Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Nytt inköp – En ny storbank till portföljen

oktober 6, 2015 By Langsiktig Investering 13 Comments

För en tid sedan köpte jag aktier i aktier i Nordens största bank – Nordea. Jag finansierade köpet med likvider från utdelningar och andelar av mitt innehav i Mekonomen som vuxit till sig både värderings- och storleksmässigt. Jag har tidigare under året gjort liknande omfördelningar i portföljen – med andra ord har jag sålt aktier i ett bolag och investerat likviderna i aktier i ett eller flera bolag. I samband med omplaceringarna började jag fundera på vad dessa omviktningar innebär i praktiken. En effekt förutom ökad diversifiering visade sig vara att aktieportföljens totala utdelning hade ökat. Anledningen är ganska enkel – jag fick helt enkelt mer utdelning för pengarna i och med omfördelningen.

Att sälja andelar av ett innehav efter en tids uppgång och sedan köpa lägre värderade bolag med snarlik kvalitet är med andra ord ett annat sätt att accelera utdelningstillväxen och samtidigt diversifiera ytterligare. Nu till storbanken som köptes in.

Nordens största bank - Nordea

För er som inte är känner till banken väl är Nordea den största finanskoncernen i Norden och Östersjöregionen bland företagskunder och institutionella såväl som privatkunder. Banken är också den ledande leverantören av liv- och pensionsförsäkringar i Norden. Nordea finns idag representerad på olika sätt i 16 länder världen över. Det är dock på hemmamarknaderna Norden, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland – som storbanken erbjuder personlig service på plats.
Nedan presenteras lite siffror från Nordea som visar på bankens storlek:

  • 10 miljoner privatkunder
  • 500 000  företags- och institutionella kunder
  • 700 kontor i 8 länder
  • 32 264 anställda

I min genomgång som ni hittar i följande inlägg framgick det att Nordea är bland de mest stabila av storbankerna när det kommer till vist och utdelning.

Så här har utdelningen utvecklats under perioden 2005-2015 för de banken i fråga:

Utdelningens och utdelningsandelens utveckling under perioden 2005-2015 - Nordea

Nordea är Nordens största bankkoncern och en av två storbanker som lyckades behålla utdelningen under den senaste finanskrisen – den andra var stjärnan i klassen, Handelsbanken.

Nyckeltal för banken
Nordea är en av få europeiska banker med kreditbetyget AA- och bland de tio största fullservicebankerna i Europa mätt i börsvärde. Nedan har jag sammanställt en tabell med nyckeltal för nämnda storbanker

  • Kärnprimärkapitalrelation: 16% (beskriver hur stor andel primärkapitalet (det egna kapitalet + vinsten) jämfört med främst utlånade medel justerade för riskvikt). Nordea är välkapitaliserat, framförallt om vi jämför med utländska banker där ett värde på över 8% får ses som godkänt för banker i denna storleksordning.
  • P/B: 1,95 (står för pris i förhållande till börsvärde – ju lägre P/B-tal desto bättre). Nordea är inget fynd sett till P/B.
  • K/I: 55% (ett mått på hur kostnadseffektiv bankverksamheten är – ju lägre K/I-tal desto mer kostnadseffektiv är verksamheten). Här finns förbättringspotential för banken jämfört med övriga storbanker.
  • ROE: 13% och ROE3: 12%.
  • Vinstmarginal: 34%
  • P/E-tal: 10,2
  • Direktavkastning: 6,3%
  • Utdelningsandel: 64%
Storbanken – en lönsam investering
Nyckeltalen ovan visar på en lönsam verksamhet framförallt om man jämför med Stockholmsbörsens bolag överlag. Det känns som om många investerare inklusive jag själv har varit extra försiktiga när det kommer till banker och fortfarande minns senaste finanskrisen då bankerna tog mycket stryk. Jag tror dock att denna rädsla är överdriven och framförallt om man investerar i en stor och stabil bank som Nordea. Alla storbanker är idag välkapitaliserade och har därför en mycket större motståndskraft vid framtida kriser, något som också ger dem låga upplåningskostnader. Konkurrensen är inte heller så hård som i andra branscher vilket ytterligare gynnar bankernas marginaler.Bankerna utgör en mellanhand mellan Riksbanken, konsumenter och företag och har kommit att ta en allt större del av kakan när centralbanken har sänkt räntan vilket tillsammans med lägre driftkostnader förklarar den höga lönsamheten. Ytterligare något som jag tror talar till storbankernas och Nordeas favör framöver är att räntan med alla sannolikhet kommer att stiga från dessa nivåer vilket kommer att ge ytterligare injektion till de redan lönsamma bankerna i form av höjt räntenetto.

Tittar vi på senaste kvartalsrapporten bekräftas min tes om att banksektorn och främst storbankerna har medvind och är ett attraktiva investeringsobjekt. Den starka utvecklingen på sparande- och placeringssidan har fortsatt och under kvartalet steg rörelseintäkterna med 7% i lokala valutor, medan kostnaderna sjönk med över 1%. K/I-talet med mer än 4%. Kreditförlusterna är också betydligt under det 10-åriga genomsnittet. Avkastning på eget kapital steg med 2,1% till 13,7 procent och kärnprimärkapitalrelationen till 16%.

Utfall passiv utdelningsinkomst i förhållande till delmål
I och med inköpet av aktier i storbanken fortsätter vår utdelningsmaskin att öka sin kapacitet och kan nu leverera en utdelning som täcker ca 6,39% av våra levnadsomkostnader jämfört med 6,25% sedan förra mätningen. Det är ingen dramatisk ökning, men som sagt: ”slow and steady wins the race”.

Utfall passiv utdelningsinkomst jämfört med delmål Oktober 2015

Den uppmärksamme har säkert redan noterat att vi härmed passerat vår målsättning för 2015!  Vår utdelningsportfölj består nu totalt av 26 bolag som alla är viktiga kuggar i vår utdelningsmaskin. Ni hittar den nya portföljfördelningen och storleken på den passiva inkomsten i bloggens huvudmenyn. Vad har ni gjort för inköp den senaste tiden och har ni något tips på en spännande utdelningsaktie jag borde titta närmare på?

Ha en fortsatt trevlig tisdag!

*Image courtesy of Salvatore Vuono images at FreeDigitalPhotos.net

Andra inlägg på liknande tema

Närmar mig nästa aktieköp
F-score - ytterligare en ingrediens för att identifiera potentiella portföljkandidater
En konsumentgigant som ökat utdelningen i 58 år i följd

Filed Under: Aktieanalys, Inköp Tagged With: Inköp, Nordea

Comments

  1. Johan says

    oktober 6, 2015 at 1:14 e m

    Har själv intresse för bankerna. Ökat enkel i Nordea själv. Handelsbankens expansion i England exempelvis ser jag som intressant ur tillväxtsynpunkt, där jag också ser positivt att öka i.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 6, 2015 at 8:44 e m

      Ja, båda bankerna är helt klart intressanta, även om Handelsbanken är min favorit om jag tvingas välja.

      Mvh

      Svara
  2. Sofokles says

    oktober 6, 2015 at 5:51 e m

    Stabilt inköp och välkommen i ”klubben” 🙂

    Själv överväger jag Bank of Nova Scotia (som du har). Dock har jag många banker och har även två andra kandidater: Unilever samt Procter & Gamble. När man tänker +10 år känns Unilever mer stabilt och de -0,6% i d-avkastning som skiljer från dem och PG känns då försumbar.

    Du tog inte in Fortum under dippen? Jag hade knappen på köp flera ggr…

    Kul att du avancerar och vinner mark i jakten på de passiva inkomsterna!

    /Sofokles

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 6, 2015 at 9:07 e m

      Tack Sofokles, alltid kul när man är fler! Inga dåliga kandidater någon av dem, jag föredrar också Unilever framför PG om jag tvingas välja. Vill dock se att värderingen sjunker en bra bit innan jag överväger att köpa aktier i bolaget.

      Jag var själv nära, men har hittills avvaktat då Fortum redan tillhör mina största innehav. Utdelningen och den starka balansräkningen lockar i Fortum. Om jag inte missminner mig så täcks utdelningen av kassan flera gånger om. Kanske får bli ett inlägg kring Fortums utdelning och dess hållbarhet nu när jag måste vara hemma med lillkillen som har feber.

      Hoppas du får en trevlig kväll!

      Svara
      • Halle says

        oktober 7, 2015 at 8:06 f m

        Ja skriv gärna om Fortum. Det var längesedan någon gjorde ett inlägg om dem. Sålde själv av när Lundaluppen gjorde det men har suttit med fingret på köpknappen senaste veckorna.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          oktober 7, 2015 at 8:50 f m

          Ja, det var ett tag sedan nu.. Kanske är dags att jag skriver några fler rader om Fortum 🙂

          Svara
  3. Simon says

    oktober 7, 2015 at 11:02 f m

    Hej! Gillar din sida väldigt mycket. Skulle du kunna göra en analys av Boeing vid tillfälle?

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 7, 2015 at 12:02 e m

      Tack, roligt att höra att du uppskattar bloggen Simon!
      Intressant förslag, har inte koll på dem alls. Ska titta närmare på Boeing och se om bolaget är analysmaterial.

      Mvh

      Svara
      • Simon says

        oktober 7, 2015 at 1:40 e m

        Vore kul! Jag är i flygbranschen och har god (och positiv) känsla för varumärket Boeing, men vad gäller siffrorna gör du alldeles uppenbart ett mycket bättre jobb än jag själv.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          oktober 7, 2015 at 2:24 e m

          Spännande! Får man fråga vad du jobbar med? Tack för förtroendet, men det är samtidigt ingen raketvetenskap om jag ska vara ärlig. Det tar dock tid och jag har spenderat många, många timmar för att nå en nivå där jag känner mig bekväm i uppgiften. Tid tror jag oftast är flaskhalsen när det kommer till aktieanalys.

          Mvh

          Svara
          • Simon says

            oktober 7, 2015 at 4:52 e m

            Naturligtvis. Du har fått till en fin pedagogisk mall!

            Jag är busschaufför i luften, typ.

          • Langsiktig Investering says

            oktober 7, 2015 at 6:44 e m

            Är nog första gången jag hör någon använda ”busschaufför i luften” som yrkesbeskrivning. Du får inte ta illa upp, men det låter väldigt exotiskt och vardagstråkigt på en och samma gång. 🙂

            Mvh

          • Simon says

            oktober 7, 2015 at 6:53 e m

            Huvudet på spiken. Nu förstår du varför jag är oerhört angelägen om att göra bra investeringar 🙂

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in