Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?

september 4, 2015 By Langsiktig Investering 20 Comments

Här kommer ett av de inlägg  som föddes under vår senaste resa till USA. Att tillfälligt lämna det familjära Sverige gav mig nya infallsvinklar och inspiration till att skriva inlägg här på bloggen. Men nog om det, nu till det senaste inlägget som föddes på USAs utbredda vägnät.

När jag sitter i bilen på väg till vår nästa anhalt slås jag av hur modern bilflottan i USA överlag är. Det är ofta som jag sett SUV efter SUV på de flerfiliga vägarna.

Jag förundras också över hur många lyxiga utomhus gallerior det finns på de minsta av orter längst med vägen på den första halvan av vår roadtrip från Chicago i norr till New Orleans i söder. Jag kan inte minnas att jag sett en enda tom affärslokal på alla de gallerior vi besökt främst på min frus intiativ.

Hur har de då råd att shoppa så mycket och äga så dyra bilar? Och är de lyckligare än vad vi är som inte äger någon SUV, lyxigt hus eller shoppar på dyra utomhusgallerior? Jag möte börja med att försöka svara på den första frågan.

Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare?

 *Image courtesy of Sira Anamwong images at FreeDigitalPhotos.net

Hur har de råd?
Det korta svaret är hårt arbete, lägre skatter och krediter. Amerikaner jobbar ofta långa timmar under veckodagarna och har betydligt kortare semester än vad vi har. Vi pratade med med en tillsynes välbemedlad kvinna under vår vistelse i Destin, Florida som inte varit på semester sedan 2009. Det är inte ovanlig att man jobbar 60 timmar i veckan och många, främst i den lägre medelklassen, har flera jobb.

Trots att många amerikaner jobbar hårt och länge är det ändå få förunnat att kunna betala kontant för större inköp. Många varor och tjänster köps på kredit med dyra avbetalningar som följd. En annan viktig faktor i sammanhanget är den lägre skatten som blir särskilt tydlig när vi jämför bensinpriserna i de båda länderna – att fylla tanken med bensin kostar i grova drag 1/3 mot vad det kostar i Sverige.

Två andra faktorer till att man har råd med högre materiell standard är att USA är självförsörjande på i princip alla varor och tjänster och att utbudet och konkurrensen är så pass hög i de flesta sektorer vilket gör att priserna pressas.

Är de då lyckligare?
Nu till fråga nummer två kring huruvida de är mer lyckligare än oss som ett resultat av det stora utbudet och allt materiellt överflöd. Jag skulle vilja svara både ja och nej på den frågan. På kort sikt höjs garanterat lycklonivån för de flesta av oss vid köp av en fin SUV, men på sikt avtar glädjen och ersätts med stressen av att behöva betala allt fler räkningar och vara inlåst i ekorrhjulet. Amerikaner har ofta inte råd att ta en extra dag ledigt oavsett om de skulle ha möjlighet till det eller inte.

Vi må överlag ha äldre och för den delen mindre bilar, men en resurs har vi överlag mer av och det är tid. Tid att åka på semester, göra det vi älskar, umgås eller bara vara. En lyx som majoriteten i USA bara kan drömma om. Det slog mig efter att min fru samtalat med en man från St Louis – som aldrig varit i Chicago – att jag och min fru förmodligen sett mer av USA än många amerikaner. Hur är detta möjligt? Jo, för att vi har tid och pengar genom en generösare familjepolitik, generösare semesterersättning och det faktum att vi är ekonomiska och inte äger alltför många dyra prylar.

Vem borde vara avundsjuk?
Kan det till och med vara så att de flesta i USA borde vara avundsjuka på den del av oss svenskar som insett att inflytande över vår tid är viktigare än statusmarkörer såsom hög lön eller dyr bil. Avundsjuka över att vi till skillnad från många av dem har kvar en ansenlig del av vår lön i slutet av månaden då vi inte betalar av höga räkningar på grund av lånad konsumtion? Borde de inte också vilja jobba mindre istället för mer? Borde de inte vilja slippa känna stress över att inte kunna betala för alla saker och tjänster? Jag tror att svaret på dessa frågor för de flesta av oss oavsett om man är amerikan eller inte är ja.

Slutord
Saker gör dig inte lyckligare i längden. Inflytande över hur du spenderar dina dagar gör dig lyckligare – att själv kunna bestämma vad du ska göra med din tid. För mig och min familj är inflytande över vår tid är viktigare än statusmarkörer såsom hög lön eller dyr bil. För oss är tid det mest värdefulla vi har och det är huvudanledningen till att vi bygger vår egna utdelningsmaskin. Håller du som läst detta med eller har jag missat något väsentligt i mitt resonemang?

Andra inlägg på liknande tema

En teoretisk utdelningsportfölj
Vad gör dig till en framgångsrik investerare? -Del 2
Vår passiva inkomst och dess köpkraft

Filed Under: Allmänt om investering, Ekonomisk frihet, Målbild, Målsättning, Okategoriserad, Utdelningsinvestering Tagged With: Allmänt om investering, Målsättning, Sparmål, Utdelningsinvestering

Comments

  1. Kalle56 says

    september 5, 2015 at 7:11 f m

    Vad som gör oss lyckliga, verkar vara väldigt individuellt.

    Jag själv är som du. När jag vart oberoende, var kontrollen över min tid, det enda som jag fann var tillräckligt prisvärt.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 5, 2015 at 2:24 e m

      Ja, så är det helt klart. Jag tror dock att majoriteten skulle må bättre av att inte spendera så stor del av sina liv i ekorrhjulet. Jag tolkar det som att du nått det mål som vi eftersträvar, i så fall stort grattis! Vad har du valt att göra med din tid sedan du blivit ekonomiskt oberoende?

      Svara
      • Kalle56 says

        september 5, 2015 at 2:41 e m

        😉
        Både jag och min hustru har svårt att förstå hur vi hann med att lönearbeta tidigare.

        Tar hand om villa och sommarstugans underhåll mer på egen hand, gäller även bilar. Barn och barnbarn får mer tid och assistans.

        Vi försöker sköta våran hälsa och motion bättre än tidigare.

        Hustrun plockar bär, svamp, frukt och tar tillvara.

        Blir en ökning av tiden för resor och miljöbyten.

        Det går numera alltid att vänta på den perfekta dagen för olika aktiviteter!

        Tex. Vill vi ut och cykla längs Göta kanal.
        Väntar vi till en lagom varm dag med sol och vindstilla!

        Dåligt väder=inomhusjobb.
        Bra väder=ute.

        Av någon lustigt anledning sjunker det inte på ”Att göra” högen så mycket som man önskar.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          september 6, 2015 at 8:23 f m

          Låter som en härlig tillvaro ni skapat för er själva! Hoppas att man får vara frisk så att man själv får njuta fullt ut när vi väl nått vårt långsiktiga mål, även om själva resan är halva njutningen.

          Svara
  2. dubbelutdelning says

    september 5, 2015 at 9:26 f m

    Hej,

    Väldigt trevligt inlägg om funderingar som jag tycker är väldigt aktuella!

    Jag tänker att man blir lyckliga av att göra saker man själv gillar och att man kommer kunna göra det med mer tid. Du är ju inne och nosar där och jag vill bara poängtera det! 🙂

    Om man vill ha mer tid så tänker jag att det är viktigt att veta var man ska fylla den med också, för att bli lycklig!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 5, 2015 at 2:41 e m

      Helt rätt, kunde inte ha skrivit det bättre själv. Just att veta vad man ska göra med sin tid är en av nycklarna. Tror att många som känner en stor tomhet efter att de gått i pension har låtit jobbet bli en för stor del av deras identitet. Jobbet är viktigt och vår huvudsakliga inkomstkälla, men långt i från det enda viktiga i livet. Nästa inlägg kommer med stor sannolikhet handla om just hur vi vill spendera vår tid och vad vi anser vara viktigt.

      Mvh

      Svara
      • Kalle56 says

        september 5, 2015 at 2:48 e m

        Det du säger om pension, är något jag observerat i min omgivning. Det är många som inte skapat sig ett liv utanför sin yrkesroll. Dom är sitt yrke! Det tog mig 2.5 år att känna mig redo att våga hoppa.

        Tror att det är något alla skulle behöva förbereda sig för om det är vid 40,50,60,70 år

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          september 6, 2015 at 12:22 e m

          Tack för att du delar med dig Kalle56! Intressant att få ta del av tankarna från någon som tagit steget. Jag håller helt med om att det är viktigt att fundera i de här banorna redan nu – kultiverar man inte sina intressen idag kommer det bliv svårt att fylla fritiden om 20-30 år.

          Mvh

          Svara
  3. Angel says

    september 5, 2015 at 10:57 f m

    Intressant och tänkvärt inlägg, som alltid!

    Jag håller med ovanstående kommentarer, dels när det gäller att fylla den tid man har, veta vad man vill göra med den tiden men också att det är högst individuellt vad som faktiskt gör oss lyckliga.

    Alla har vi olika förutsättningar i livet och vi har alla en ryggsäck med oss med livserfarenheter.
    För mig var det lycka i obeskrivliga mått första gången jag reste utomlands som vuxen då det inte fanns förutsättningar för det som barn.
    Att få ha flera veckors semester tillsammans med familjen lika så. Det har gjort att tid är otroligt viktigt för mig. Tid att spendera tillsammans med nära och kära.

    Jag håller med dig om att tid är mer viktigt än materiella ting men har samtidigt förståelse för de som blir lyckliga över saker. Allt beror på vad vi har med oss för livserfarenheter. Vissa har kanske haft möjlighet att resa mycket, kunnat spendera både mycket tid och pengar tillsammans med familjen vilket gör att pengar och materiella ting gör de lyckliga….

    Kanske har människor i USA inte samma förutsättningar som vi svenskar? Att svara på huruvida amerikaner är lyckligare eller inte tror jag är en omöjlig fråga..men efter din beskrivning borde alla anse att tid är det mest betydelsefulla i livet!

    Det du och din familj skapar genom att bygga er egen utdelningsmaskin är en inspiration för alla de som anser att tid är det dyrbaraste vi har. Tack för det!

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 5, 2015 at 8:54 e m

      Kul att du uppskattade inlägget Angel och tack för ditt kloka inspel. Jag håller med dig om att de aktiviteter som gör oss lyckliga är individuella då lycka i sig är ett subjektivt begrepp. Det finns säkert de där ute som blir lyckligare av materiella ting och det ska man ha respekt för. Med detta sagt tror jag emelleritd att det finns universella faktorer såsom bra relationer, stabil ekonomi och inflytande över vår vardag som gör de flesta av oss mer lyckliga. Ja, man är ute på djupt vatten när man generaliserar kring en befolkning på över 300 miljoner. 🙂 Tack för att du följer bloggen och delar med dig av dina tankar och funderingar, det uppskattas!

      Svara
      • Angel says

        september 6, 2015 at 1:17 e m

        Du har helt rätt! Inflytande och möjligheten att påverka vår vardag gör troligtvis de allra flesta mer lyckliga.
        Ser med glädje framemot nästa inlägg där du planerat fortsätta beröra ämnet.

        Svara
        • Langsiktig Investering says

          september 6, 2015 at 1:34 e m

          Tack, alltid kul att höra!

          Svara
  4. doncrisse says

    september 5, 2015 at 3:51 e m

    Visdomsord! Jag hade en tid i mitt liv då jag köpte saker då jag gick i den falska övertygelsen att det senaste Playstationet eller Iphonen skulle göra mig mer ”lycklig”. Visst var jag glad (obs! inte LYCKLIG) i ett par dagar men sedan återgick allt till det normala. Lärdomar jag tagit är att tid, såsom du själv så bra beskriver, är det absolut bästa man kan ha och utnyttja till att finna en sann lycka i livet!

    Jag skrev själv om liknande för ett par veckor sedan:
    http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/08/is-happiness-for-sale.html

    Hoppas allt är bra i staterna!

    /Sofokles

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 6, 2015 at 7:59 f m

      Tack Sofokles! Ja, jag känner också igen beteendet från när jag själv var yngre. Intressant inlägg du skrivit! Det gäller att inte glömma att pengar är ett medel och inte nyckeln till lycka i sig. Jag vet av egen erfarenhet att det är lätt att fastna vid det kvantitativa, dvs. räkna pengar istället för att se till det kvalitativa dvs vad som är viktigt för att man ska må bra. Tack, vi är tillbaka i Sverige nu, men resan var underbar.

      Svara
  5. Besser says

    september 5, 2015 at 8:31 e m

    Bara för att kommentera skillnaderna mellan USA och Sverige (Europa!).

    I USA är pengar alltid viktigare, dels att visa att man har dem, dels för att ha när allt annat inte finns dvs försäkringar, sjukdom mm.

    Lite samma sak ser vi nu i Sverige, ”att visa upp att man har pengar” vilket inte betyder att man egentligen har pengar, det är mycket lånekonsumtion och många ”felprioriteringar”.

    Lycka är delvis att kunna följa sina egna tankar (personlig frihet) och pengar är bara ett medel att nå denna frihet, Men pengar är ingen garanti för lycka, frihet eller ett vettigt liv.

    Besser

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 6, 2015 at 12:15 e m

      Tack för din input Besser! Håller helt med om att pengar bara är ett medel och inte ett självändamål. Ja, som jag skrev tidigare verkar trenden gå lite åt det hållet även hos oss. Vi är lyckligt lottade i Sverige på det sättet att vi inte behöver oroa oss eller förbereda oss i lika hög grad för den dagen något skulle hända oss. Men även graden av ansvar vi behöver ta för vårt personliga skyddsnät har ökat senaste åren här i Sverige.

      Svara
  6. Mraitn says

    september 6, 2015 at 9:43 f m

    Bra inlägg, jag håller med dig till 100%!
    Att ha konsumtion som ett recept till ett lyckligare liv är helt absurt. Misstänker att du sett dokumentären ”Inequality for all” av den tidigare amerikanska arbetsmarknadsministern Robert Reich? Rekommenderas annars.
    I övrigt så uppskattar jag de här inläggen du skriver som inte har någon direkt koppling till börsen. Tack för trevlig läsning!

    – Mraitn

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 6, 2015 at 11:56 f m

      Tack Mraitn! Kul att fler delar min uppfattning i frågan. Ja, tror faktiskt inte att jag sett den dokumentären om jag ska vara helt ärlig. Får ta och skriva upp den på att-göra-listan! Roligt att höra att du uppskattar den här typen av texter då mitt nästa inlägg kommer att fortsätta i samma tema!

      Mvh

      Svara
  7. Spara för livet says

    september 6, 2015 at 10:29 f m

    Tror dock att Sverige snart är där USA är idag, ökade krediter och lyxkonsumtion finns här med.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      september 6, 2015 at 11:51 f m

      Ja, det är oroväckande att utvecklingen tycks gå åt det hållet även i Sverige, även om vi har en bit kvar innan det är lika illa som i delar av USA. Ett tecken på den utveckling du pekar på är alla dessa företag som genom diverse reklamkanaler i tid och otid erbjuder ”billiga” krediter, utan krav på säkerhet. Det som emellertid skiljer oss från många amerikaner i sammanhanget är att vi svenskar överlag är duktigare på att spara.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in