Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Den enkla vägen att lyckas med aktier

november 2, 2015 By Langsiktig Investering 5 Comments

Bloggaren och skribenten Marcus Hernhag på Privata Affärer var vänlig nog att skicka mig ett exemplar av hans bok ”Den enkla vägen att lyckas med aktier”. Jag tänker i det här inlägget skriva några rader om boken och ge någon annan lyckligt lottad läsare av bloggen möjlighet att läsa boken (mer om det i slutet av inlägget)!

 

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Keep it simple
Jag stödjer all form av fortbildning som leder till att fler blir duktigare sparare och får bättre kontroll över sin ekonomi, något som jag tycker att Hernhags bok lyckas med. Att skriva om investeringar på ett enkelt och rättfram sätt är en framgångsfaktor för att fånga gemene mans intresse för aktiesparande, men även för att fortbilda de som kommit en bit på vägen. Jag har en särskild förkärlek för devisen ”Keep it simple” och jag tycker att författaren lyckas med utmaningen att på ett enkelt och tydligt sätt beskriva grunderna till sund fond- och aktieinvestering.

Långsiktighet och utdelningar
Hernhag har liksom mig själv en långsiktig syn på sparande i framförallt fonder och aktier, vilket för de flesta av oss är en förutsättning för att vi ska lyckas i vårt sparande. Utifrån de senaste dagarnas utveckling i Fingerprint cards har säkert ytterligare några stackars sparare insett detta. Jag köper alltid med huvudintentionen att behålla innehavet på 20 års sikt.

Jag och författaren delar också en passion för utdelningar vilket också framgår tydligt i boken. Författaren beskriver styrka i utdelningsinvestering och fördelen med att fokusera på utdelningen när kurserna faller. Boken behandlar dock inte enbart om utdelningsstrategi utan även om andra sparstrategier och ger en bra första överblick över alternativa strategier som inte minst för allmänbildningen kan vara bra att känna till.

Jag rekommenderar alla nyblivna aktieägare att läsa kapitel 9 ”Mina bästa råd och tumregler” och särskilt avsnittet om riskhantering som jag tycker är viktigt – inte minst med tanke på den uppgång vi haft de senaste åren och det faktum att många sparare inte upplevt en riktigt nedgång. Jag tror personligen att många av de som inte ägt en depå full med aktier i samband med en rejäl sättning i marknaden tar onödigt stora risker.

Något för alla
Boken kan också fungera som repetition för oss som varit med ett tag och jag uppskattade kapitlet ”Citat-kungarna Samlade kunskaper och kloka råd” där han sammanställt citat och råd från några av världens främsta placerare såsom Buffett, Munger och Graham. Kapitlet väckte lusten hos mig att förkovra mig ytterligare i dessa förebilders förehavanden och strategier.

Något som jag hade missat och som jag tack vare Hernhag blev uppmärksammad på är att fondinnehavare beskattas vid utdelning. De fondbolag de hade varit i kontakt med uppgav att det drogs mellan 0% och 35% skatt och att källskatten till slut landade på 15% vilket är ytterligare något som talar för att äga utdelningsaktier direkt och något som jag hade missat i följande inlägg: Utdelningsaktier vs indexfonder rond 1 Jag delar också Hernhags inställning till strukturerade produkter i alla de slag som oftast bara kostar sparare pengar i form av onödiga avgifter där man själv skulle kunna uppnå samma riskspridning till lägre kostnad.

Jag håller dock inte helt med om allt som författaren skriver och konstigt vore kanske annars. Jag delar exempelvis inte Hernhags intresse för preferensaktier som ett bra alternativ vid långsiktigt sparande. Främsta anledningen till att jag inte är intresserad av preferensaktier är att jag ser utdelningstillväxt som en av nycklarna att uppnå våra långsiktiga sparmål. För er som vill få en djupare förståelse för min inställning till preferensaktier kan jag rekommendera följande inlägg som jag skrev för en tid sedan: Varför jag som regel avstår preferenskaktier. Jag och författaren ser också lite olika på diversifiering där han kanske tycker att det räcker med ett fåtal bolag i olika branscher medan jag går ett steg längre vilket jag berört i följande inlägg: Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?

Vinn mitt exemplar
Om du tycker att boken verkar intressant och ännu inte köpt dig ett exemplar har du nu möjligheten att få mitt signerande exemplar av boken hemskickad. Jag kommer att lotta ut boken till någon av de trogna läsare som följer min blogg via epost i början av veckan. Om du vill vara med i utlottningen är det inte försent att anmäla dig här: Anmäl dig till bloggen och var med i utlottningen eller till höger i sidomenyn. Just nu är det 19 personer som prenummererar på bloggen via epost så vinstchansen är stor!

För den av er som trots de goda oddsen inte vinner mitt gratisexemplar kan ni beställ boken direkt av Marcus Hernhag och på så sätt få den till ett bra pris och dessutom signerad: http://hernhag.se/boken/

Ha en fortsatt trevlig dag!

Andra inlägg på liknande tema

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
När föddes ditt aktieintresse?
Det mänskliga psyket - En av anledningarna till att vägen mot våra investeringsmål sällan är rak

Filed Under: Allmänt om investering, Allmänt om sparande, Bokrecension, Långsiktig sparande Tagged With: Bokrecension, långsiktig sparande

Comments

  1. Orvar says

    november 5, 2015 at 1:57 f m

    Håller inte riktigt med angående preffar. Beror helt klart på hur man ser på problematiken. Anta att du alltid köper ett nytt innehav X som ger 4% direktavkastning. Sen antar du att utdelningen ökar med 6% per år. Jämför detta med att köpa SAS preffen som ger ca 10% direktavkastning på nuvarande kurs (491,5). Det kommer ta aktie X, 16 år att komma upp i en YOC på 10%. Givetvis finns det en kursrisk i SAS preffen men givet att man får 50 kr i utdelning per år i 16 år (som dock kommer öka 2017 om jag inte minns fel men för enkelhetens skulle antar vi 50 kr), så kommer det generera 800 kr per aktie. Nuvarande kurs 491,5 kr per aktie.

    Så är man en långsiktig utdelningsinvesterare så tycker jag man kan ta en funderare på om inte preffar kan vara ett alternativ till dagens höga aktievärderingar. Nu är SAS hög risk men om vi byter ut SAS ovan mot Akelius så tar det 9 år innan du kommer ikapp med investering X. Om vi står inför ett kommande börsras de kommande åren, kommer Akelius preff kurs ha repat sig inom 9 år??? Who knows…. Tycker ändå risk reward är ganska bra.

    Tankar?

    mvh
    Orvar

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      november 6, 2015 at 11:38 e m

      Hej! Tur att vi inte alla tycker lika! 🙂
      Jag vill som sagt äga aktier då jag inte vill hålla på med någon form av marknadstajming och har en sparhorisont på >20 år. Preferensaktie är enligt mig inte lika lämpade för så långsiktigt ägande då de oftast har en löptid på några år och kan lösas in av bolaget till ett förbestämt belopp som minskar med tiden. Sist men inte minst kommer preferensaktiekurserna med all sannolikhet falla rejält den dag marknadsräntorna normaliseras.

      Ha en trevlig helg!

      Svara
      • Orvar says

        november 7, 2015 at 5:13 e m

        Jo men man måste ju hålla koll så att man köper under lägsta inlösenkurs. Har en känsla av att du antingen inte förstod vad jag menade med inlägget alternativt inte är intresserad. Jag jämför just nu utdelningsavkastning jämfört med att köpta aktier som get 4% direktavkastning. Om man är utdelningsinvesterare så kan man bortse från kursrisken. Det är ju utdelningen och dess tillväxt som är intressant eller hur? Som sagt… 10% tar 16 år att komma upp i jämfört med 4% och en årlig tillväxt om 6%. Under dessa år kommer troligtvis Preffen lösas in och du sitter med mer utdelningspengar jämfört med 4% alternativet.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          november 7, 2015 at 6:53 e m

          Jag ska försöka svara lite tydligare så att du förstår mitt perspektiv. Jag ser mig som en långsiktig investerare som analyserar ett bolag och investerar om jag ser långsiktigt potential. Med andra ord vill jag inte äga ett bolag några år och sedan tvingas sälja och hoppas på att jag hittar något prisvärt att investera i som ger mig en lika hög utdelning.

          Jag har krav på utdelningstillväxt som gör att jag inte investerar i bolag som jag bedömer har så låg framtida utdelningstillväxt som 6% om direktavkastningen är 4%. För att jag ska acceptera 6% i utdelningstillväxt kräver jag en betydligt högre direktavkastning (se mina investeringskriterier). Det är farligt att skapa sig exempel som gynnar ens ståndpunkt snarare än prövar den.

          Även om jag har en lång sparhorisont och inte vill ägna mig åt någon mer aktiv form av investeringsstrategi ser jag värdeökningen som stamaktier kommer att ge mig på lång sikt som värdefull. Eventuellt kommer jag att vilja realisera värdeökningar i en aktie under resans gång och jag kommer garanterat att sälja av aktier på ålderns höst. Med andra ord spelar totalavkastningen roll även för en långsiktig investerare och framförallt för dig om du tänker köpa och sälja med några års mellanrum.
          På lång sikt (mer än 20 år) kan vi med stor säkerhet säga att stora och stabila bolag kommer att ha ökat i värde, men på några år sikt är osäkerheten betydligt större och med preferensaktier är dessutom uppsidan kursmässigt begränsad.

          Jag vill inte spekulera utan långsiktigt investera i stamaktier där jag kan ta del av vinsttillväxten och där utdelningen och totalavkastningen kommer att vara överlägsen den avkastning som en preferensaktier skulle kunna leverera. Sist men inte minst får man inte glömma att preferensaktier inte är obligationer, utan bolagsrisken finns där. Om man inte skulle köpa stamaktier i SAS ska man inte heller köpa deras preferensaktier.

          Mvh

          Svara
  2. Jesper says

    november 5, 2015 at 9:35 f m

    måste läsas! 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in