Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – en amerikansk utdelningsaristokrat mot ett svenskt investmentbolag

april 9, 2016 By Langsiktig Investering 11 Comments

Det har blivit dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp och denna gång möts Industrivärden och ett av världens största industrikonglomerat – Emerson Electric (EMR). För er som inte känner till EMR är det ett amerikanskt multinationellt bolag som säljer tjänster och produkter för bland annat kraftöverföring och automation till industri- och konsumentmarknader. Bolaget är idag ett av världens största med över 100 000 anställda på över 220 platser världen runt (tidigare analys).

En kamp mellan två utdelningsgiganter

I den här typen av inlägg tittar jag på vad en investerare hade fått för utdelningsavkastning om han eller hon ägt nordiska kontra amerikanska bolag från 1995 och framåt. För den som är intresserad hittar ni föregående inlägg på temat (Handelsbanken vs McDonalds)  här.

Grundfrågeställningen är i vanlig ordning följande: Vilken utdelningsavkastning skulle en investerare som köpt aktier för 10 000 kr 1995  i Emerson Electric respektive Industrivärden ha fått?

Jag gör följande antaganden i min beräkning: 

  • I januari 1995 investeras 10 000 kr i respektive bolag (ej inflationsjusterat).
  • Jag har inte använt mig av den exakta valutakursen vid varje utdelningstillfälle i Emersons fall, utan multiplicerat erhållen utdelning med en genomsnittlig valutakurs USD (7,5).
  • Jag har inte heller tagit hänsyn till vilken effekt återinvestering av utdelat belopp skulle få i min beräkning. Hade jag tagit hänsyn till återinvestering av utdelade medel hade det varit till Industrivärdens fördel.

Vi börjar med att sätta oss i tidsmaskinen
Innan vi kommer till själva duellen tänkte jag ge en kort beskrivning av vad Emerson Electric respektive Industrivärden anno 1995 var för bolag. Vi börjar med vårt svenska investmentbolag. I början av 1995 var Industrivärden ett blandat investmentbolag med aktier i börsnoterade bolag samt helägda dotterbolag. Dotterbolagen var verksamma inom verkstad, handel och fastighetsförvaltning. Nedan ser ni Industrivärdens bolagsstruktur i mitten av 90-talet.

Industrivärdens struktur 1995

Flera av bolagen känner jag igen medan Inductus, Fundament och PLM är nygamla bekantskaper.
Inductus bestod av de fem verkstadsföretagen Besam, Hydrauto, Isaberg, Rapid och Thorsman samt Elitfönster. Det då ”nya” Elitfönster ägdes till 50% av Industrivärden och till 50% av Skanskas dotterbolag Myresjö. Under 1995 omsatte Inductus totalt 4 466 Mkr och hade 4 279 heltidsanställda. Koncernen svarade för cirka 12% av värdet på Industrivärdens beräknade totala tillgångar vid utgången av 1995.

Dotterbolaget Fundament förvaltade Industrivärdens kommersiella fastighetsbestånd. Fastighetsbeståndet bestod vid tidpunkten av åtta fastigheter, huvudsakligen i Stockholmsregionen. Fastigheternas värde beräknades 1995 till 1 000 Mkr. Fundament svarade för cirka 6% av Industrivärdens beräknade totala tillgångar vid utgången av 1995.

PLM tillverkade och marknadsförde konsumentförpackningar i metall, glas och plast främst till dryckes- och livsmedelsindustrin i Europa. PLM var vid tidpunkten Europas sjunde största förpackningsföretag. Bolaget såldes 1999 till det brittiska företaget Rexam.

Industrivärdens börsportfölj hade vid ingången av 1995 ett marknadsvärde på totalt 9 487 miljarder (ej inflationsjusterat). Under samma tidpunkt var direktavkastningen ca 5,5% och substansrabatten låg kring 35%.

Emerson Electric var redan 1995 ett riktigt stort bolag med tillgångar till ett värde på ca 24 miljarder dollar (ej inflationsjusterat).  Emerson uppvisade fin tillväxt under 90-talet både omsättnings- och vinstmässigt till skillnad från de senaste åren. Under perioden 1991-1995 växte omsättning och vinst i genomsnitt med nästan 13% respektive 10% per år . Det var under 90-talet som affärsområdet Network Power (lösningar för kraftförsörjning och överföring för datacenter samt telekomoperatörer) började växa sig stort.

Emersons största och viktigaste marknad var USA och det var inte förrän 2007 som försäljning till utlandet passerade den inhemska. I början av 1995 var direktavkastningen på ca 3% och aktien handlades till ungefär 17 gånger vinsten. Nu när vi gjort en liten tillbakablick är det dags för själva utdelningsjämförelsen.

Vi börjar med hur diagrammet ser ut för industrijätten – Emerson Electric.

Utdelningsavkastning för Emerson Electric (EMR) - 1995-2016

Utdelningen har höjts årligen utan sänkning även om den enbart höjdes marginellt under perioden 2001-2004. Ett imponerande diagram med andra ord, även om det inte är lika snyggt som Coca Cola i tidigare jämförelse. Nu tittar vi på Industrivärdens utdelningsavkastning.

Så här har utvecklingen för vår svenska investmentbolag sett ut under samma period:

Utdelningsavkastning för Industrivärden- 1995-2015

Industrivärdens utdelningsdiagram är även det imponerande i mina ögon och även om det förekommit utdelningssänkningar så är trenden stigande över tid.

Av de två utdelningsdiagrammen är Emersons diagram det mer estetiskt tilltalande, men som vi tidigare konstaterat är utseendet som sagt inte allt och det centrala är vilken utdelningsavkastning som erhållits totalt.

And the winner is.. 

Av tabellen nedan kan vi tydlig se, det som ni alla misstänkte, nämligen att det är Industrivärden som går vinnande ur striden. Den som investerat 10 000 kr 1995 i Industrivärden har nämligen fått nästan 100% mer i utdelning – eller 15 528 kr mer fram till 2016.

Jämförelse utdelnings- och totalavkastning efter 21 år - Industrivärden och Emerson

Ett förtydligande av tabellen kan vara på sin plats – ”utdelningsökning” visar på hur mycket utdelningen har ökat sett över hela perioden för respektive bolag utan hänsyn till antal aktier som ägs.

Vad kan vi dra för lärdomar av exemplet ovan?

Efter att jag gjort flera liknande jämförelsen är jag inte förvånad att Industrivärden vann kampen. Även denna rond i utdelningskampen förstärker de slutsatser jag drog från förra jämförelsen och belyser några ytterligare aspekter:

  • Direktavkastningen (värderingen) vid inköpstillfället är avgörande även vid en sådan lång period som 21 år. Först 2005/2006 nådde den som köpt Emersons aktie en yield of cost på 5% (direktavkastningen för Industrivärden vid inköp 1995)
  • Utdelningstillväxt är viktigt och framförallt i början av spartiden. Den genomsnittliga utdelningstillväxten sett över hela perioden var till Industrivärdens fördel, men den avgörande faktorn var att utdelningstillväxten var mycket högre i början av perioden för Industrivärden – i genomsnitt 25 % årligen under perioden 1996-2000.
  • Som aktieägare kan man få betala extra för en snyggare utdelningskurvan utan utdelningssänkningar. Man kan uttrycka det lite förenklat på följande sätt – att man får betala en premie i form av minskad utdelningsavkastning för att få tillgång till en stadigt ökande utdelning från år till år i detta fall.

Även om ett bolag har haft och kommer att ha en fin utdelning kan din utdelningsavkastning som aktieägare bli medioker om du betalar för mycket för aktien. Det är som sagt lätt att bli bländad av fina utdelningskurvor, men utan hänsyn till priset du får betala ger de inte hela bilden. Fokusera därför på utdelningsavkastningen i första hand, vilken består av två komponenter – det pris du betalar och den utdelning som bolaget ger!

Andra inlägg på liknande tema

Utdelarnas kamp "Extreme Edition" - Jämförelse mellan Investor AB och Coca Cola över en period på 41...
Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp - Investor möter Industrivärden
Utdelarnas kamp - En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Filed Under: Utdelningsjämförelse Tagged With: Emerson Electric, Industrivärden, Utdelningsaktier

Comments

  1. Anonym says

    april 9, 2016 at 11:06 f m

    Tack för ett spännande inlägg och stort tack för all den tid jag antar att det tar att göra dessa analyser.
    Det är till stor nytta för mig och övriga läsare.

    Trevlig helg!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 9, 2016 at 5:00 e m

      Tack, roligt att höra att de uppskattas! Ja, det tar lite tid, men det är samtidigt ganska kul. 😉

      Trevlig helg!

      Svara
  2. ConflictedInvestment says

    april 9, 2016 at 11:15 f m

    Eftersom utdelning trots allt bara är halva bilden så är följande jämförelse också av intresse. (Och ja, jag klickade fel så det blev den 6:e snarare än den 1:e januari)

    Priser 6:e Jan 1995
    EMR, 15.5 $
    Indu C, 26.6 SEK

    Priser 9:e Apr 2016
    EMR, 53:84 $
    Indu C, 139.2

    Multiplar
    EMR, 3.5x
    Indu C 5.2x

    Alltså även här en klar fördel för industrivärden.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 9, 2016 at 5:04 e m

      Ja, inköpspriset är en faktor som är avgörande för utdelningsavkastning såväl som totalavkastningen. Nästa liknande inlägg kommer jag även redovisa inköpspris och totalavkastning har jag tänkt.

      Trevlig helg!

      Svara
      • Langsiktig Investering says

        april 9, 2016 at 6:06 e m

        Har uppdaterat resultattabellen så att även totalavkastning nu framgår.

        Svara
        • ConflictedInvestment says

          april 10, 2016 at 12:58 e m

          Glömde säga att jag är mycket imponerad av dina jämförelser, de är tydliga och väl genomförda!

          Jag vill också säga tack för att du förde in siffrorna i orginal-texten så att alla kan ta del av dem på ett enkelt sätt.

          Keep up the good work!

          Svara
          • Langsiktig Investering says

            april 10, 2016 at 11:18 e m

            Tack! Alltid lika roligt att höra att det som skrivs uppskattas.

  3. Anonym says

    april 9, 2016 at 12:37 e m

    Jag undrar fortfarande hur stor del av det här är att aktier i Sverige var billiga rent generellt i mitten av 1990-talet efter finanskrisen. Får man samma resultat om man jämför andra perioder eller bolag som gått mindre bra?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 9, 2016 at 6:17 e m

      Intressant fråga, mins inte riktigt vad jag svarade förra gången det begavs sig, men utgår vi från att man istället köpt aktier i EMR och INDU C 1998 för 10 000 kr vardera blir utdelningsavkastningen ca 8 000 för EMR respektive ca 13 000 för INDU C – fortfarande rejäl fördel för INDU C med andra ord.

      Men skulle man ha köpt aktier för samma belopp 2006 blir utdelningsavkastningen 4 200 kr för EMR och 4 300 kr för INDU C – nästan dött lopp med andra ord.

      Svara
      • Anonym says

        april 10, 2016 at 5:49 e m

        Tack för att du kollade!

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          april 10, 2016 at 6:17 e m

          Det var så lite så!

          Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in