På allmän begäran kommer här ett inlägg kring BHP Billitons (BBL) senaste rapport och min syn på densamma. För er som inte är bekanta med bolaget är det ett av världens största diversifierade råvarubolag. BHP Billiton är engagerat i prospektering, utveckling, förädling och produktion av råvaror såsom järnmalm, kaliumkarbonat, koppar och kol. Bolaget har också en betydande olje- och gasverksamhet. BHP är den tredje största producenten av järnmalm i världen och är cykliskt till naturen där intjäningen varierar med priset på de underliggande råvarorna.
En sak är säker – bolaget har sett bättre en bättre marknad. Priserna på de råvaror som BBL producerar fortsätter att falla och slår hårt mot lönsamheten. För det finansiella året 2015 minskade vinsten per aktie med hela 86% jämfört med 2014. Frågan är hur hållbar utdelningen är med tanke på den utmanade marknadssituationen. För att skapa oss en bättre bild av situationen tittar vi på kassaflödet och balansräkningen.
Kassaflödet är viktigt att analysera just för att det ger en bild av hur den löpande verksamhet, tillväxtssatsningar och återbäring (utdelning/återköp) till aktieägarna finansieras. För det finansiella året 2015 var det fria kassaflödet ca 6,3 miljarder dollar vilket inte riktigt täckte utdelningen på ca 7 miljarder. Det positiva i sammanhanget är att bolaget har sina största investeringar bakom sig och CAPEX (Capital Expenditures) kommer att minska från nuvarande nivå 11.5 miljarder till ca 9 miljarder 2016 och till 8 miljarder dollar året därpå.
Ledningen har sagt att man teoretiskt kan sänka CAPEX ända ner till 2 miljarder om det skulle krävas – den nivå som krävs för att upprätthålla befintlig verksamhet (underhållsinvesteringar för att anläggningar ska fungera och leverera). Oj, tänker några av er – detta var intressant! Nu kan vi få fram något som liknar owner earnings! Det är Warren Buffett som förespråkat att man exkluderar det som kan räknas som investeringar för tillväxt vilket gör att man får fram vad han kallar ”Owner Earnings” (fritt kassaflöde efter det att underhållsinvesteringarna är betalda). Slutsatsen av resonemanget ovan är att om inte BHP investerar i ny kapacitet kan bolaget täcka utdelningen utan problem de närmaste åren, förutsatt att inte råvarupriserna faller ordentligt från nuvarande nivå.
Jag har i min bedömning som sagt utgått från att råvarupriserna inte kommer att falla i samma takt framöver, men jag kan självklart ha fel. Så här har i alla fall järnmalmspriset utvecklats de senaste åren:
Jag är dock ingen makroexpert och ifall Kinas ekonomi tvärstannar kommer råvarupriserna och då främst priset på järnmalm sannolikt att falla rejält och med det skulle utdelningen vara i fara.
Bolaget har emellertid som sagt aviserat att CAPEX kommer att innefatta nyinvesteringar nästa år (9 miljarder) och 2017 (8 miljarder) vilket innebär att bolaget kommer att behöva ca 2 miljarder ytterligare per år för att bibehålla utdelningen om råvarupriserna inte faller brant från nuvarande nivå. Detta leder oss osökt till tillgångssidan och balansräkningen.
Balansräkningen är viktig för investerare i allmänhet och kanske utdelningsinvesterare i synnerhet då en stark balansräkning gör att bolaget bättre kan parera lönsamhetstapp och behålla utdelningen. Råvarubolaget har en soliditet på 56% och en kassa på 6,5 miljarder, vilken nästan täcker utdelningen i sig själv. Med tanke på att underhålls-CAPEX ligger på en väsentligt lägre nivå än nuvarande investeringar och att bolaget har en stark balansräkning har BHP Billiton i min mening alla möjligheter att bibehålla den progressiva utdelningen om man så vill och inga andra signaler har getts hittills.
Ha en fortsatt trevlig dag!
Trevlig sammanställning, tack!
Ska bli intressant och se hur det här utvecklar sig.
– mraitn
Det var så lite så! Ja, det ska bli spännande att följa utvecklingen!
Kul med kommentarer kring BBL. Jag har själv gått och funderat över bolaget i veckan och tycker du sammanfattar det hela väldigt bra! Det är ju ett cykliskt bolag så man får ju räkna med lite berg och dalbanekurs. Inga funderingar på att öka innehavet nu när den kommit ner en bit? 🙂
BBL är helt klart en kandidat, även om jag känner mig ganska nöjd med portföljens sammanlagda exponering mot råvaror.
Mvh
Bra genomgång. Även värt att nämna är som de själva lite säljer sig på är att över senaste 10års perioden har de klarat sig markant bättre än konkurrenter med sämre kredit betyg. Mina tankegångar har därmed gått i att om priserna skulle ner ännu mer så har fortfarande BHP en stark finansiell ställning, dessutom minskar de fortfarande på kostnaderna per utvunnet ton och bör därmed ta fler marknadsandelar vid något skede eftersom svagare konkurrenter (med dyrare utvinnings kostnader eller räntekostnader) rimligtvis bör försvinna först. Då BHP är low-cost provider är min tes att går de back för mycket behöver världen ingen järnmalm längre. Förutsatt att ingen har bättre pris till tillräcklig volym.
Nu förutsätter jag dock att Ledningen vet vad de pratar om i rapporter och att de inte kommer gå till worst-case som jag nämnde ovan. Lite synd att Kina ska påverka så mycket bara :/
Tack Ruter! Ja, BHP Billiton är ”best in class” och ett aktieägarvänligt bolag vilket är viktigt för mig som utdelningsinvesterare. BHP Billiton har den finansiella ratingen A har jag för mig, vilket gör upplåningskostnader lägre. Ja, de har gjort ett ganska bra jobb med att minska kostnaderna, även om det finns en gräns för hur mycket de kan effektivisera. Bra poäng! Tror också att BBL kommer att överleva den tuffa marknaden och till och med vinna marknadsandelar på sikt. Ska förövrigt bli intressant att se om järnmalmspriset har bottnat för denna gång eller om vi ska lägre.
Det gick ju snabbare än väntat, från placera:
Gruv- och råvaruhandelsjätten Glencore satte fart på metallpriserna genom att avisera en minskning av zinkproduktionen med över 30 procent. Zinkpriset steg närmare 9 procent, medan koppar och bly var 3,5 respektive 5,5 procent upp. De högre priserna är rimliga, menar Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson.
”Det motsvarar en minskning av den globala zinkproduktionen på 3,5 procent, vilket är nästan så stort som överskottet på marknaden är”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.
Rimligtvis/gissningvis klarar Glencore inte av dagens priser och minskar produktionen vilket gynnar priset på deras befintliga mängd men även för andra bolag som utvinner zink, koppar och bly. Vilket gynnar BHPs Koppar segment och South32 som har Zink och bly om jag minns rätt?
Tack för informationen Ruter. Onekligen intressant att konkurrenterna börjar känna av pressen, något som sagt kommer att gynna de stora spelarna som BHP Billiton. Yes, det stämmer – South32 äger framför allt aluminium-, nickel- och mangangruvor och producerar av kol, nickel, silver, zink och bly.
Mvh
Kan förresten tipsa om att det numera går att prenumerera på kommentarer såväl som inlägg 😉
”…gruvbolaget Samarco, som ägs av brasilianska Vale och det brittisk-australiska gruvbolaget BHP Billiton…”
http://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-miljoner-utan-vatten-i-katastrofal-dammolycka/
Vad tror du om framtiden för BHP Billiton? Ser ju inte så bra ut… Nere i $21 nu och utdelningen lär väl strykas. Har du kvar dina aktier? Jag har ett gäng som snart är ner 40%… Borde väl sålt för länge sen, eller borde jag köpa på mig mer nu? Svårt att säga… Vore intressant att höra hur du ser på det!
/Peter
BHP har det tufft just, men många konkurrenter har det ännu tuffare. Jag tror att BHP Billiton kommer att klara sig även denna gång och kanske till och med ta marknadsandelar från konkurrenter då man är en ”low-cost provider” med stark balansräkning. Hur långvarig svackan blir har jag dock ingen aning om.
Jag tror fortsatt långsiktigt på bolaget och har inga planer på att sälja.
Mvh