Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income

maj 14, 2016 By Langsiktig Investering 16 Comments

Det har återigen blivit dags för en avkastningsduell och denna gång utspelar sig kampen mellan två bolag som verkar inom fastighetsbranschen på var sin sida om Atlanten.

En ny rond i utdelarnas kamp

Det svenska fastighetsbolaget Castellum ska nämligen gå en rond mot den amerikanska fastighetsgiganten Realty Income. För er som inte är helt bekanta med kombattanterna kommer här en kort beskrivning av båda bolagen.

Castellum är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag med fastigheter till ett värde på över 42 miljarder kronor. Bolagets fastighetsbestånd finns i Stockholm, Göteborg, Mälardalen, Östra Götaland och Öresundsregionen. Castellum är inriktade på kommersiella fastigheter och driver sin verksamhet genom sex helägda dotterbolag med mer än 300 medarbetare.

Realty Income är ett amerikanskt fastighetsbolag som precis som Castellum specialiserat sig på kommersiella fastigheter. Men till skillnad från Castellum drivs inte Realty Income som ett aktiebolag utan som en REIT (Real Estate Investment Trust) som är en bolagsform där åtminstone 75% av bruttoinkomsten ska kunna härledas från hyror, räntor på bolån, finansiering eller försäljning av fastigheter. REITs slipper skatta för vinsten, utan istället ska åtminstone 90% av den beskattningsbara inkomsten betalas ut som utdelning till ägarna. Utöver dessa krav ska även minst 75% av de totala tillgångarna i bolaget bestå av fastigheter.

Vid 2016 års ingång hade Realty Income över 4600 fastigheter i 49 delstater med ett totalt börsvärde på över 18 miljarder dollar. Sedan mars förra året ingår bolaget i S&P 500 (Standard & Poor’s 500) som är ett aktieindex över de 500 största börsnoterade aktiebolagen som handlas i USA. Realty Income är kanske mest känt inom investerarkretsar för att man delar ut månadsvis och har höjt utdelningen i 74 kvartal i följd. Nu till huvudsyftet med inlägget och reglerna för duellen.

Den primära frågeställningen är följande: Vilken utdelnings- samt totalavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1997 i Castellum respektive Realty Income ha fått under perioden 1997-2016?

Jag gör följande antaganden i mina beräkningar: 

  • I januari 1997 investeras 10 000 kr i respektive bolag (ej inflationsjusterat).
  • Jag har inte använt mig av den exakta valutakursen vid varje utdelningstillfälle i Realty Incomes fall, utan multiplicerat erhållen utdelning med en genomsnittlig valutakurs USD (7,5).
  • Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning.

Vi börjar med att sätta oss i tidsmaskinen
Innan vi kommer till själva duellen kommer här en kort beskrivning av vad Castellum respektive Realty Income anno 1997 var för bolag. CastellumVi börjar med vårt svenska fastighetsbolag Castellum som nyligen börsnoterats. Vid noteringstillfället hade Castellum fastigheter till ett marknadsvärde på ca 9 miljarder, idag är den siffran som sagt över 42 miljarder kronor och på väg att bli ännu högre i och med uppköpet av Norrporten. Castellum omsatte ca 1,1 miljarder kronor och redovisade ett resultat på 250 miljoner för sitt första verksamhetsår på Stockholmsbörsen.

Castellums fastigheter ägdes och förvaltades 1997 av sex lokala dotterbolag

  • Eklandia Fastighets AB, Göteborg – kommersiella lokaler och bostäder i centrala och östra Göteborg, på Hisingen samt i Kungälv.
  • Harry Sjögren AB, Mölndal – kommersiella lokaler och bostäder i göteborgsområdet med tyngdpunkt i Högsbo/Sisjön, Mölndal och Borås.
  • Fastighets AB Briggen, Malmö -kommersiella lokaler och bostäder i Öresundsområdet, främst Malmö, Lund och Helsingborg.
  • Fastighets AB Brostaden, Stockholm – Kommersiella lokaler i Stockholms närförorter och utmed europavägarna genom Storstockholm.
  • Fastighets AB Corallen – Värnamo Kommersiella lokaler och bostäder i orter med utvecklingspotential i västra Småland.
  • Aspholmen Fastigheter AB, Örebro – Kommersiella lokaler och bostäder i några av Mälardalens kärnorter, främst Örebro, Västerås och Uppsala.

Antalet anställda i koncernen uppgick den 31 december 1997 till 186 personer, varav 15 i moderbolaget. Lönsamhetsutvecklingen sedan börsintroduktionen är imponerade då förvaltningsresultatet växer med i genomsnitt 17% årligen fram till 2005. Varför titta på förvaltningsresultat och inte årets resultat? Att titta på årets resultat för fastighetsbolag som Castellum är missvisande då värdeförändringar av fastighetsbeståndet påverkar storleken på sista raden för dessa bolag – istället är det mer meningsfullt att titta på förvaltningsresultatet som i grova drag består av hyresintäkter avdraget för kostnader. Här kommer en graf som visar på hur just förvaltningsresultatet utvecklats under perioden 1997-2016.

Utveckling förvaltningsresultat under perioden 1997 till 2016 - Castellum

 

Onekligen en imponerande utveckling – sett över hela jämförelseperioden har förvaltningsresultatet ökat med i genomsnitt ca 11% per år. Direktavkastningen var på 6,6% i början av jämförelseperioden. Nu till den amerikanska motsvarigheten på andra sidan Atlanten.

Realty Income

Realty Income hade börsnoterats 3 år tidigare på New York börsen och precis fått en ny VD.  Bolaget var redan då stort med en diversifierad portfölj av 740 fastigheter belägna i 42 stater. Precis som i Castellums fall vill vi inte använda oss av årets resultat, utan vi tittar på adjusted funds from operations (AFFO) istället. Måttet är anpassat för att komma åt det underliggande kassaflödet och avskrivningar och värdeökningar ingår därför inte i detta mått.

Från 1997 till 2005 ökade AFFO (Adjusterd Funds From Operations) eller med andra ord resultatet med i genomsnitt 13% per år. Sett över hela perioden ökade AFFO med i genomsnitt 16% per år.

Utveckling adjusted funds from operations (AFFO) 1997 till 2016 - Realty Income

Bilden ovan tar dock inte hänsyn till utspädning som skett under perioden eller med andra ord hur många fler aktier som ska dela på vinsten. Tittar vi på antalet utstående aktier så har dessa ökat med nästan 400% sett över hela perioden. Realty Income har nyemitterat aktier i hög utsträckning för att finansiera fastighetsköp. Problemet med detta är att det är fler ägare som ska dela på vinsten (utdelningen). Nedan ser ni ett diagram över hur antalet aktier ökat årligen.

Utveckling antal aktier - Realty Income

Jämför vi de två diagrammen blir det tydligt hur utspädningen eller nyemittering av nya aktier drivit på AFFO. Tar vi hänsyn till denna utspädning blir den årliga ökningen av förvaltningsresultatet per aktie för Realty Income alltså inte lika imponerande.

I början av 1997 var direktavkastningen på 7% och aktien handlades till ungefär 17 gånger vinsten vilket är en historiskt låg värdering (idag handlas Realty Income till 61 gånger vinsten). Nu när vi gjort en liten tillbakablick är det dags för själva jämförelsen.

Vi börjar med hur diagrammet ser ut för fastighetsjätten Realty Income.

Utdelningsavkastning perioden 1997-2016 - Realty Income
Av diagrammet kan vi se att Realty Income i allra högsta grad passar in på beskrivningen ”High Yield” då utdelningen från dag ett var på en hög nivå. Utdelningstillväxten har precis som för många av den typen av bolag inte varit särskilt imponerande och för Realty Income ligger utdelningstillväxten på i genomsnitt 5% per år under hela den studerade perioden (vilket verkar vara en hållbar nivå). Totalt har utdelningen ökat med 150% sett över hela perioden. Nu tar vi en titt på vår svenska fastighetshetsjättes utdelningsavkastning under samma period.

Så här har utvecklingen sett ut för Castellum under samma period:

Utdelningsavkastning perioden 1997-2016 - Castellum
Av diagrammet kan vi se att Castellum har levererat en sekventiell utdelningsavkastning eller den klassiska trappan som så många utdelningsjägare älskar. Diagrammet är inte bara estetiskt tilltalande utan här finns också tillväxt – utdelningen har nämligen ökat 600% sett över hela perioden. Utdelningstillväxten var i genomsnitt 22% per år de fem första åren och i genomsnitt 12% per år sett över hela perioden. Castellum är sannolikt det närmaste vi kommer en utdelningsaristokrat i det här landet. Av de två utdelningsdiagrammen är Castellums diagram utan tvekan det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är det centrala vilken utdelningsavkastning som erhållits under den studerande perioden.

Utdelningsavkastning
Av tabellen nedan kan vi se att Castellum inte enbart vinner det estetiska priset utan även går vinnande ur striden när vi också tittar på utdelningsavkastningen för perioden 1997-2016. Den som investerat 10 000 kr 1997 i Castellum har nämligen fått nästan 86% eller ca 18 000 kr mer i utdelning fram till 2016. Det är främst tack vare den högre utdelningstillväxten som Castellum får övertaget i utdelningskampen. Realty hade också hög direktavkastning i början av perioden, men till skillnad från Castellum växte enbart utdelningen med i genomsnitt 5% per år.

Utdelningsavkastning 1997-2016 - Realty Income och Castellum

”Utdelningsökning” visar på hur mycket utdelningen har ökat sett över hela perioden för respektive bolag utan hänsyn till antal aktier som ägs.

Totalavkastning
Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för oss som är långsiktiga och helst aldrig vill sälja är totalavkastning en avgörande parameter. Det händer ju de flesta att man ersätter ett bolag med ett annat vid något tillfälle och i en avlägsen framtid kommer även de flesta långsiktiga investerare sannolikt sälja delar av sina aktieportföljer.

När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Castellum åter som vinnare. Den som investerat 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått 21% mer i totalavkastning eller ca 27 000 kr om han eller hon realiserat uppgången i början av 2016. Något som kan vara värt att veta i sammanhanget är att dollarförstärkningen under perioden bidrar ordentligt till Realty Incomes’ favör.

Vad kan vi dra för lärdomar efter kampen?
Efter ett antal jämförelser håller trenden i sig – våra nordiska marknadsledare står sig bra i förhållande till sina internationella motsvarigheter. Castellum vann kampen i kraft av sin fina vinst- och utdelningstillväxt. Utdelningstillväxten kan med andra ord vara den avgörande faktorn för långsiktig utdelningsavkastning och eventuell totalavkastning. Precis som i många andra jämförelser spelade utdelningstillväxten i början av spartiden en avgöranden roll till Castellums fördel. I denna kamp framgick också hur antalet aktier påverkar förutsättningar för utdelningstillväxt. Hade vi enbart tittat på den historiska resultattillväxten hade vi överskattat styrkan av Realty Incomes affärsmodell.

Jag har sagt detta tidigare, men det tål att upprepas – oavsett om man fokuserar på utdelnings- eller totalavkastning är det i sammanhanget viktigt att använda sig av den största fördel man har som privatinvesterare nämligen tid att invänta rätt köpläge.

Till sist en brasklapp som alltid är relevant i dessa sammanhang – det som har varit behöver inte återupprepas. För även om den historiska utvecklingen enligt mig säger en del om bolagens verksamhet, ledning och förmåga att tjäna pengar i alla väder så är historiken inget facit för framtida kassaflöden.

Jag har lagt till inlägget i den nyligen upplagda ingången i huvudmenyn som jag passande döpt till utdelarnas kamp.

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Ytterligare en avkastningsjämförelse - Hennes & Mauritz möter GAP
Mina tankar kring Industrivärdens utdelningshöjning och intjäningen för 2014
Fortum och Ryssland

Filed Under: Bolagsspecifika inlägg, Utdelningsjämförelse Tagged With: Castellum, Realty Income, REIT, Utdelning

Comments

  1. Linus says

    maj 14, 2016 at 11:57 f m

    De här jämförelserna är verkligen en favorit. Fortsätt gärna med samma tema.

    Är ägare av båda aktierna, Reality sedan 2010 och Castellum hoppade in i portföljen i år.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2016 at 5:35 e m

      Tack, kul att höra! Blir fler fram inlägg framöver.

      Svara
  2. Aktieingenjören says

    maj 14, 2016 at 12:09 e m

    Hur skulle resultatet rent hypotetiskt bli om vi räknar med nuvarande tillväxttakt och avkastning under det kommande 10-15 åren? Jag är nyfiken pga castellums numera höga värdering.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2016 at 6:28 e m

      Där sa du något intressant! Tror nästan jag får ta och författa ett inlägg på temat.

      Mvh

      Svara
  3. Dan says

    maj 14, 2016 at 12:46 e m

    Tack för fantastisk info. Oerhört väl genomarbetat till gagn för oss andra latmaskar.. Har Realty, men inte Castellum och kommer inte ta in dem ännu i alla fall. Försöker i första hand hitta månads-kvartalsutdelare. Gillar att inkomster kommer i samma takt som utgifter. Har för dålig disciplin för annat;)

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2016 at 6:29 e m

      Tack, alltid lika kull att höra att det som skriv uppskattas och är till nytta för andra!

      Svara
  4. Leif says

    maj 14, 2016 at 1:08 e m

    Jag älskar dessa ”dueller”! fortsätt 🙂 jag äger båda och båda har rätt stor plats i min portfölj. detta inlägget styrker min vilja att utnyttja alla mina teckningsrätter i kommande emission

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2016 at 6:30 e m

      Roligt att höra! Jag har ett par på lager och så länge som motivationen finns där blir det sannolikt fler.

      Svara
  5. Utdelningsstugan says

    maj 14, 2016 at 5:49 e m

    Håller med föregående talare! Älskar också dessa dueller! Väldigt välskrivet och intressant! Keep it up!

    /Utdelningsstugan

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 14, 2016 at 6:32 e m

      Kul att höra och tack för att du sprider mina inlägg!

      Svara
  6. Calle says

    maj 14, 2016 at 10:25 e m

    Kul att du väljer dessa bolag. Tokbra artikel. Tror många har dem i portföljen eller på önskelistan. Mvh Calle

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 15, 2016 at 1:05 e m

      Hej Calle!
      Kul och att du följer bloggen och gillade inlägget!

      Mvh

      Svara
  7. Oskar says

    maj 15, 2016 at 7:01 e m

    Många fastighetsaktier är väldigt populära nu – med all rätt. Trivs själv bra som ägare i Castellum.

    Men hur många av er äger ert boende också? Tänker att det tillsammans med större positioner i olika bolag ger väldigt tung exponering mot fastigheter.

    Hur tänker ni där?

    Beroende på portföljstorlek, men om jag ägde mitt boende värde 1.5-2M så skulle jag inte ha en enda fastighetsaktie i portföljen i alla fall.

    Svara
    • Magnus says

      maj 16, 2016 at 10:21 f m

      Lite knepig jämförelse mellan eget boende kontra fastighetsaktier.
      Bara för att jag äger en bostadsrätt är jag ju inte exponerad mot fastighetsmarknaden som helhet. Via t.ex Castellum får man ju exponering mot kommersiella fastigheter.

      Svara
      • Oskar says

        maj 16, 2016 at 6:42 e m

        Tycker inte det är så knepigt.
        Men ja, visst är det skillnad mellan att äga _en_ villa/bostadsrätt kontra en portfölj kommersiella fastigheter.

        Men exponering mot fastighetsmarknaden går inte förneka.
        Tycker det är bra att ta hänsyn till om man äger andra tillgångar utanför aktiemarknaden också när man bygger en diversifierad portfölj.

        Det är ju som att ha 1M i guldtackor hemma i garderoben, samtidigt som man köper en guldfond för 5% av portföljen och tycker det är en rimlig diversifiering.

        Svara
        • Magnus says

          maj 16, 2016 at 7:02 e m

          Hej Oskar.
          Jag förnekar inte att jag är exponerad mot fastighetsmarknaden när jag äger en bostadsrätt – självklart är jag det. Jag menar bara på att det är en liten knepig jämförelse mellan att äga en villa / bostadsrätt och investera i t.ex Castellum (de är ju exponerade på ett helt annat sätt än vad jag som privatperson har möjlighet till). Inte riktigt samma sak som att äga en guldtacka och investera i en guldfond.

          Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in