Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?

maj 17, 2015 By Langsiktig Investering 24 Comments

En kommentar från bloggaren Gustav initierade ett återbesök hos två av mina amerikanska Utdelningsaristokrater. I tidigare inlägg tittade jag närmare på den första av dessa giganter – Coca Cola och i detta inlägg kommer jag att titta närmare på de gyllene bågarna (McDonalds).
McDonalds

För den som inte är alltför bekant med snabbmatsjätten så är McDonalds världens största snabbmatskedja med nästan 35 000 restauranger utspridda i 118 länder med ett omfattande distributionsnätverk för att serva dessa. McDonalds införskaffar restauranger på strategiska lägen och säljer ett etablerat koncept med starkt varumärke till franchisetagare. Konceptet vidareutvecklas (menyer, inredning etc), franchisetagarna utbildas och varumärket förvaltas med hjälp av en enorm reklambudget. Snabbmatskedjan får sedan merparten av sina intäkter från franchisetagarna. Senaste tiden har emellertid  McDonalds haft det motigt och då främst på den amerikanska marknaden, men även i Asien och Europa. Kedjan upplever, som jag skrivit tidigare, motvind på flera fronter för tillfället:

  • I USA har McDonalds på grund av stenhård konkurrens, hälsotrenden, röriga menyer och protester kring minimilöner tappat mark i mer än ett år nu.
  • I Kina har försäljningen backat rejält efter leverantörsskandalen (ompaketering av gammalt kött) och kedjan räknar med stora kostnader för att reparera skadan framöver.
  • Ryssland och Ukraina har sänkt försäljningen inom Europa-segmentet där McDonalds restauranger stängts ner på grund av sanitära skäl, men även den viktiga marknaden Tyskland har gått knackigt på sista tiden.

Kan det vara så att hälsotrenden och nya preferenser hos konsumenter har börjat erodera McDonalds breda vallgrav? Innan vi drar några långtgående slutsatser låt oss först titta på hur vinst- och omsättningsutvecklingen sett ut under perioden 2005-2015.

 Omsättnings- och vinsttillväxt - McDonalds

Av grafen ovan kan vi se att vinsttiilväxten stannat av de senaste åren och att vinsten sjönk tillbaka till 2010 års nivå trots återköp. Omsättningen har inte fallit nämnvärt, men planat ut ordentligt sedan 2011.

Tittar vi på vinstmarginalen (netto) så bekräftas bilden av att lönsamheten är på nedgång. Vinstmarginalen har nämligen fallit från 20% 2010 till under 17% vid årskiftet. McDonalds är dock fortfarande i allra högsta grad lönsamt jämfört med många andra bolag i branschen.
Utveckling vinst och vinstmarginal (Netto) - McDonalds

Utvecklingen de senaste åren visar på att verksamhetsmodellen inte är lika lönsam som tidigare och att satsningarna för att öka kundgenomströmningen inte varit en framgång. Konsumenternas ökade preferens för hälsosammare alternativ och mer trendig mat har uppenbarligen gjort att hamburgare inte säljer lika bra som tidigare. Dessa trender kommer med all sannolikhet att fortsätta sätta press på branschen som helhet och McDonals i synnerhet.

För att ytterligare bedöma det finansiella tillståndet för McDonalds verksamhet har jag också tittat på följande nyckeltal – ROE (Avkastning på eget kapital) och FCF (Fritt kassaflöde).
Utveckling ROE, fritt kassaflöde och utdelning - McDonalds

Det fria kassaflödet har med marginal täckt utdelningen sedan 2005 och fram till 2011 men sedan har gapet minskat betydligt. Idag är utdelningsandelen 73% av det fria kassaflödet jämfört med 32% 2005. Fritt kassaflöde är de pengar som blir över efter att McDonalds förbrukat de likvida medel som behövs för att bedriva den löpande verksamheten och för att skapa avkastning genom investering.

För att skapa en ännu bättre uppfattning kring hur hållbar finansieringen

är behöver vi, förutom att studera kassaflödets utveckling över tid, även sätta utvecklingen i relation till lönsamhetsmått såsom ROE. Avkastning på eget kapital (ROE) anger i procent hur mycket nettovinst ett bolag genererar i förhållande till det egna kapitalet. När vi tittar på detta nyckeltal ser utvecklingen onekligen bättre ut. För att kunna tolka utvecklingen av ROE som enbart positiv behöver vi också titta på hur skuldsättningen har utvecklats under samma period, vilket jag gjort nedan.
Utveckling soliditet - McDonalds
Utveckling eget kapital och totala skulder 2005-2015 - McDonalds
Utvecklingen är inte lika imponerande om vi tar den ökande skuldsättningen i beaktning. Soliditeten (andelen eget kapital i förhållande till totala tillgångar) är i fallande trend och har gått från 51% i början av perioden till 37% 2014. Under perioden 2004-2015 har den totala skuldsättningen ökat med nästan 70% medan det egna kapitalet har minskat med 14%.
För att belysa utvecklingen ytterligare tittar vi även på ett diagram över hur utdelning och utdelningsandel utvecklats sedan 2004.
Utveckling utdelningsandel och utdelning - McDonalds
Utdelningstillväxten har visserligen legat kring 20% i genomsnitt per år under hela perioden, men utdelningsandelen har samtidigt ökat från 29% 2004 till nästan 70% 2014. Min gissning mot bakgrund av utvecklingen är, föga förvånande, att utdelningstillväxten framgent inte kommer att vara i närheten av 20% utan snarare kring 8% i genomsnitt.
Slutord
Det råder inga tvivel om att McDonalds lönsamhet inte är densamma som i början av seklet, men bolaget har lyckats anpassa sig flera gånger genom sin långa historia.
För att få fart på tillväxten måste McDonalds öka den jämförbara försäljningen och gästtillströmningen i befintliga restauranger inom de etablerade marknaderna Europa och USA. Hittills tycker jag att bolaget sökt alltför konventionella lösningar på den allt tuffare konkurrensen och nya mattrender. De åtgärder som implementerats har inte haft önskad effekt och McDonalds tappar gentemot konkurrenterna på de två viktigaste marknaderna. Jag tror att snabbmatskedjan behöver nå min och senare generationer (1980-talister till 2000-talister) för att verkligen få fart på tillväxten igen.
McDonalds har nyligen meddelat att man kommer att lansera ett nytt premiumsegment för att möta den tuffa konkurrensen. Kanske kan detta vara ett sätt att nå de mer medvetna kundgrupperna? Kedjan har också som målsättning att utöka antalet franchise-restauranger som utgör grunden för McDonalds framgång och lönsamhet som ett led i att kompensera för den svagare försäljningstakten. Idag utgör andelen franchiserestauranger ca 80% och målet är 90%, med andra ord finns det utrymme för att öka andelen ytterligare. Med fler franchiserestauranger blir intäktströmmen mer stabil och kostnaderna för expansion blir lägre.
Trots de senaste årens utveckling ser jag fortfarande McDonalds som ett stabilt och aktieägarvänligt bolag. McDonals har trots allt höjt utdelningen i 39 år i rad vilket jag tycker är talande. Jag anser att snabbsmatsjätten är köpvärd upp till ca 80 dollar. Ni hittar som vanligt min bevakningslista i huvudmenyn.
Vad tror ni om McD med tanke utvecklingen de senaste åren? Har bolaget sin bästa tid bakom sig och kommer affärsmodellens lönsamhet fortsätta att falla de närmaste åren?

Andra inlägg på liknande tema

Ett intressant tillväxtbolag från Finland med flera megatrender i ryggen
Viemed ytterligare ett exempel på en undervärderad Spin-Off?
Analys av Fortum

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys, Bolagsspecifika inlägg Tagged With: Analys, McDonalds

Comments

  1. Anonym says

    maj 17, 2015 at 8:00 f m

    Hej har du varit intresserad av att titta på IBM eller Microsoft?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 18, 2015 at 4:20 e m

      Jag har tittat lite på båda bolagen, men jag har svårt att bedöma hur pass väl positionerade de är för framtida vinsttillväxt. Jag undviker som regel IT-bolag då branschen de verkar i är så pass föränderlig och svår att förutspå.

      Svara
  2. Gustav says

    maj 17, 2015 at 9:02 f m

    Bra genomgång! En fråga i sammanhanget är om varumärket är en belastning, att de förknippas så mycket med billig skräpmat att premiumsatsningen inte slår. Men visst McD har klarat kriser förr!

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 18, 2015 at 4:27 e m

      Tack! Ja, det är onekligen en risk. Tror att McDonalds kommer att fortsätta att tjäna pengar, men jag har svårt att se att de kommer att lyckas återgå till till de historiskt höga lönsamhetsnivån närmaste åren.

      Svara
  3. Aktieingenjören says

    maj 17, 2015 at 1:31 e m

    Jag är skeptisk till McDonalds och tror att det finns en risk att de slutar som Pripps Blå.

    Man har haft en dominerande position men man arbetar på en marknad där kunderna uppskattar variation. Norra infarten till Uppsala är ett bra exempel på vilken utmaning McDonalds står inför i många länder. Förut var det i princip McDonalds och något till bolag som låg vid infarterna men numera [inlägget avbryts då jag insåg att jag skrev följande i december förra året]

    *****************Gammalt inlägg*****************************
    Jag skulle nog säga att McDonalds största problem är att franchisemarknaden allt mer differentieras.

    För 5 år sedan i Sverige och 15 år sedan i USA var det sannolikt att McDonalds var antingen den enda restaurangen eller en av två restauranger vid en motorvägsavfart eller stor korsning.

    Vid "fyra mackar" i Uppsala (korsning utefter E4:an) var det till exempel McDonalds och Max som det fanns att välja på.

    Motsvarande korsning numera är norra påfarten och under höstan har man förutom Max byggt McDonalds, Chop chop, Subway och jag tror även att Pizza Hut öppnar där. 3 minuter bort i Gränby centrum ligger även Burger King.

    Det här påminner i mina ögon en hel del om Pripps Blå i slutet på 90-talet. Man var ett dominerande val till ett rimligt pris men när marknaden öppnades upp och differentierades föll marknadsandelen då folk uppskattade variationen.
    **************************Slut gamla inlägget**************************

    Så det enda jag kan komplettera med är att det nu är bekräftat att Pizza Hut också öppnar där.

    Svara
    • Anonym says

      maj 17, 2015 at 2:14 e m

      Jag håller med dig Aktieingenjören, är även Uppsalabo sen 25 år tillbaka och sett denna utveckling. Det är några gånger i månaden jag väljer att äta skräpmat av diverse anledningar och från att ha haft MCD som en favorit är det istället nu det sista man väljer. Man ska även lägga till funktion onlinepizza som konkurrerar i stadsmiljön dock inte vid motorvägarna. Personligen tycker jag också MCD har kass personal då man oftast anställer unga ointresserad människor som har en träffsäkerhet på ordrar på 50%. Kanske är liknande på andra företag i branschen men detta var endast mina personliga små tankar kring MCD Uppsala. Något annat är väl deras kvalitet på maten som tappat mot samtliga konkurrenter men även det är en högst personligt tycke. Tummen ner för MCD.

      Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 18, 2015 at 6:34 e m

      Ja, konkurrensnivån är helt klart en annan än under McDonalds storhetstid. Något som talar för att McDonalds kan fortsätta att tjäna pengar är att kedjan var "first to market" och på så sätt har många av de bästa lägena runt om i världen. Tror dock inte att McD kan upprepa den historiskt höga utdelningstillväxten med tanke på den allt tuffare konkurrensen som kommer fortsätta att sätta press på marginalerna. Konsumenterna har nog som sagt högre krav idag än för 10 år sedan.

      Svara
  4. Chansar Mest says

    maj 17, 2015 at 2:39 e m

    Tack för ytterligare en bra genomlysning!

    Jag är själv aktieägare i Mcdonald's och är väl inte helt imponerad över utvecklingen de senaste åren.
    Men precis som du skriver så faller marginalerna från väldigt höga nivåer och det är inte första gången Mcdonald's haft det tufft men ändå rett ut situationen.

    Den pågående hälsotrenden och det faktum att det av någon anledning alltid är populärt att gnälla över Mcdonald's koncept och mat så är jag rätt övertygad om att de har en tuff period framför sig i Europa och US.

    Men man ska inte glömma bort att kedjan är i särklass störst i världen (119 länder) och serverar 68 miljoner måltider per dag! Även den minsta justering av utbudet kan ge enorma effekter.

    Att vara världsledande har även andra positiva effekter. Med en växande medelklass i Asien och Afrika så finns det en enorm potential, speciellt i Afrika där Mcdonald's endast är representerade i några få länder. De kulturella skillnaderna oroar mig inte speciellt – det räcker med att gå in på ett Mcdonald's i New Delhi och det är fullsatt trots att det inte går att hitta ett spår av kossa på menyn..

    Mvh//Cm

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 18, 2015 at 6:40 e m

      Tack! Alltid kul att höra. Exakt, för även om McDonalds upplevt några tuffa år, så är lönsamheten bland de högsta i branchen.

      Ja, vi som aktieägare får hoppas att den växande medelklassen i utvecklingsländerna kan komma att till viss del kompensera för vinst- och omsättningstappet i USA och Europa framgent.

      Svara
    • Gustav says

      maj 19, 2015 at 10:26 f m

      Som kuriosa kan jag nämna att McD kan möta hård konkurrens i Afrika. Famous Brands har t.ex. köpt upp Nigerianska McD-klonen Mr Biggs, se länken: http://www.famousbrands.co.za/news_articles/2013/famous_brands_mrbiggs.php

      Min lilla tes är att Famous Brands ligger bättre till för snabbmat i just Afrika pga: "First mover", nyttigare och fler koncept och starka lokala varumärken. Afrika är mkt intressant men just nu tror och hoppas jag att Famous Brands plockar de bästa lägena 🙂

      Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 4:00 e m

      Spännande! Ser onekligen ut som att MCD kommer få det tufft i Afrika, men jag hoppas självklart att McD kan plocka de bästa lägena. Må bästa snabbmatskedja vinna! 😉

      Svara
  5. Anonym says

    maj 18, 2015 at 3:53 e m

    Det företag som kommer att kunna erbjuda nyttigare, fräschare hamburgare med hög kvalitet har framtiden för sig. Det ställs högre krav idag än vad McDonald's kan erbjuda.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 5:51 f m

      Ja, det återstår att se om McDonalds, som så många gånger förr, kan anpassa sig till rådande trender och samtidigt behålla sin höga lönsamhetsnivå.

      Mvh

      Svara
  6. Anonym says

    maj 18, 2015 at 6:46 e m

    BHPs avknoppade bolag handlas tydligen på börsen i Sydney från och med idag… Jag har lite ADR, men inte sett till något annat. Vet du nåt?
    /H

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 6:01 f m

      Vi kan förvänta oss bli tilldelade aktierna i slutet av maj som absolut tidigast och någon gång i början av juni som senast. Jag kommer nog återkomma med ett inlägg i ämnet.

      Svara
    • Anonym says

      maj 21, 2015 at 12:38 e m

      Tack för grävandet! Kul!
      /H

      Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 4:04 e m

      Tack själv för att du följer bloggen

      Svara
  7. Aktiejuristen says

    maj 18, 2015 at 8:15 e m

    Är spontant skeptisk till McDonalds (liksom Coca Cola) eftersom det känns som bolag som har sin storhetstid bakom sig. De har varit extremt dominerande aktörer och tjänat enorma pengar på detta. Men som påpekats ovan har konkurrensen i snabbmatssegmentet skärpts ordentligt och McDonalds hela koncept känns vid jämförelse med många nyare kedjor rätt trist. Tror vi får se marginalpress och begränsad omsättningstillväxt ett tag framöver.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 6:05 f m

      Ja storhetstiden är nog över och risken är att den negativa trenden kommer att hålla i sig ett tag. Jag hoppas dock som aktieägare att McDonalds kan lyfta sitt koncept och bibehålla sin nuvarande lönsamhetsnivå som ändå är hög jämfört med konkurrenterna.

      Svara
  8. Anonym says

    maj 21, 2015 at 3:32 f m

    Vet du/ni om det finns någon bra sida för att se amerikanska bolags rapportdatum?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 6:07 f m

      Oj, bra fråga jag brukar använda mig av Feedly, Avanza och Seeking Alpha-appen för att inte missa någon rapport, men det finns säkert bättre sätt. 🙂

      Svara
  9. Anonym says

    maj 21, 2015 at 5:39 e m

    Har du funderar över att göra en analys på Wells fargo eller U.S. Bancorp? Såg nämligen att att dem handlas mellan P/E 13-14 dock tror jag inte du kommer gilla direktavkastning som bara är på 2,2-2,7% fast den är under 50% av vinsten. En okej VPA på en 5 års period.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 21, 2015 at 5:56 e m

      Tack för tipsen! Jag har inte funderat i de banorna tidigare, men jag skriver upp dem i min lista över analyskandidater. Framförallt Buffett's bank skulle kunna vara en intressant kandidat.

      Svara
    • Anonym says

      maj 22, 2015 at 4:35 f m

      Anledningen att jag blev intresserad av dessa var just därför Buffet äger dem, sen såg jag att Buffet ökade i flera bolag nu i Maj bland annat dessa 2 som ser intressanta ut.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in