Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE

juli 10, 2016 By Langsiktig Investering 11 Comments

Ett his(s)nande bolag från Finland
I detta inlägg tänkte jag som tidigare aviserat titta närmare på den finska hisstillverkaren KONE och dess värdering. Det har hunnit gå en hel vecka sedan förra inlägget och även om inga börstransaktioner genomförts de senaste dagarna har desto fler träd och skottkärror med ogräs fraktats från kolonilotten. Hela familjen stortrivs på området och till och med monotona och stundtals riktigt tunga moment skänker tillfredställelse och gemenskap. Hela upplevelsen har helt enkelt varit över förväntan, även om inte bloggen gagnats. Det är i alla fall kul att man fortfarande kan hitta nya intressen även på äldre dar, men nog om det nu till själva huvudsyftet med dagens inlägg.

En hiss från KONE

Dagens analysoffer tillverkar, monterar samt underhåller automatiska dörrar, hissar och rulltrappor – eller med andra ord utvecklar och tillhandahåller lösningar som gör det möjligt för människor att förflytta sig inom olika typer av byggnader. Det finska bolaget KONE sysselsätter över 47 000 anställda som sitter på fler än 1000 kontor i över 60 länder. Hisstillverkaren har bland annat tillverkat världens snabbaste personhiss som finns installerad i en av världens allra högsta byggnader – Taipei 101 som har en hastighet på hela 17 meter i sekunden. Så här fördelar sig försäljningen mellan bolagets olika geografiska huvudmarknader:

Marknadsfördelning försäljning - Kone

De enskilt största länderna omsättningsmässigt är Kina, USA och Frankrike. Kinas och USAs andel av den totala försäljningen var vid ingången av 2016 ca 35% respektive ca 15%. Verksamheten är relativt cyklisk till sin natur, men en förhållandevis stor del av bolagets försäljning utgörs av tjänster kopplade till underhåll och drift vilket bidrar till en mer jämn intjäning. Bolaget har ett serviceansvar för närmare 1,1 miljoner hissar och rulltrappor. Underhållsdelen av verksamheten utgör ca 31% av all försäljning.

Omsättningen fördelad per verksamhetssegment - Kone

Innan vi tittar närmare på bolaget kommer här en kort genomgång av hisstillverkarens historik. Den som inte är särskilt intresserad av historiska exposéer hoppar med fördel över detta avsnitt.

En historisk tillbakablick
KONE grundades i Finland i början av 1900-talet och 1918 hade Kone 50 anställda och de installerade egna hissar. Sex år senare köpte Harald Herlin Kone vilket sägs ha varit startskottet för bolagets resa mot att bli en  världsledande hisstillverkare. Bolaget drivs än idag i familjen Herlins regi.

Efter andra världskriget fick KONE uppdrag av finska regeringen att bygga hissar åt Sovjetunionen. Uppdraget var del i den krigsskuld som Finland betalade och gjorde att bolaget snabbt kunde expandera sin verksamhet och effektivisera sin organisation. I och med uppdraget åt ryssarna la ledningen en bra grund för fortsatt internationell expansion och redan 1957 öppnade KONE sitt första utländska dotterbolag – Kone Sverige. Tio år senare börsnoterades Kone i Finland och fortsatte att expandera hissverksamheter i bland annat i Sverige och Danmark.

En serie förvärv följde under 1970- och 1980-talen som gjorde KONE till en av världens största hiss- och krantillverkare i ordets rätta bemärkelse. I början 80-talet gick Kone in på den amerikanska hissmarknaden med förvärvet av Armor Elevator Company.

För att möta den allt tuffare konkurrensen genom en mer fokuserad verksamhet sålde bolaget sin godshantering, fartygs- och kranverksamhet i början av 90-talet och 1995 hade Kone renodlat sin verksamhet till nuvarande produktområden – hissar och rulltrappor. Kort därefter lanserade man EcoDisc-tekniken som eliminerade behovet av ett separat maskinrum för hissar och gjorde att Kone flyttade fram sina positioner rejält på hissmarknaden.

1998 etablerade sig hisstillverkaren i Kina vilket visade sig vara ett mycket lyckat drag då Kina kom att bli världens snabbast växande marknad för hissar och KONEs enskild största marknad. 2002 köpte KONE konglomeratet Partek vilket innebar att Anti Herlin i praktiken hade köpt tillbaka verksamhet inom godshantering och fraktkranar som hans far sålt några år tidigare. Motiven bakom uppköpet var skatteregler och enkel matematik. Familjens arv var så djupt uppbundet i ägandedelar i KONE vilka inte kunde delas upp mellan Pekka Herlins fem barn utan att de behövt sälja företaget. Partek var också attraktivt värderat vid tidpunkten för uppköpet.

Redan i augusti 2004 presenterade styrelsen en plan för att dela upp KONE i två separata bolag – KONE som installerar och servar hissar, samt Cargotec som leverar fraktkranar och containersystem. Båda bolagen noterades på Helsingforsbörsen i juni 2005. På lite mindre än två år kom alltså KONE genom Anti Herlin att omorganiserat Parteks företag till ett nytt bolag, Cargotec, vars aktier delades ut till övriga syskon. Antti Herlin behöll huvuddelen av aktierna i KONE vars värde hade fördubblats under processen.

Ägarstruktur
KONE hade genom uppdelningen ovan fått en inte bara handlingskraftig, utan även röststark ägare i form av Antti Herlin som direkt och indirekt kontrollerar en stor del av rösterna. Antti Herlin är Finlands första miljardär. Toshiba Elevator and Building System Corporation är näst största ägaren.

Lönsamhetsutveckling
KONE har uppvisat en imponerande lönsamhetsutveckling under perioden 2006-2016, även om vinst varierat under perioden. Omsättning respektive vinst har ökat med 10% respektive 23% per år i genomsnitt. Under föregående år ökade nettoomsättningen med nästan 18%. I jämförbara valutakurser var ökningen 8,3%. Bryter vi ner omsättningen på de olika verksamhetsområdena ökade nyförsäljningen med hela 23%, rensat för gynnsamma valutaeffekter var ökningen 11,6%. Underhållsverksamheten (underhåll och modernisering) ökade i sin tur omsättningen med ca 12% eller med 5,4% rensat för valuta.

Så här har lönsamheten utvecklats under perioden 2006 till 2016 - Kone

Vinstmarginalen har i sin tur  gått från 6,5% i början av perioden till nästan 12% vid årsskriften 2015/2016. Onekligen en imponerande utveckling.

En av de bakomliggande drivkrafterna bakom den fina utvecklingen har varit urbaniseringen i Kina och den stora frågan är om lönsamhetsutvecklingen kan fortsätta på samma nivå med tanke på att många bedömare menar att världskonjunkturen och i synnerhet Kina bromsar in? Sannolikt kommer vi få se en betydligt lägre tillväxt framgent ( i detta scenario), men vi återkommer till den frågan i slutet av analysen, nu tar vi en snabb titt på hur utdelningen utvecklats under perioden.

Utdelningens utveckling
Utdelningen har precis som lönsamheten haft en imponerande utveckling och ökat med 180% sett över hela den studerade perioden. Visserligen har utdelningen varierat ganska kraftigt, men som vi sett i min avkastningsjämförelser så är inte en perfekt utdelningsgraf synonymt med hög utdelningsavkastning.

Utdelningens utveckling under perioden 2006 till 2016 - Kone

Sett över hela perioden har utdelningen mer än fördubblats. Av diagrammet och utdelningsandelen ovan kan det dock verka som om KONE inte med någon större marginal kan finansiera utdelningen, men ni som följer bloggen vet att den periodiserade vinsten inte ger hela bilden.

Utdelningen kommer från kassaflödet
Kassaflödet är en sammanställning över inbetalningar och utbetalningar under en viss period. I kassaflödet ingår till exempel inte avskrivningar då dessa inte är ut- eller inbetalningar, utan en redovisningsteknisk konstruktion för att fördela en investering  över ett antal år. Det som skrivs av och belastar vinsten per aktie har företaget med andra ord betalat för vilket betyder att det kan finns mer likvider att betala ut i form av utdelning än vad resultaträkningen visar.

Hur ser då KONEs kassaflöde ut? För att vara ett verkstadsbolag är kassaflödet osedvanligt starkt – så här har det operativa kassaflödet utvecklats i förhållande till Capex och utdelningen under perioden.

Utveckling operativt kassaflöde, Capex och utdelning - Kone

Av bilden ovan kan vi se hur det operativa kassaflödet har stigit rejält samtidigt som Capex i princip varit oförändrat under perioden. Det operativa kassaflödet har mer än fyrfaldigast samtidigt som Capex enbart ökat med 13% sedan 2007.

Konkurrens
Globalt sett är det fyra stora tillverkare som tillsammans har mer än halva världsmarknaden: amerikanska Otis, schweiziska Schindler, tyska Thyssenkrupp och så KONE.

Nedan har jag sammanställt en översiktlig bild över Kone i förhållande till konkurrenterna när det kommer till värdering och storlek.

Jämförelse mellan Kone och dess huvudkonkurrenter

Inom underhållsverksamheten är marknaden ganska fragmenterad med många mindre och några större konkurrenter.

Kort om situationen marknaden
I Kina är konkurrens om marknadsandelar vid nyförsäljning intensiv, vilket leder till att Kone tvingas ta ut lägre priser. I övriga Asien är inte konkurrenssituationen lika hård.

I EMEA-regionen (Europe, the Middle East and Africa) är konkurrensen också tuff främst på den sydeuropeiska marknaden med låga volymer som resultat. Prissättningen av nyutrustning i Nordamerika har emellertid förbättrats något till KONEs fördel, särskilt i volymaffärer.

För underhållsverksamheten är priskonkurrensen hård i EMEA-regionen som helhet och i synnerhet i södra Europa. Även i Nordamerika är priskonkurrensen relativt intensiv för serviceverksamheten. Den bild jag fått hittills är att Kone överlag står stadigt i konkurrensen.

Balansräkningen?
En stark balansräkning är viktig då ett bolag oavsett kvalitet ibland hamnar i trångmål eller kan behöva handlingsutrymme. Betalningsförmågan på lång sikt mäter jag genom att beräkna soliditet. Soliditeten anger den andel av bolagets tillgångar som är finansierade med eget kapital. Soliditeten i Kones fall är ca 27%, vilket är något lägre än vad jag normalt vill se, men soliditet ger inte hela bilden. Den betalningsförmåga som är inbyggd i soliditetsmåtten bygger på att kvarvarande tillgångar används till att lösa skulderna.

Ett företag som har 60% soliditet har ofta lite skulder, men kan ändå få problem med att betala dessa om inga pengar kommer in från verksamheten. Omvänt kan ett företag med låg soliditet och en hög lönsamhet klara sig mycket bättre. Det är således begränsat att enbart fokusera på soliditet, utan vi måste parallellt titta på lönsamheten i förhållande till skuldsättningen. För att få en uppfattning om betalningsförmågan har jag valt att bland annat relatera kassaflödet och vinsten till hur stora ränteutgifter Kone har vilket ger oss en ränteteckningsgrad på över 8 respektive 10 gånger beroende vilket lönsamhetsmått vi väljer att jämföra med. Tar vi även lönsamheten i beaktning i vår bedömning tycker jag att Kone finansiellt står stadigt, även om det gäller att vara uppmärksam på Goodwill-posten som på grund av de många inköpen är ganska tilltagen. Bolaget hade vid utgången av 2015 en nettokassa på 480 miljoner EUR.

Slutord
Jag gillar KONE som jag skulle vilja betrakta lite som Finlands svar på H&M. KONE har i likhet med H&M en stark ägare med starka band till företaget och är i en marknadsledande position inom ett område som gynnas av urbaniseringstrenden. KONE är också intressant då bolaget har en attraktiv affärsmodell, starkt varumärke och en värdering som inte längre är lika avskräckande som tidigare – precis som i H&Ms fall. I skrivande stund värderas Kone till 16,3 gånger det fria kassaflödet och nästan 2,5 gånger omsättningen, vilket inte är dyrt för ett sådan kvalitetsbolag, men inte heller billigt.

Jag tror att behovet av hissar och rulltrappor kommer finnas länge än. Inte minst med tanke på pågående urbaniseringseringstrend samt en åldrande befolkning. Min bedömning är att KONE står stadigt i konkurrensen och jag tror att den stora exponeringen mot Kina och Asien i det långa loppet är gynnsam, även om Kinas ”byggboom”  kan vara över för denna gång. Nyförsäljningen på den kinesiska marknaden förväntas minska med 5-10% under året och priskonkurrensen bedöms fortsatt som intensiv. För övriga marknader målar ledningen inte en lika dyster bild, utan här förväntar man sig måttlig tillväxt.

Affärerna drivs dock inte enbart av nybyggnation utan lika mycket av underhåll och service av det man en gång installerat ute hos kund och här är bilden ljusare i år. Marknaden förväntas öka något i Europa och så även i Nordamerika och i Asien. Ledningen bedömer allt som allt att omsättningen kommer att öka med 2-6% i jämförbara valutakurser under året.

Vad tycker du om KONE? Kvalitet får kosta eller på tok för dyrt med den tillväxtresan bakom sig? Ni hittar som vanligt till vilken kurs jag kan tänka mig börja köpa aktier i Kone i min bevakningslista i bloggens huvudmeny.

 

Andra inlägg på liknande tema

Fortum av idag - Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
Viktiga nyckeltal för bolagen på min bevakningslista
Ett nygammalt bolag på min radar - Nordic Waterproofing

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys, Utdelning Tagged With: Kone

Comments

  1. Gustav says

    juli 10, 2016 at 1:11 e m

    Kone är fint och lär rida på urbaniseringsvågen.

    Själv väljer jag Savaria för att det är ett mindre (upptäckt) bolag som kan ha lättare att växa och har en riktigt stark demografisk trend i ryggen. Med riktiga hissar (inte trapphissar) har du en större eftermarknad, men jag valde Savaria ändå.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 11, 2016 at 9:54 e m

      Hej Gustav! Får nog ta en närmare titt på Savaria medan jag väntar på att KONEs värdering ska sjunka.

      Svara
  2. Invest says

    juli 10, 2016 at 7:58 e m

    Hej, bra analys och även trevligt med lite historik om bolaget.

    Jag gillar också Kone och för att vara ett industribolag har bolaget ett relativt hög ROE/ROCE vilket kanske har och göra med lågt CAPEX och deras serviceverksamhet. Hursomhelst tror jag att det blir svårt att återupprepa samma historiska tillväxttakt framöver och jag såg att ditt ingångspris i bevakningslistan var ca 35 EUR vilket verkar rimligt och jag skulle nog också öka min position på dessa nivåer.(Tex skulle en finanskris i Kina med spridning till Asien slå en del mot Kone men inget jag bekymrar mig över som långsiktig ägare) Jag såg också att du rankat bolaget relativt högt i kvalitetslistan vilket jag instämmer i.

    Avgörande framöver tror jag blir hur de lyckas med sin service-verksamhet. Otis är en formidabel konkurrent och har världens största bas av installerade hissar. 60% av deras försäljning kommer från eftermarknad med underhåll och reparation. Konkurrensen inom service är hård men eftersom de har en så stor bas ger det Otis en fördel. Tex kan en tekniker underhålla flera hissar på en liten yta om densiteten är stor vilket är en fördel jämfört med mindre konkurrenter. Nu har ju Kone också en stor intallations bas även om den kanske inte är lika stor som Otis så tror jag de ändå har goda möjligheter att växa inom service och jag äger hellre ett renodlat hissbolag som Kone eller Schindler jämfört med stora konglomerat som United Technologies(Otis) eller TyssenKrupp, men varför gå utanför Norden när det här redan finns bra bolag.

    Jag är själv lång Kone

    Mvh Per

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 11, 2016 at 10:13 e m

      Kul att du uppskattade analysen och särskilt den historiska tillbakablicken.

      Ja, en repris av tidigare tillväxt är nog för mycket att hoppas på, men KONE känns som sagt välpositionerade för att ta del av en växande framtidsmarknad. Instämmer i att service-verksamheten är central för den långsiktiga lönsamheten, inte minst då man binder kunden till sig under en längre tid och har höga marginaler. Inom service är intrycket jag fått att Kone har ett konkurrenskraftigt erbjudande. Jag hoppas på en nedgång på ungefär 16% så jag också får möjlighet att äga bolaget.

      Svara
  3. Onkel Tom says

    juli 11, 2016 at 6:27 f m

    Trevlig analys,

    Vi förnyade våra avtal avseende hisservice i vår bostadsrättsförening i våras. Kone hade ett fantastiskt avtal som hängt med sedan nyinstallation. När vi konkurrensutsatte Kone så fick vi betydligt lägre priser från mindre nationella aktörer. Kone svarade då med ett ”helhetsåtagande” vilket även innehåll reservdelspriser som gjorde att vi valde Kone. Vårt fasta pris idag, inklusive reservdelar är lägre än servicekostnaden var tidigare, då reservdelar tillkom.

    Min tro är därför att Kones servicesida tjänar bra på nyinstallerade hissar första 5-10 åren. Sedan trycks marginalerna nedåt då avtal skrivs om.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 11, 2016 at 10:22 e m

      Tack och kul att höra från någon med förstahandserfarenhet av deras erbjudande inom service! Intressant observation angående konkurrensen och prisnivån på erbjudandet från KONE. Roligt att höra att deras erbjudande är attraktivt, även om nuvarande prispress på många marknader talar för en något lägre marginaler framöver.

      Svara
  4. jussi says

    juli 11, 2016 at 5:50 e m

    Orion, KONE, Nokian Tyres och Sampo är de bästä finska bolag.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juli 11, 2016 at 10:25 e m

      Ja, samtliga du listat är fina bolag, även om Nokian Tyres går bort för min del på grund av den stora exponeringen mot den ryska marknaden.

      Mvh

      Svara
      • Olle says

        juli 15, 2016 at 8:20 e m

        Bevakar Nokian T noga och forvanad hur stabil aktiekursen varit under senaste krisen.

        Svara
  5. Mike says

    augusti 26, 2019 at 11:09 e m

    Service är ju hela grejen med kone. Du behöver fokusera analysen där, förutom kina.

    Hade även gärna sett att aktieposten i toshiba nämndes. Plus förväsmöjligheter.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 8, 2019 at 11:38 f m

      Bra, poäng. Kanske snart dags för ett återbesök 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in