Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Vilka branscher är särskilt lämpade för stabila utdelare?

juni 6, 2015 By Langsiktig Investering 10 Comments

När jag som utdelningsinvesterare analyserar möjliga portföljkandidater lägger jag stor vikt vid utdelningens hållbarhet. I samband med att jag satt och analyserade Target Corporations kassaflöde började jag fundera på vilka branscher som är särskilt lämpade för stabila utdelningsaktier.

Vilka branscher är särskilt lämpade för stabila utdelare?

                                                 *Image courtesy of anankkml images at FreeDigitalPhotos.net

För att svara på frågan behöver vi först definiera vilka förutsättningar som är gynsamma för stabila utdelare. Generellt brukar man säga att bolag med ett jämnt kassaflöde, små investeringsbehov och en lönsam verksamhet tenderar att kunna behålla och successivt höja utdelningen. Med andra ord är det en fördel om bolaget verkar i en bransch som kräver mindre investeringar för att bibehålla och öka det fria kassaflödet. Det är också en fördel om konkurrensförutsättningarna är relativt beständiga i branschen i fråga. I branscher där konkurrensförutsättningarna förändras ökar risken för att affärsmodellens lönsamhet inte kommer att vara särskilt beständig – se fallet Nokia och BlackBerry.
En annan fördel är om den allmänna konjunkturen inte slår lika hårt inom segmentet. Konsultfirmor inom IT-området är ett klassiskt exempel på en riskabel bransch.


Vilka branscher uppfyller då ovan nämnda kriterier och är särskilt lämpade för stabila utdelare? Jag har listat tre branscher nedan som jag anser har gynsamma förutsättningar för att hysa stabila utdelare. 
  • Detaljhandelsbranschen
    • Mat och hygienartiklar efterfrågas även under en lågkonjuktur. Vi kanske gör avkall på oxfilen eller tandblekningskittet om vi har det kärvt, men vi slutar inte att äta eller borsta tänderna helt och hållet. Giganter såsom Colgate, Procter & Gamble och Walmart är exempel på internationella och stabila bolag inom branschen. Exempel på svenska motsvarigheter är Axfood, ICA och SCA.
  • Infrastruktur 
    • Tillgång till värme, el och internet är grundläggande behov som delas av nästan hela världens och i allra högsta grad Sveriges befolkning. Det råder ofta naturliga oligopol inom branschen där bolag har få konkurrenter och där inträdesbarriärerna är höga. En stark marknadsposition inom branschen ger därför ett förutsägbart  kassaflöde. Nackdel med verksamhet inom detta segment är också det som gör konkurrensen begränsad – nämligen att det krävs stora investeringar för att skapa tillväxt. Det är dyrt att bygga ett nytt kärnkraftverk, en ny flygplats eller nästa generations mobila nätverk.
  • Fastighetsbranschen 
    • Av nästan precis samma anledningar som ovan kan vi hitta Sveriges mest stabila utdelare Castellum inom fastighetsbranschen. Internationellt kan bolag som Realty Income skryta med en fantastisk utdelningshistorik.

    Precis som det finns branscher som generellt är gynsamma för Utdelningsstabilitet finns det även branscher som enligt mig har sämre förutsättningar. Några sådana branscher är:

    • Råvarubranschen
      • Bolag som verkar inom denna bransch är starkt beroende av priset på den underliggande råvaran och kan inte differentiera sig med pris då gruv- och oljebolag i princip säljer samma produkt. 
    • Tillverkningsindustrin
      • Konjukturkänsliga bolag har inte lika stabila kassaflöden över tid och kan därför inte vara lika frikostiga med utdelningen. Många av bolagen på Large Cap var tvungna att sänka utdelningen under den senaste finanskrisen. Det finns dock bolag som 3M och Emerson Electronic som i kraft av deras breda produktportföljer (med baskomponenter som utgör grunden för nästan allt vi tillverkar) inte är lika konjunkturkänsliga som till exempel industribolag som tillverkar och säljer större maskiner och anläggningar.
    • IT-branschen
      • Ofta krävs stora investeringar för att hänga med i utvecklingen inom branschen, vilket gör att utdelningen inte är lika prioriterad. Konkurrensfördelar är ofta inte beständiga på samma sätt som i mer mogna industrier vilket också bidrar till att lönsamheten på sikt inte kan garanteras . 
    Inlägget skrapar bara på ytan och är långt ifrån ett facit, men jag tycker att diskussionen är intressant. Jag anser personligen att man som utdelningsinvesterare ska leta i samtliga branscher, då bolag inom exempelvis råvarubranschen kan vara intressanta trots att utdelningen varierar över tid förutsatt att dessa bolag är marknadsledande, köps billigt och har andra kvaliteter som utmärker dem bland sina konkurrenter. 

    Kan du komma på några andra branscher eller kriterier som är viktiga att hålla reda på som utdelningsinvesterare när man letar efter stabila utdelare?

    Andra inlägg på liknande tema

    Vikten av att återinvestera utdelningar och utdelningstillväxt
    Bolagsstorlek och utdelningsavkastning - i vilka vatten ska man fiska?
    Vad man inte bör göra som utdelningsinvesterare

    Dela det här:

    • Tweet
    • Mer
    • WhatsApp

    Filed Under: Utdelningsinvestering Tagged With: Allmänt om investering, Utdelning

    Comments

    1. Gustav says

      juni 6, 2015 at 4:38 e m

      Vill slå ett slag för försäkringsbranschen. Nödvändiga produkter och hittar man bolag som är lågkostnadsproducenter (tex Protector) eller disruptiva (Discovery) så har man något unikt. Ofta är bolagen inte kapitalkrävande och du har en "float" att förvalta.

      Andra branscher är möjligen bank, och kapitalförvaltare. Oligopolbanker och starka kapitalförvaltare kan ha över tid starka affärsmodeller.

      Svara
      • Långsiktig investering says

        juni 7, 2015 at 11:53 f m

        Försäkringsbranschen är helt klart en värdig kandidat där grundmodellen och den nordiska marknaden utgör fina förutsättningar för stabil intjäning. Äger både Sampo och Gjensidige idag och skulle kunna tänka mig Protector, men tyvärr är priset på tok för högt i förhållande till risken i ett så "litet" bolag.

        Svara
      • Anonym says

        juni 7, 2015 at 4:02 e m

        Det är många som framhåller den där "floaten" som en enorm edge. Förmodligen har man läst om Buffett som fick turbo på portföljen när han kom över National indemnity, och därmed kunde placera floaten efter eget godtycke. Problemet är vi vanliga inte äger hela bolaget och kan inte placera den där floaten. Vi är helt enkelt tvungna att nöja oss med den utdelning som kommer, precis som vilket annat bolag som helst. Med det sagt så kan naturligtvis ett försäkringsbolag vara en bra placering ändå…

        Svara
    2. Johan says

      juni 6, 2015 at 6:15 e m

      Läkemedelsindustrin drivs av allt större efterfrågan, men som samtidigt kostar rätt mycket i form av forskning och utveckling samt begränsad livslängd på patent. Men varför inte ha något litet ägg i något av de större bolagen. AstraZeneca exempelvis.

      Svara
      • Långsiktig investering says

        juni 7, 2015 at 12:01 e m

        Det som avskräcker är just de höga kostnaderna och riskerna som är förknippade med att ta fram ett nytt läkemedel. Medicinteknikbolag såsom Medtronic som satsar på sjukvårdsutrustning är annars ett bra alternativ, då FoU-investeringarna är lägre än för renodlade läkemedelsbolag.
        Sedan finns Johnson & Johnson (JNJ) för den som vill ha den, enligt mig, mest stabila utdelaren i segmentet med starka verksamhetsben inom medicinteknik, läkemedel och konsumentprodukter (plåster och dylikt). Det är svårt att hitta ett mer diversifierat bolag inom hälsovårdsbranchen.

        Svara
    3. Anonym says

      juni 9, 2015 at 5:14 e m

      Förutom det som nämnts ovan så tror jag på snabbmatsbranschen. Hungriga människor kommer alltid betala en peng för att bli mätta snabbt. En stabil utdelare skrev du ett inlägg om för en tid sedan. Finns även andra. Trevlig kväll! /Frösöfrasse

      Svara
      • Långsiktig investering says

        juni 10, 2015 at 5:57 f m

        Tack för input! Ja, snabbmatsbranschen är ingen dum bransch och framförallt den mer nyttiga snabbmaten har framtiden för sig. Snabbmaten är här för att stanna och är ofta överkomligt prissatt vilket gör branschen mindre konjunkturkänslig.

        Ja, McDonalds har varit en riktigt stabil utdelare, men frågan är om hälsotrenden kommer att fortsätta slå hårt mot deras marginaler? Oavsett vilket är snabbmatsbranschen än intressant bransch!

        Mvh

        Svara
      • Anonym says

        juni 20, 2015 at 12:00 e m

        Nyttig snabbmat, finns det? Ge exempel.

        Svara
    4. Anonym says

      augusti 24, 2015 at 7:04 e m

      Intressant artikel. Jag har själv funderat en del på detta. I USA finns det en lista över så kallade ”Dividend Aristocrats” där ett av kriterierna är att företaget har höjt utdelningarna mer än 25 år. Tittar man på denna lista verkar det vara ett par sektorer som sticker ut med flest antal bolag, vilka är i första hand livsmedel men även medicinteknik och konsumentprodukter.
      Livsmedel är bla Coca-Cola, Pepsico, Brown-Forman, McCormick, Hormel foods, McDonalds
      Medicinteknik är bla Johnson&Johnson, Abbott Laboratories, Becton Dickinson, Medtronic, Bard (JNJ och ABT är i och för sig diversifierade hälsobolag)
      Konsumentbolag är bla Colgate-Palmolive och Procter & Gamble
      Det finns även två försäkringsbolag(Aflac, Chubb) och anledningen till att det inte finns fler är förmodligen att konkurrensen inom denna sektor är betydande. Vidare finns det även ett par fastighetsbolag, servicebolag, industribolag etc.

      Problemet med många av dessa bolag är bara att man får betala ett högt pris för säkerhet och man kan få vänta länge till att de har en rimlig värdering, men å andra sidan är det lättare att gå lång i denna typ av bolag.

      Lång i Pepsico, McCormick, Abbott Laboratories, Becton Dickinson, Medtronic, Aflac.

      /Per

      Svara
      • Langsiktig Investering says

        augusti 24, 2015 at 8:34 e m

        Roligt att du uppskattade inlägget och intressant idé att utgå från ”Dividend Aristocrats” för att hitta de branscher som är överrepresenterade. Det är onekligen en gedigen samling bolag på den listan, av vilka jag analyserat ett antal och själv äger JNJ, KO, MCD och EMR.

        Ja, tyvärr är de flesta av aktierna på listan dyra, men både JNJ och Walmart börjar närma sig intressanta nivåer. När det kommer till aktier, som så mycket annat här i världen, så gäller tyvärr ofta devisen att kvalitet kostar. Med lite tur kan nuvarande nedgång skapa fler köplägen i dessa utdelningsgiganter.

        Mvh

        Svara

    Lämna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Senaste kommentarer

    • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
    • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

    Populära inlägg

    • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
    • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
    • Varför jag som regel avstår preferensaktier
    • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
    • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
    • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
    • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
    • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
    • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
    • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
    • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
    • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
    • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
    • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
    • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
    • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
    • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
    • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
    • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
    • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
    • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
    • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
    • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
    • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
    • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
    • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
    • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
    • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
    • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
    • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
    • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
    • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
    • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
    • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
    • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
    • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
    • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
    • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
    • Se över din courtageklass, det kan löna sig
    • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
    • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
    • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
    • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
    • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
    • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav

    Etiketter

    aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

    Sök på bloggen

    Flest kommentarer

    • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
    • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
    • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
    • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
    • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
    • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
    • Skjuter den som sparar livet framför sig?
    • Varför jag som regel avstår preferensaktier
    • När föddes ditt aktieintresse?
    • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
    • Är kanadensiska storbanker något att ha?
    • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
    • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
    • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
    • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
    • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
    • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
    • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
    • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
    • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
    • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
    • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
    • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
    • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
    • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
    • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
    • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
    • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
    • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
    • Se över din courtageklass, det kan löna sig
    • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

    Arkiv

    • juli 2022 (1)
    • januari 2022 (1)
    • december 2021 (2)
    • december 2020 (1)
    • september 2020 (2)
    • mars 2020 (1)
    • oktober 2019 (1)
    • september 2019 (2)
    • juli 2019 (1)
    • juni 2019 (2)
    • maj 2019 (2)
    • april 2019 (1)
    • januari 2019 (2)
    • december 2018 (4)
    • november 2018 (4)
    • oktober 2018 (4)
    • september 2018 (5)
    • augusti 2018 (4)
    • juli 2018 (4)
    • juni 2018 (5)
    • maj 2018 (4)
    • april 2018 (4)
    • mars 2018 (5)
    • februari 2018 (4)
    • januari 2018 (4)
    • december 2017 (5)
    • november 2017 (4)
    • oktober 2017 (4)
    • september 2017 (5)
    • augusti 2017 (4)
    • juli 2017 (5)
    • juni 2017 (3)
    • maj 2017 (4)
    • april 2017 (5)
    • mars 2017 (4)
    • februari 2017 (4)
    • januari 2017 (6)
    • december 2016 (5)
    • november 2016 (7)
    • oktober 2016 (9)
    • september 2016 (4)
    • augusti 2016 (4)
    • juli 2016 (5)
    • juni 2016 (4)
    • maj 2016 (6)
    • april 2016 (6)
    • mars 2016 (4)
    • februari 2016 (7)
    • januari 2016 (6)
    • december 2015 (7)
    • november 2015 (8)
    • oktober 2015 (7)
    • september 2015 (6)
    • augusti 2015 (7)
    • juli 2015 (4)
    • juni 2015 (5)
    • maj 2015 (9)
    • april 2015 (10)
    • mars 2015 (10)
    • februari 2015 (11)
    • januari 2015 (12)
    • december 2014 (13)
    • november 2014 (15)
    • oktober 2014 (16)
    • september 2014 (11)
    • augusti 2014 (15)
    • juli 2014 (16)
    • juni 2014 (15)
    • maj 2014 (14)
    • april 2014 (17)
    • mars 2014 (18)
    • februari 2014 (15)

    Kategorier

    Disclaimer

    På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



    Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

    Copyright © 2022 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in