Igår släppte industriföretaget Beijer Alma sin rapport för det fjärde kvartalet. Rapporten var den bästa kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet i bolagets historia. I det här inlägget tänkte jag presentera vad jag anser vara väsentligt i rapporten, diagram över lönsamheten och egna reflektioner.
Rekordkvartalets resultat jämfört med samma kvartal föregående år
– Nettoomsättningen ökade med ca 3% procent till 797 Mkr (773).
– Resultat per aktie landade på 2,48 (2,27) – en ökning med 9%.
– Nettoresultatet var 101,6 Mkr (96,4).
Resultat för helåret 2014 jämfört med föregående år
– Nettoomsättningen ökade med ca 7,6% procent till 3 298 Mkr (3 066).
– Resultat per aktie var 10,6 (9,59) – en ökning med ca 10%.
– Nettoresultatet var 424 Mkr (385), en ökning med ca 10%.
Så här har omsättning och VPA utvecklats under perioden 2004-2014:
Det ser onekligen fint ut då både omsättning och VPA är på rekordnivåer och i stigande trend.
Så här har vinstmarginal och VPA utvecklats under perioden 2004-2014:
Som synes har vinstmarginalen återhämtat sig ordentligt sedan 2012 och är på den högsta nivå sedan 2006.
Så här ser vinstmarginalen ut för de olika dotterbolagen:
Lesjöfors är fortfarande det mest lönsamma dotterbolaget med marginal, men Habia Cables framfart är uppmuntrande.
Utveckling per dotterbolag i koncernen för helåret 2014
– Lesjöfors fakturering ökade med ca 3% under året till 1 725 miljoner kr. Rörelseresultatet för hela affärsområdet uppgick till 319,5 Mkr jämfört med 1676 Mkr föregående år.
– Habias fakturering växte med nästan 27% till 790 miljoner jämfört med motsvarande period föregående år. Försäljningen ökade inom både telekom och flera andra produktområden. Högst var tillväxten i telekomverksamheten. För att möta den ökade efterfrågan har Habia byggt ut sin tillverkningskapacitet i Kina. Rörelseresultatet uppgick till 93,6 miljoner jämfört med 53,2 miljoner föregående år.
-Beijer Tech visade måttlig tillväxt under året. Faktureringen växte med ca 2% till 782 miljoner kr jämfört med motsvarande period föregående år. Rörelseresultatet för kvartalet var 9 miljoner bättre jämfört med samma kvartal föregående år och uppgick till 44,1 Mkr.
Så här fördelades omsättning och resultat mellan dotterbolagen i slutet av året:
Min syn på rapporten
Jag kan inte annat än att vara nöjd med Beijer Almas kvartalsrapport och resultat för helåret då både omsättning, vinst per aktie, vinstmarginal och utdelning har ökat. Detta trots att Lesjöfors omsättning och vinst backar ordentligt under senare delen av året på grund av den milda vintern. Utgår vi från att mildra vintrar inte blir normen, så ser det överlag bra ut. Vinsten för helåret hamnade med marginal över vad jag uppskattat hållbart VPA till (9).
En av ljuspunkterna under året är Habia Cable som nu står för ca 24% av omsättningen och 20% av vinsten. Ytterligare en ljuspunkt är utdelningshöjningen på lite mer än 6% från 8 till 8,5 kr aktien samtidigt som utdelningsandelen sjunker något till 80%. Så här har utdelningen utvecklats under perioden 2004-2014.
Det högsta pris jag är villig att betala för aktien efter senaste utdelningshöjningen är ca 162 kr. Ni hittar som vanligt Beijer Alma och övriga bolag jag bevakar via huvudmenyn.
BEIA är helt klart ett av mina favoritbolag och varit i många år. Då jag själv har dem av uppenbara själ på min bevakningslista så är jag nyfiken på hur du kommer fram till 162 kr som sin prislapp? Antar PE 15 och 2014 års vinst som VPA? Själv är jag lite mer försiktig, speciellt nu när värderingen är ganska hög, och har riktkurs för mer inköp på runt 135 – 140 kr. Det är räknat på P/E 14 (som är BEIAs 10 åriga snitt P/E) och ett EPS 3 årsmedel på 9,7. Tankar?
Kurstaket är det pris som jag är villig att betala som mest för en viss aktie – i det här fallet 162 kr. Priset (kurstaket) är det medelvärde som fås när skäligt pris 1 (baserat på utdelningstillväxt och direktavkastning) respektive skäligt pris 2 (baserat på hållbar VPA och skäligt P/E-tal) jämförs.
Kurstaket för Beijer Alma är satt efter följande antaganden:
– Jag utgår från att Beijer Alma kommer att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande 9% på lång sikt från nuvarande utdelningsnivå.
– Jag bedömer hållbar VPA till 9 kr aktien och rimligt P/E-tal till 15.
Hur ställer du dig till att gå in i oljebolag igen – är samtliga bolag inom sektorn uteslutna p.g.a. etiska skäl (tänker på tidigare exit från Chevron)?
Tack för bra blogg!
Jag utesluter inte helt att något av oljebolagen kan bli aktuella igen, om oljan fortsätter ner och något av de två stora Exxon eller Chevron blir betydligt billigare. Min målsättning är dock att fokusera på bolag som jag med relativt gott samvete kan äga. Fortsätter emellertid börsen upp och investeringsalternativen blir färre och färre kan det bli svårare att hålla min etiska linje. Kul att du uppskattar bloggen!
Det finns inte många sorter för Radioapparatet i butiker . De som finns i butiker att sälja, tyvärr är de svårt att hantela och fungerar negativt dåligt.