Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Utdelarnas kamp – ett hypotetiskt framtidsscenario: Castellum vs Realty Income

maj 21, 2016 By Langsiktig Investering 2 Comments

Tiden flyger fram och vår nästa resa till USA känns inte lika fjärran. Det är ”bara” lite mer än två månader kvar till vår avresa från Oslo flygplats med Norwegian. Under tiden jag väntar roar jag mig med avkastningsjämförelser och här kommer ytterligare en, men i lite futuristisk tappning.

Utdelarnas kamp - ett hypotetiskt framtidsscenario - Castellum vs Realty Income

Dagens avkastningsjämförelse är inspirerad av en fråga som Aktieingenjören ställde på mitt föregående inlägg där jag jämförde Castellum och Realty Income. Frågan löd: ”Hur skulle resultatet rent hypotetiskt bli om vi räknar med nuvarande tillväxttakt och avkastning under det kommande 10-15 åren?” Inspirerad av Aktieingjören kommer jag därför att göra en hypotetisk framtidsjämförelse.

Frågeställningen är följande:
Vilken utdelnings- och totalavkastning skulle någon som investerar 10 000 kr i Castellum respektive Realty Income 2016 få om 20 år?

Jag gör i vanlig ordning följande antaganden i beräkningen:

  • I januari 2016 investeras 10 000 kr i respektive bolag (ej inflationsjusterat).
  • Jag har inte använt mig av den exakta valutakursen vid varje utdelningstillfälle i Realty Incomes fall, utan multiplicerat erhållen utdelning med en genomsnittlig valutakurs USD (7,5).
  • Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning.

Så här långt är allting sig likt från tidigare historiska utdelningsjämförelser, men eftersom vi i detta fall blickar framåt och inte har något facit behöver jag göra några ytterligare antaganden beträffande framtida lönsamhet- och utdelningstillväxt. Först ut blir Realty Income.

Uppskattning av framtida utdelnings- och lönsamhetstillväxt – Realty Income
Ni som följt bloggen ett tag vet att jag gärna tittar tillbaka på den historiska lönsamhetsutvecklingen för att bilda mig en uppfattning kring ett bolags investeringskvalitet och värdering. När jag nu ska uppskatta den framtida tillväxttakten kommer jag att vara förutsägbar och utgå från den historiska lönsamhetsutvecklingen per aktie i mina bedömningar.

Anledningen till att jag valt att titta på utvecklingen per aktie är att Realty Income vid flera tillfällen nyemitterat aktier för att finansiera fastighetsinköp och delfinansierat utdelningen. Antalet utstående aktier har ökat med nästan 400% från 1997 till 2016 och problemet med detta är att det är fler ägare som ska dela på vinsten (utdelningen). Hur har då tillväxttakten sett ut om vi tar hänsyn till utspädningen? Jo, under perioden 1997 till 2016 har AFFO per aktie har ökat med i genomsnitt 5,5%.

Utveckling adjusted funds from operations (AFFO) per aktie 1997 till 2016 - Realty Income
Utdelningen har i sin tur ökat med 5% i genomsnitt per år sett över hela perioden och med tanke på lönsamhetsutvecklingen och att Realty Income som REIT delar ut i princip hela förvaltningsresultatet känns 3% utdelningstillväxt som ett inte helt orimligt antagande. Det gäller dock att investerare även i fortsättningen är villiga att skjuta till med pengar för att tillväxten ska upprätthållas och det finns egentligen ingenting som tyder på motsatsen med tanke på bolagets populäritet och ”track record”.

Uppskattning av framtida utdelnings- och lönsamhetstillväxt – Castellum
Tittar vi på Castellums historiska tillväxttakt har förvaltningsresultatet per aktie ökat med i genomsnitt lite mer än 11% per år under perioden från 1997 till 2016.
Utveckling-ForvaltningsresultatPerAktie-CastellumUtdelningstillväxten har i sin tur följt lönsamhetsutvecklingen kring 11% per år under den studerade perioden. Både utdelnings- och resultattillväxten har dock fallit med några procentenheter senaste åren och med tanke på att förutsättningarna knappast kan bli mer gynnsamma (låg ränta och stigande fastighetspriser) känns det inte sannolikt att utdelningen kommer att kunna växa i samma takt kommande år. Trots detta tror jag, med tanke på det kommande uppköpet av Norrporten, att en utdelningstillväxt på ca 6,7% per över tid inte är helt orimlig vilket får bli min prognos för åren fram till 2036.

Nu när vi har alla antaganden på plats angående lönsamhets- och utdelningstillväxt kan vi gå vidare och simulera utdelningsavkastningen för perioden 2016 till 2036. Jag börjar med den prognostiseras utdelningsavkastningen för vår svenska utdelningsaristokrat Castellum.

Framtidsscenario – Utdelningsavkastning för Castellum

Hypotetisk utdelningsavkastning 2016 till 2036 - Castellum

Framtidsscenario – Utdelningsavkastning för Realty IncomeFramtidsscenario - Hypotetisk utdelningsavkastning för Realty Income 2016 till 2036Resultat utdelningsavkastning
Av tabellen nedan och diagrammen ovan kan vi konstatera, föga förvånade, att Castellum även går vinnande ur den framåtblickande kampen när vi nu tittat på utdelningsavkastningen 2016 – 2036. Den som investerat 10 000 kr i början av året i Castellum kommer att få 37% eller ca  6 100 kr mer i utdelning fram till 2016.

Prognos utdelningsavkastning 2016 till 2036 - Realty Income och Castellum

Prognos totalavkastning
Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för oss som är långsiktiga och helst aldrig vill sälja är totalavkastning en avgörande parameter. Eftersom jag inte har något facit för hur kursen kommer att utvecklas över perioden 2016 till 2036 kommer jag precis som tidigare behöva göra ett antal antaganden och precis som tidigare kommer jag främst att använda mig av historisk data som grund för uppskattningen.

Jag kommer för enkelhetens skull utgå från att aktievärdet i framtiden korrelerar med den genomsnittliga lönsamhetsutvecklingen per aktie. Jag har uppskattat tillväxttakten till 7% för Castellum och 4% för Realty Income vilket då innebär att kursen kommer att öka med 7% per år för Castellum respektive 4% för Realty Income. För att också ta hänsyn till värderingen vid inköpstillfället har jag tittat på värderingen (pris/förvaltningsresultat) för Castellum och Realty Income i år och historiskt. Om vi börjar med Castellum så har fastighetsbolaget handlats till så här många gånger det egna förvaltningsresultatet sedan 1997:

Utveckling historisk värdering (pris/förvaltningsresultat per aktie) - Castellum
Av diagrammet ovan framgår att Castellum blivit dyrare sedan 1997 och idag handlas bolaget ca 30% över medelvärdet för perioden. Så här har värderingen (Pris/AFFO) utvecklats under samma period för Realty Income:

Utveckling historisk värdering (pris/förvaltningsresultat per aktie) - Realty Income
Realty Incomes värdering har i ännu högre grad än för Castellums räkning ökat sett sedan 1997. I dag är värdering ca 40% högre än genomsnittet under perioden. För att ta hänsyn till hur värderingen i början av året förhåller sig till det historiska snittet har jag justerat respektive inköpspris med hur mycket nuvarande värdering överstiger den genomsnittliga värdering under perioden 1997-2016.

Nu är samtliga antaganden gjorda och jag kan presentera en hypotetisk totalavkastning baserad på historisk kursutveckling, nuvarande pris i förhållande till historisk värdering samt historisk tillväxttakt.

Summering totalavkastning – Castellum och Realty Income
När vi tittar på den framtida totalavkastningen för den som säljer sina aktier 2036 (kursuppgång + utdelningsavkastning) står Castellum åter som vinnare. Den som investerat 10 000 i början av 2016 i båda bolagen har fått 46% mer i totalavkastning eller ca 20 000 kr om han eller hon realiserat uppgången i början av 2036.

Till sist en brasklapp – denna futuristiska jämförelse är hypotetisk och bygger på mina egna antaganden utifrån främst historisk data och även om den historiska utvecklingen beträffande tillväxttakt, kursutveckling och värdering ger en fingervisning om vad man kan förväntas sig framgent så är historiken inget facit för framtiden. Vad tror ni om de två fastighetsjättarnas förutsättningar till lönsamhets- och utdelningstillväxt de kommande 20 åren?

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

BHP Billiton och South32
Data Respons fortsätter att tälja guld i en het framtidsbransch
Hur ska Starbucks växa framöver?

Filed Under: Avkastningsjämförelse, Bolagsspecifika inlägg, Utdelningsjämförelse, Utdelningstillväxt Tagged With: Avkastningsjämförelse, Castellum, Realty Income, Utdelningsjämförelse

Comments

  1. Aktieingenjören says

    maj 21, 2016 at 12:19 e m

    Jag tittar väldigt lite på Amerikanska aktier och jag tycker din serie inlägg visar varför på ett väldigt bra sätt. Mitt intryck är att den amerikanska börsen (med rätta?) har en tendens att värderas med extremt låga riskpremier gentemot den säkra räntan. Jag tror att det här i stor utsträckning beror på att tunga investerare ser den Amerikanska börsen som ett bra ställe att tryggt parkera sina aktier.

    Avkastningen blir kanske inte fantastisk men investeringarna kan avkasta 2-4 % samtidigt som värdet kan tänkas öka i takt med världsekonomin räknat i världens mest stabila valuta. Det är mycket attraktivt för förmögenhetsförvaltning bland de snuskigt rika, men som svensk med en mindre portfölj är det mer attraktivt att satsa på hemmaplan vilket jag tycker dina uträkningar visar än en gång.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      maj 22, 2016 at 3:43 e m

      Tack och jag är benägen att hålla med dig i ditt resonemang, även om jag som sagt är partisk i frågan 😉

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in