Det har varit hektiska dagar med jobb, träning och förberedelser för min sons 3-årskalas. Jag har inte hunnit lägga så mycket tid som jag velat på bloggen, men så är det för det mesta när man är småbarnsfar med ett ganska krävande jobb. Idag har vi firat sonen i förväg med vänner, stora som små. Dagen har varit hektisk, men riktigt lyckad och att se glädjen i min sons ansikte är värt mer än allt guld i världen. Men nog om detta, nu till själva ämnet för inlägget.
Något som inte undgått någon av oss som sysslar med investering är att oljan är en av många råvaror som tappat ordentligt i värde de senaste månaderna med anledning av ett överutbud i förhållande till efterfrågan. Jag kommer inte i detta inlägg spekulera djupare kring oljepriset eller när vi kan se en återhämtning, men jag kommer att fokusera på vilka möjligheter de lägre oljepriser ger mig som långsiktig utdelningsinvesterare .
I och med det pressade oljepriset eller åtminstone delvis på grund av detsamma har fler bolag vars lönsamhet direkt eller indirekt är beroende av den flytande råvara sjunkit i pris. Jag har försökt utnyttja detta för att köpa marknadsledare med starka finanser och fin historik bakom sig såsom TGS, National Oriwell Varco och Bank of Nova Scotia.
I omgångar har jag gjort ytterligare inköp i en utdelningsaristokrat vars värdering delvis straffats på grund av det låga priset på olja, nämligen Emerson Electric. Jag finansierade köpet av aktier i EMR med likvider från nyskapande och utdelningar.
För er som inte läst min tidigare analys eller känner till Emerson Electric Co (EMR) är det ett amerikanskt multinationellt bolag grundat 1890 som tillverkar produkter och tillhandahåller ingenjörstjänster för industriella-, kommersiella- och konsumentmarknader. Bolaget är ett av världens största med ca 115 000 anställda som finns sprida på 220 platser världen runt. Försäljningen till länder utanför USA uppgick till lite mer än 14 miljarder dollar för räkenskapsåret 2014, vilket motsvarar 58% av bolagets totala försäljning på ca 25 miljarder.
Enligt Morningstar har Emerson en bred vallgrav (Wide Moat) i kraft av sin innovationsförmåga, spetskompetens, omfattande verksamhet, men även inlåsningseffekter som uppnås då kunden är beroende av Emerson för införande, support, reservdelar och service inom främst processhantering och klimatkontroll. Emerson Electric har också ett brett nätverk av serviceställen runt om i världen vilket är en stark konkurrensfördel då närhet till leverantörer är viktigt för många av bolagets kunder.
Emerson Electric tillhör listan av utdelningsaristokrater (bolag som har höjt utdelningen i åtminstone 25 år i följd). Emerson har lyckats höja utdelningen 58 år i rad, med andra ord tillhör bolaget den allra högsta utdelningseliten. Utdelningen har i genomsnitt ökat med lite mer än 8% per år under perioden 2005-2015, vilket är i paritet med vinsttillväxten och går vi ännu längre tillbaka har utdelningstillväxten historiskt legat kring hela 11% i genomsnitt.
Så här har utdelningen utvecklats sedan 2005:
Det går som sagt inte att klaga på Emersons utdelningsstabilitet, inte heller direktavkastningen som i dagsläget är över 4% (vilket är bra med tanke på att utdelningstillväxten och att utdelningsandelen är lite under 60%).
Emersons verksamhet är uppdelad i fyra olika affärsområden: Processhantering, vilket är Emerson största affärsområde. Här levereras och säljs tjänster kopplade till olika typer av styr- och övervakningssystem samt system för tillgångsoptimering främst till industrikunder. 43% av intäkterna är dock knutna till olje- och gasindustrin vilket gör att affärsområdets resultat har tyngts av den senaste tidens utveckling inom energisektorn och att Emersons är på 3-årslägsta. På andra plats på lönsamhetsskalan är affärsområdet Klimatteknik med en marginal på ca 18%. Inom affärsområdet erbjuder bolaget främst kompressorer, men även system för temperaturkontroll och temperatursensorer till villaägare och företag.
Det tidigare affärsområdet Network Power som tar fram lösningar för kraftförsörjning och överföring för datacenter samt telekomoperatörer kommer att bli ett eget bolag och delas ut till aktieägarna i höst. Ett affärsområde som emellertid blir kvar är Industriell automation med produktion av en mängd olika automationslösningar, bland annat kraftsystem, motorer, drivsystem och industrikomponenter, även detta område har känt av effekterna av det lägre oljepriset. Samtliga affärsområden har påverkats negativ av den starka dollarn.
Här kommer några nyckeltal kring bolaget:
- P/E-tal (TTM): 12,5
- Genomsnittlig omsättningstillväxt 10 år: ca 4,5%
- Genomsnittlig vinsttillväxt 10 år: ca 6,5%
- Genomsnittlig VPA-tillväxt: ca 8,5% (återköp har bidragit)
- Genomsnittlig vinstmarginal 10 år: 9%
Efter inköper av Emerson Electric har den passiva utdelningsinkomsten stigit till 23 600 kr och täcker nu 6,55% av våra årliga levnadsomkostnader.
Vår utdelningsmaskin fortsätter att bli starkare och hjulet snurrar allt fortare vilket är härligt. Ni hittar i vanlig ordning storleken på den passiva inkomsten och den nya portföljfördelningen i bloggens huvudmenyn. Vad anser du om Emerson Electric?
Nu ska jag lägga mig soffan, pusta ut och njuta.. Ha en fortsatt trevlig lördagkväll!
Sänkte inte EMR utdelningen 2007? http://m.nasdaq.com/symbol/emr/dividend-history
Ser att de gjorde en 2:1 split 31 dec 2006. Eftersom utdelningen sjönk med 50% så tror jag inte tabellen du hänvisar till är uppdaterad?
Hej!
Precis som Orvar påpekade så genomförda man en split, med andra ord är det inte frågan om en utdelningssänkning.
Mvh
Ah, ok, såklart. Tack för förtydligandet.
Som vanligt är det riktigt roligt att läsa dina analyser!
Jag blev (självfallet) intresserad av EMR nu:)
Dock, hur ser du på att du har en relativt stor andel positioner i såväl USD som inom energisektorn? Förvisso skall man köpa i de segment som är nedtryckta men funderar du kring just att inte binda allt för mkt kapital till en viss sektor?
Jag hade i veckan gått med tankar på att ta in TGS i Norge men frågan är nu om EMR inte lockar mer. Dock, jag är mer tankfull(?) kring att inte ha allt för mkt USD och att ta in TGS på denna nivå samt med den låga norsk kronan lockar (samt kvartalsutdelning f.r.om. 2016). Däremot känns EMR som ett säkrare och mer stabilare företag.
Vågar man be om lite feedback samt dina tankar kring mina ord ovan?
Kul att sonen uppskattade såväl tårta som firande. Längtar till den dagen även jag får uppleva det!
/Sofokles
Hej Sofokles! Med risk att jag återupprepar mig kommer ett svar här med.
Jag letar efter lågt värderade bolag och för tillfället återfinns många av dessa i energibranschen eller in anslutning till den samma. Jag tar viss hänsyn till branschfördelning och valutaexponering, även om jag tror att det kommer att jämna ut sig med tiden.
Jag anser att TGS och EMR blir bra investeringar på lång sikt vid nuvarande värderingar, men om vi bortser från värderingen så anser jag EMR vara det stabilare och kvalitativt bättre bolaget av de två. Jag anser att risken är högre i TGS där råvarukopplingen större.
Ja, det roligaste och viktigaste i livet är inte investering alla gånger 🙂
Mvh
Tack för ett bra tips, den skulle passa bra i min globala utdelningsportfölj
Det var så lite så. 🙂 Ja, EMR är nog en värdig kandidat i sammanhanget.
Mvh