2015, vilket är betydligt lägre än den helsvenska konkurrenten Avanza Bank.
Nordea sänkte sitt courtage i Finland som nu är betydligt billigare på ALLA marknader
Själv köper jag endast aktier med mitt Nordea konto nuförtiden.
Tack för info. Inte varje dag man hör att en storbank har lägst courtage.. 🙂 Vi har haft tur i Sverige som har kunnat skörda frukterna av den tuffa priskonkurrensen mellan Nordnet och Avanza.