Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – en svensk fordonstillverkare mot en amerikansk traktorgigant

april 15, 2016 By Langsiktig Investering 2 kommentarer

Det har blivit dags för ytterligare ett inlägg i inläggsserien där jag jämför nordiska och nordamerikanska utdelare för att utröna vilka som gett högst utdelningsavkastning över tid. Inläggen har blivit ett blivit ett populärt inslag på bloggen vilket är kul, inte minst då det gett mig ytterligare motivation till att prioritera skrivandet. För den som är intresserad hittar ni föregående inlägg på temat (Industrivärden vs Emerson) här.

En ny rond i utdelarnas kamp

I denna rond möts en svensk fordonstillverkare och en amerikansk traktortillverkare – Volvo och Deere & Company (DE). Till skillnad från tidigare inlägg kommer jag inte enbart redovisa utdelningsavkastningen (avgörs av det pris du betalat och den utdelning som bolaget ger) utan även totalavkastningen (kursuppgång samt mottagna utdelningar under den studerade perioden). Jag kommer även att titta på ytterligare två perioder för lite ytterligare perspektiv.

Den primära frågeställningen är följande: Vilken utdelnings- samt totalavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1995  i Deere & Company respektive Volvo ha fått fram till årskiftet 2015/2016?

Jag gör följande antaganden i mina beräkningar: 

  • I januari 1995 investeras 10 000 kr i respektive bolag (ej inflationsjusterat).
  • Jag har inte använt mig av den exakta valutakursen vid varje utdelningstillfälle i Deere’s fall, utan multiplicerat erhållen utdelning med en genomsnittlig valutakurs USD (7,5).
  • Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning.

Vi börjar med att sätta oss i tidsmaskinen
Innan vi kommer till själva duellen kommer här en kort beskrivning av vad Volvo respektive Deere & Company anno 1995 var för bolag.

Volvo

Vi börjar med vår svenska fordonstillverkare Volvo där en ny styrelse hade tillträtt som resultat av missnöje och motstånd mot den tänkta sammanslagningen med Renaultkoncernen ett år tidigare. Den relativt färska styrelsen och VD:n Sören Gyll formulerade en ny verksamhetsstrategi för Volvo – att allt som inte var direkt kopplat till kärnverksamheten relaterat till fordon eller transport, skulle avyttras. De efterföljande åren sålde Volvo ut sitt ägande i andra verksamheter, som till exempel Pharmacia och 1999 sålde Volvo personbilstillverkningen till Ford Motor Company.

Under mitten av 90-talet var Volvokoncernens verksamhet mycket bred och man tillverkade förutom lastbilar och bussar bland annat anläggningsmaskiner, båtmotorer, personbilar och komponenter till flygmotorer. Som kuriosa kan nämnas att den första Volvobussen tillverkades i Kina under perioden. I början av 1995 var direktavkastningen ca 3,7% och bolaget handlades till ca 12 gånger årsvinsten.

Deere and Company i sin tur var redan 1995 ett riktigt stort bolag med ett marknadsvärde på över 23 miljarder dollar. För er som inte känner till bolaget är det världens största tillverkare av jordbruksmaskiner med en verksamhet inom områdena jordbruk och landskap samt bygg- och Skogsmaskiner. Bolaget har även en egen finansieringsverksamhet där den huvudsakliga verksamhet som bedrivs är just finansiering och leasing av John Deere produkter som erbjuds via återförsäljare till slutkund – oftast bönder.

Deere & Company

Under 90-talets början växte Deere & Co och hade genom sina nya traktorserier ökat sina marknadsandelar i Nordamerika och Europa och avancerat från tredje till första plats som världens ledande traktortillverkare och försäljningen av trädgårdsutrustning överskred för fösta gången 1 miljard dollar.

Deere & Co uppvisade fin tillväxt både omsättnings- och vinstmässigt – under perioden 1994-1997 växte omsättning och vinst med i genomsnitt nästan 14% respektive 17% per år . I början av 1995 låg direktavkastningen på 3,4% och aktien handlades till ungefär 10 gånger vinsten. Nu när vi gjort en liten tillbakablick är det dags för själva jämförelsen.

Vi börjar med hur diagrammet ser ut för traktorjätten – Deere & Company.

Utdelningsavkastning perioden 1995 till 2016 - Deere & Co

Utdelningstillväxten var blygsam från Deere’s sida fram till 2004, men å andra sidan sänkte aldrig traktortillverkaren utdelningen under den studerade perioden. Från 2004 och framåt tog utdelningstillväxten ordentlig fart vilket syns på utdelningsavkastningen. Nu tar vi en titt på vår svenska fordonstillverkares utdelningsavkastning under samma period.

Så här har utvecklingen sett ut för Volvo under samma period:

Utdelningsavkastning perioden 1995 till 2016 - Volvo

Volvos Utdelningsdiagram tillhör inte det vackraste som skådats på bloggen i diagramväg.. 2009 blev man dessutom som aktieägare helt utan utdelning och utdelningen stod stilla under de fem sista åren. Av de två utdelningsdiagrammen är Deere & Company´s diagram det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är utseendet inte allt och det centrala är vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt.

Utdelningsavkastning
Av tabellen nedan kan vi se att det är Volvo som går vinnande ur matchen i alla fall när vi tittar på utdelningsavkastningen för perioden 1995-2016. Den som investerat 10 000 kr 1995 i Volvo har nämligen fått 35% eller 7 200 kr mer i utdelning fram till 2016. Det är tack vare de oproportionerligt stora utdelningarna under 2006 och 2007 som Volvo får övertaget i utdelningskampen. Dessa utdelningar överstiger tillsammans samtliga utdelningar från 1995 fram till 2006.

Utdelningsavkastning 1995 till 2016 - Deere & Company och Volvo

“Utdelningsökning” visar på hur mycket utdelningen har ökat sett över hela perioden för respektive bolag utan hänsyn till antal aktier som ägs.

Jag har även fått frågan kring hur utfallet skulle bli om jag valt ytterligare perioder och har därför tittat på perioden 1999-2016 respektive 2004-2016. Den utdelningsavkastning som erhålls om man investerat i bolagen under perioden 1999-2016 var praktiskt taget indentisk, men tittar vi på perioden 2004-2016 hade den som ägt Volvo under perioden fått 400% mer i utdelningsavkastning.

Totalavkastning
Alla är inte lika intresserade av utdelningar och även för mig som är långsiktig helst aldrig vill sälja är totalavkastning en viktig och ibland avgörande parameter. Det händer ju att jag då jag då och då ersätter ett bolag med ett annat och i en avlägsen framtid kommer även jag sannolikt att sälja delar av aktieportföljen.

När vi tittar på totalavkastningen (kursuppgång + utdelningsavkastning) är det faktiskt Deere & Company som tar hem matchen. Den som investerat 10 000 vid periodens början i båda bolagen har fått 54% mer i totalavkastning om han realiserat uppgången i början av 2016 (observera att dollarförstärkningen under perioden bidrar ordentligt till Deers’ favör).

Vad kan vi dra för lärdomar i rondvilan?

  • En låg värdering (hög direktavkastning) vid inköpstillfället är avgörande för totalavkastningen, men även för utdelningsavkastningen även vid en sådan lång period som 21 år.
  • S0m vi tidigare konstaterat är utdelningstillväxt viktigt för utdelningsavkastningen och framförallt i början av spartiden, men även extrautdelningar kan få en avgörande effekt för den långsiktiga utdelningsavkastningen, något som var väldigt tydligt i Volvos fall.
  • En tidigare periods utveckling är ingen garant för framtida utdelningsavkastning – trots att Volvo vann kampen både perioden 1995-2016 och framförallt 2004-2016 hade den som köpt båda aktierna i början av 1999 fått likvärdig utdelningsavkastning fram till 2016.
  • Totalavkastningen är avgörande och för den som någon gång tänkt sälja sina aktier. Den som hade för avsikt att sälja efter periodens slut skulle ha investerat i DE istället för Volvo då totalavkastningen var högre.

Jämförelsen mellan Volvo och Deere & Co anser jag vara ytterligare ett exempel på att det som investerare är lätt att delvis luras av snygga utdelningsdiagram, men skenet kan som sagt bedra. En avgörande faktor om man vet med sig att man någon gång kommer att sälja är naturligtvis totalavkastningen. För även om Volvo levererade högst utdelningsavkastning under perioden hade det varit klokare att välja Deere & Company om man tänkt sälja efter periodens slut.

Oavsett om man fokuserar på utdelnings- eller totalavkastning är det i sammanhanget centralt (men svårt) att använda sig av den största fördel man har som privatinvesterare nämligen tid och invänta rätt köpläge i det kvalitetsbolag man suktar efter. Fina utdelningskurvor är som vi tidigare konstaterat ingen garant för hög utdelningsavkastning, men låg värdering vid inköpstillfället i kombination med en fin utdelningsutväxling är alltid ett vinnande koncept.

Image courtesy of bplanet images at FreeDigitalPhotos.net

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Google+ (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att maila detta till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Tumblr (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Reddit (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade

Arkiverad under: Utdelningsjämförelse Taggad som: Deere & Co, Deere and Company, Volvo

Kommentarer

  1. Aktieingenjören säger

    april 16, 2016 vid 8:32 e m

    Jag har alltid haft känslan att amerikanska aktier ofta är övervärderade. Kombinationen av höga P/E tal låg utdelningsandel kräver en hög tillväxt för att kompensera och jag tycker det är sällan bolagen lever upp till en sådan tillväxt.

    Därför är det oerhört kul att få se det hela i praktiken.

    Svara
    • Langsiktig Investering säger

      april 17, 2016 vid 4:11 e m

      Tack, kul att höra! Tycker också det är riktigt kul att pröva tesen i praktiken!

      Svara

Lämna gärna en kommentar nedan! Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Christian om Ett nytt bolag på min radar – Hexpol
  • Investeraren_tw om Tillbaka till rötterna – en påminnelse om vad som fick mig att gå från att spekulera till att investera

Populära inlägg

  • Varför jag som regel avstår preferensaktier Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Utdelningsaktier vs indexfonder - Rond 1 Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan - risker med utdelningsinvestering Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag - denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Är det dags att sälja nu? Är det dags att sälja nu?
  • Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Castellum möter Realty Income Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier? Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare - Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Byggma Group - En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Nordnet börsens sämsta bolag? - fortsatt analys av Nordnets verksamhet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Analys av nätmäklaren Avanza Analys av nätmäklaren Avanza
  • Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter? Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Investor möter Industrivärden Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden? Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Dåliga skäl att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • Sent ska syndaren vakna - min investering i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland - Hisstillverkaren KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap - Koncernen Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Lita inte för mycket på en låg utdelningsandel - Det kan kosta dig Lita inte för mycket på en låg utdelningsandel – Det kan kosta dig
  • Jag återbesöker börsens sämsta bolag med anledning av Nordnets halvårsrapport Jag återbesöker börsens sämsta bolag med anledning av Nordnets halvårsrapport
  • Det som skiljer agnarna från vetet är tålamod Det som skiljer agnarna från vetet är tålamod
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries - Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem? Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • H&M - Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen? H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Fortum av idag - Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Två svenska kvalitetsbolag duellerar - Fenix Outdoor möter Hennes & Mauritz i utdelarnas kamp Två svenska kvalitetsbolag duellerar – Fenix Outdoor möter Hennes & Mauritz i utdelarnas kamp
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • Tillväxt och utdelning - utesluter det ena det andra? Tillväxt och utdelning – utesluter det ena det andra?
  • Senaste utdelningstrenden - Att ge skenet av en högre utdelning på ägarnas bekostnad? Senaste utdelningstrenden – Att ge skenet av en högre utdelning på ägarnas bekostnad?
  • Ska man sälja högt värderade innehav? Ska man sälja högt värderade innehav?
  • Återbesöker mina investeringskriterier - utdelning önskvärd men inte helt avgörande Återbesöker mina investeringskriterier – utdelning önskvärd men inte helt avgörande

Följ mig på Twitter

Mina tweets

Prenumerera på bloggen via epost.

Taggar

aktieanalys Allmänt om investering Analys Apple Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Passiv inkomst Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta? När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden? Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn "rätt" ekonomiska förutsättningar? Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig? Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse? När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av? Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster? Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha? Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen? Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen? Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Det har hänt lite sedan sist - Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat? Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap - Koncernen Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter? Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Investor möter Industrivärden Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende? Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?
  • Tillbakablick efter fyra år med bloggen Tillbakablick efter fyra år med bloggen

Arkiv

  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

RSS-flöden

RSS Feed RSS - Inlägg

RSS Feed RSS - Kommentarer

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2019 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Logga in

loading Avbryt
Ditt meddelande skickades inte - kontrollera din e-postadress!
E-postkontroll misslyckades, försök igen
Tyvärr, din blogg kan inte dela inlägg via e-post.