Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Semestrar gärna i USA, men undviker läsk och hamburgare – ytterligare kursjustering

april 23, 2016 By Langsiktig Investering 12 Comments

Kroppen har sedan länge vant sig vid svensk tid, även om själen fortfarande saknar den frihet som semestern “over there” innebär. Det är alltid otroligt skönt att komma ifrån vardagens stressmoment och oregelbundna väder. Under vår resa bodde vi en vecka utanför den lilla orten Delray Beach i Florida, där min svärmor har sitt hus och en vecka i South Beach. Många timmar spenderades under semestern vid poolen och längst med den milslånga strandpromenaden. Flertalet Starbucksbesök med tillhörande morgonpromenader hann vi också avverka.

Den läsning jag tänkt ägna mig åt blev inte riktigt av, men under de åtskilliga bilfärderna (bland annat en sträckkörning till Key West) och ett antal bilköer hann jag fundera vidare kring vår strategi och aktieportföljs sammansättning.

Senaste tidens kursjustering

Förändrat fokus
Redan innan resan till USA hade jag påbörjat en kursjustering som innebar ökad fokus på nordiska stora och medelstora bolag med, som jag uppfattar det, utrymme för tillväxt. Det finns flera anledningar till att jag valt att i större utsträckning fokusera på nordiska aktier – de är enklare att bevaka (Börsdata är en utmärkt tjänst för ändamålet), nordiska bolag verkar också ofta inom lönsamma och framförallt stabila marknader, courtagen är lägre och sist men inte minst så har dessa bolag ofta ett större utrymme att växa. Några intressanta bolag inom denna grupp anser jag vara:
 NGS Group
, eWork, Beijer Alma, TGS Nopec
, Nolato, men även bolag som Handelsbanken och Sampo har större tillväxtutrymme i förhållande till många av de globala utdelningsaristokraterna.

Dyra amerikaner
De åtskilliga avkastningsjämförelser jag gjort privat och publikt här på bloggen har gång på gång visat på något som jag misstänkt länge, nämligen att jag tidigare överskattat amerikanska jättar som Coca Cola, McDonalds och Emersons förmåga att leverera utdelnings- såväl som totalavkastning. Anledningen till den sämre avkastningen är att de globala jättarna sällan är billiga och jag är inte längre villig att betala den premie som ofta är förknippad utdelningsaristokrater – framförallt inte när jag tror att de bästa tillväxtåren tillhör det förgångna.

Coca Cola och McDonalds - två giganter som sannolikt har sin storhetstid bekom sig

Två innehav som jag mer och mer känner tillhör den kategorin är McD och KO. Jag upplever att dessa onyttiga jättar varit övervärderade en tid nu med tanke på deras begränsade tillväxtutsikter och jag har dessutom svårt att försvara deras affärsmodeller ur ett etiskt perspektiv. Bolag som hittills gått bort är bolag som säljer beroendeframkallande produkter såsom cigaretter, alkohol, men även bolag som säljer destruktiva produkter såsom vapen. Jag har helt enkelt fått en ökad aversion för bolag där jag inte med gott samvete skulle kunna vara VD. Två av de främsta anledningarna till varför jag sålde Walmart var just oetiska produkter såsom vapen och alkohol förutom stagnerande tillväxt. Tyvärr kan samma resonemang appliceras på två av mina innehav – Coca Cola och McDonalds.

Nya tider nya utmaningar
Det är främst två faktorer som jag känner talar emot dessa två utdelningsaristokrater idag och imorgon – konsumenter i väst är hälsomedvetna på ett helt annat sätt idag och även utvecklingsländernas diton blir mer och mer hälsomedvetna i takt med att välstånd och utbildningsnivå höjs. Både Coca Cola och McDonalds försöker bredda sitt utbud till mer hälsosamma alternativ, men lejonparten av intäkterna kommer sannolikt även i framtiden komma från hamburgarna för McDonalds del och läsken för Coca Cola.

Precis som Nokia inte kunde bli Apple har jag svårt att se hur McDonalds kommer att kunna förändra sin verksamhet till den grad att min och senare generationer kommer se snabbmatskedjan som ett alternativ till Chipotle och Starbucks. Jag är också tveksam till att Coca Cola kan återgå till sin historiska tillväxt genom att förlita sig på juice- och vattenförsäljning. Coca Cola har visserligen light, zero och life inom läskedryckssegmentet, men dessa alternativ är alla förknippade med hälsorisker på ett eller annat sätt.

Snabbmatskedjan och läskedrycksjätten behöver med andra ord nå min och senare generationer (1980-talister till 2000-talister) för att få fart på tillväxten, men frågan är om det går? Det är fortfarande hamburgare och pommes frites som är McDonalds levebröd och kolsyrad läsk som är Coca Colas. Konsumenternas ökade preferens för hälsosammare alternativ och mer trendig mat har uppenbarligen gjort att hamburgare och läsk inte är lika populära alternativ. För er som är intresserade har jag för inte så länge sedan tittat just på tillväxten för KO respektive MCD, här och här.

Dyrköpt tillväxt
McDonalds värdering tyder på att marknaden räknar med att bolaget kommer att börja växa igen. Ett P/E-tal på nästan 27 är betydligt högre än det femåriga snittet på lite över 18. Visserligen verkar den nya VD:n Eastbrook vänt den negativa trenden och McDonalds vinst har återhämtat sig de senaste två kvartalen, men värderingen kräver fortsatt och högre tillväxt för att aktien inte ska framstå som dyr. Kanske ser marknaden Kina och Ryssland som potentiella källor till fortsatt tillväxt?

Coca Colas helårsprognos för 2016 om att öka den organiska omsättningen med 4-5%, vilket för övrigt är i linje med bolagets långsiktiga mål, är inte heller särskilt imponerande om vi betänker att bolaget värderas till ett P/E-tal på närmare 27 (medel för de fem senaste åren är 20).

Att svära i kyrkan
Jag brukar rekommendera USA för semester, men jag skulle inte rekommendera intag av Coca Cola eller hamburgare och kanske är det att svära i kyrkan, men sedan är jag inte heller religiös av mig. Jag har svårt för KO och McD och inte enbart för att jag anser dessa vara övervärderade med begränsade tillväxtutsikter, utan även för att deras verksamhet leder till högre samhällskostnader. Huruvida jag fortfarande äger dessa två onyttiga jättar låter jag vara lite av en hemlighet tills vidare.

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Investeringsstrategi, Långsiktig sparande Tagged With: Coca Cola, investeringsstrategi, KO, Mcd, McDonalds

Comments

  1. Aktieingenjören says

    april 23, 2016 at 12:39 e m

    Jag gillar din nordiska lista och har alla bolagen antingen i portföljen eller under bevakning. Däremot tycker jag att de svenska priserna närmar sig de amerikanska och vissa amerikanska värderingar har närmat sig galenskap.

    Däremot är jag lite imponerad av priserna i Storbritannien. Judges Scientific är precis införskaffat och det kan nog bli ytterligare någon investering om jag hittar rätt bolag utan att hitta ett bra svenskt alternativ.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 23, 2016 at 7:23 e m

      Ja, priserna lämnar övrigt att önska både i Sverige och USA för tillfället, även om vissa kategorier bolag är dyrare än andra. Intressant angående Storbritannien! Vad tror du det kan bero på?

      Läste precis ditt väl genomarbetade inlägg om Judes Scientific och tycker bolaget ser intressant ut. Till och med riktigt intressant om bolaget kan fortsätta växa kommande 10-20 åren i samma takt. Vet du något om hur konkurrenssituationen ser ut?

      Svara
      • Aktieingenjören says

        april 23, 2016 at 10:45 e m

        Konkurrenssituationen varierar kraftigt från dotterbolag till dotterbolag och dessutom finns det nästan alltid en konkurrens om att få köpa upp bolag.

        Jag nöjde mig därför med att konstatera att Judges Scientific verkar vara väldigt duktiga på att hantera sitt förvärvsarbete. Baserat på mina egna erfarenheter från forskningsintensiv verksamhet vet jag dessutom att forskningsnära branscher är ett enormt virrvarr där ett gott rykte är nödvändigt. Ofta väljer man inte mellan två jämförbara produkter utan istället väljer man mellan väldigt olika lösningar där man får göra en bedömning efter tycke, smak och andra människors erfarenheter.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          april 24, 2016 at 10:29 f m

          Tack för snabbt svar! Din erfarenhet är onekligen en “edge” när det kommer till den här typen av bolag vänder sig till forskningsnära branscher.

          Svara
  2. Aktienovisen says

    april 23, 2016 at 2:10 e m

    Jag känner precis som du angående tillväxt för de stora giganterna i USA. Både McDonalds och Coca Cola tror jag har gjort sitt och kan komma att stå ganska mycket still framöver. Jag har därför avyttrat båda två och kommer precis som du försöka hitta bolag med bättre tillväxtmöjligheter 🙂

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 23, 2016 at 7:27 e m

      Ja, många giganter känns riktigt övervärderade för tillfället, även börserna överlag är högt värderade som Aktieingenjören skriver.

      Ha en fortsatt trevlig lördag!

      Svara
  3. TexasRanger says

    april 23, 2016 at 9:20 e m

    Håller med om att McD är dyr idag! Men vad ser du för oetiskt med företaget?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 24, 2016 at 8:57 f m

      Bra fråga! Min aversion har vuxit av mina erfarenheter av verksamheten i USA där de anställda fortfarande är underbetalda, kvaliteten på råvarorna ofta är undermålig och restaurangernas inredning och service lämnar många gånger övrigt att önska. Majoriteten av de som jobbar och äter på McDonalds är ofta lågutbildade låginkomstagare som går till restaurangerna då maten är billig (många är övervikta). Jag får intrycket av att McDonalds utnyttjar den gruppens okunskap och brist på medel genom att erbjuda billig och onyttig mat (gratis påfyllning av läsk) stora portioner etc. Läsk och snabbmat är mycket billigare i USA och den grupp som fortfarande konsumerar onyttig mat i stora mängder är just den bestående av mindre bemedlade och lågutbildade. Till McDonalds försvar har jag ett betydligt bättre intryck av verksamheten i Sverige och bolaget jobbar på att introducera nyttigare alternativ.

      Svara
  4. Anonym says

    april 25, 2016 at 2:49 e m

    Hej!

    Jag lite funderingar kring Beijer Alma..

    Deras FCF har inte täckt utdelningarna sedan 2009, deras skulder har vuxit ganska ordentligt från 400msek till 1000msek sedan dess..

    Varför ta på sig denna skuld samt att dom verkar rulla den som kortfristig..

    Årsredovisning 2015, sidan 67

    “Beijer Almas uppfattning
    är att kort räntebindning är riskmässigt förenlig med den verksamhet
    som koncernen bedriver. Därför har lånen i normalfallet räntebindningsperioder
    på upp till 12 månader. Sett över tid har korta räntan varit
    lägre än långräntan vilket påverkat koncernens resultat positivt.”

    Ok det är billigare så, det förstår jag.. men kan det få oanade konsekvenser

    Det va min sten i skon 🙂
    //Förvirrad

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 25, 2016 at 10:57 e m

      Hej!
      Jag delar inte riktigt din oro angående skuldsättningen och kassaflödet då intjäningen och tillgångarna också växt under samma period.
      Soliditeten (andelen eget kapital) är fortsatt hög kring 64% och bolaget kan täcka nuvarande räntekostnader 40 gånger om.

      Mvh

      Svara
  5. Invest says

    april 25, 2016 at 6:52 e m

    Hej, jag håller med att särskilt konsumentbolagen är mycket högt värderade i nuläget. Bolag som växer 4-6% med P/E över på 25 eller mer kan knappast ge någon lysande avkastning på kort sikt. Med en längre placeringshorisont på flera decennier kanske det inte spelar någon större roll och därför fortsätter jag vara lång i mina innehav.

    Coca-Cola är ett fint bolag med hög finansiell kvalitet men personligen föredrar jag mer diversifierade konsumentbolag med starka varunamn inom flera olika kategorier. (Coca-Cola är mycket beroende av läsk). KO kommer säker kunna anpassa sig och förändringar inom livsmedelsindustrin går relativt långsamt, men som du skrev är frågan om de kan få samma marginaler på andra produkter nu när konsumtionen av söta läskedrycker minskar i västvärlden. Deras styrka är ändå sina distributionskanaler och starka varumärke. Mvh Per

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      april 25, 2016 at 11:25 e m

      Du har rätt i att ju längre tillväxten förväntas hålla i sig, desto större blir nuvärdet av framtida vinster. Ett företag med en förväntad vinsttillväxt under 20 års tid är med andra ord mer värt en ett bolag med kortare period av vinsttillväxt allt annat lika, men när värderingen skenar kan det ibland vara klokare att låta pengarna jobba i ett lägre värderat bolag. För att motivera nuvarande P/E-tal ca 27 gånger vinsten med så låg förväntad tillväxt måste man ha lågt ställda avkastningskrav.
      Visserligen kan en lägre riskprofil på verksamheten göra att man tolererar en högre värdering, men värderingen är i överkant trots det och frågan är om inte Coca Colas intjänning kommer vara mer osäker i framtiden med tanke på hälsotrenden.

      Håller med om att läsken fortfarande i hög grad är den primära kassakon för KO. Om man vill ha en mer diversifierad onyttighetsgigant är nog Pepsi ett bättre val.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in