Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Valmöjligheterna blir fler som utdelningsinvesterare?

januari 10, 2015 By Langsiktig Investering 12 Comments

Ett företag kan antingen välja att återinvestera vinsten i verksamheten eller att distribuera del av vinsten till aktieägarna i form av utdelning. Utdelningar ger oss aktieägare ett kassaflöde oavsett om börskursen går upp eller ner. Ett kassaflöde som det står oss fritt att disponera.

Jag fick en bra kommentar från en läsare för en tid sedan som menade på att utdelningsinvesterare genom det kassaflöde man får från utdelningar har fler valmöjligheter än investerare som köper bolag som inte delar ut.

Valmöjligheterna blir fler som utdelningsinvesterare
Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net

Jag håller, föga förvånade med om påståendet, men vilka är då dessa valmöjligheter?
En ägare av utdelningsakter kan välja att göra något av följande med erhållen utdelning:

– Köpa fler aktier i det utdelande bolaget. Detta alternativ är att rekommendera om man gjort rätt från början och investerat i ett bolag med fin utdelningshistorik, då stabila bolag som delat ut pengar under åratal bevisligen har en beprövad affärsmodell och starka konkurrensfördelar som gjort att de kunnat växa sig stora och förbli lönsamma under lång tid.  
– Köpa aktier i något annat lägre värderat bolag av motsvarande kvalitet. Marknaden kommer aldrig vara perfekt och det kommer alltid att finnas bolag som på grund av irrationell marknadsoro är lågt värderade i förhållande till deras verkliga värde.

– Investera pengarna utanför börsen – konst, skog eller fastigheter är inte ovanliga investeringsalternativ. Jag anser dock att aktier är den överlägset bästa sparformen för oss lönearbetare och kommer därför att under överskådlig framtid ha merparten av mitt kapital investerat i aktier på världens börser.

– Täcka dagliga levnadsomkostnader eller unna sig lite extra lyx i vardagen. Att konsumera för utdelning är inget jag planerar göra den närmaste tiden, men möjligheten finns där för den som vill.

– Spara utdelningen i ett säkert räntesparande (bankkonto eller liknande) i väntan på bättre köplägen – något som jag delvis gjort senaste tiden. Det är ingen hemlighet att jag och många med mig tycker att börsen är högt värderad och att det finns få köplägen just nu.

Förutom finansiella instrument såsom optioner och warranter är utdelning det enda sättet för en privat investerare att tjäna pengar på en aktie utan att sälja av sina andelar i bolaget. Det fina med utdelning är att det är en passiv och, i de flesta fall, återkommande inkomst. Kan du komma på fler valmöjligheter som en utdelningsinvesterare har framför den som enbart äger aktier i icke-utdelande bolag?

Ha en bra lördag

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Utdelning, Utdelningsinvestering Tagged With: Allmänt om investering

Comments

  1. Sandmann says

    januari 10, 2015 at 8:04 f m

    Det fina med att fokusera på utdelning och utdelningstillväxt är också att man hela tiden får kassaflödet oavsett om börsen går ner eller upp 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 10, 2015 at 6:44 e m

      Exakt, ett mycket fint incitament att behålla sina aktier och vara långsiktigt.

      Svara
  2. Xperimentinvest says

    januari 10, 2015 at 9:39 f m

    Den som följer min resa vet att jag i mångt och mycket håller med, en liten kommentar bara och det är att man förmodligen i en ordentlig lågkonjuktur får se sjunkande vinster och sänkta eller uteblivna utdelningar. Därför försöker jag ha en bred portfölj med olika utdelare från olika sektorer.

    Svara
    • Sandmann says

      januari 10, 2015 at 10:11 f m

      Precis, det är också där stora, ekonomiskt starka dividend champions kommer in bra.

      Svara
    • Anonym says

      januari 10, 2015 at 10:56 f m

      Säljer du bolag som sänker utdelningarna?

      Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 10, 2015 at 6:56 e m

      Helt rätt, som utdelningsinvesterare får man räkna med att en del utdelningar tillfälligt kan komma att sänkas, men för mig är det viktigaste att den långsiktiga trenden är stigande.
      Många svenska bolag har ökat sina utdelningar kraftigt sett över senaste tioårsperioden, trots att de tillfälligt sänkt utdelningen i anslutning till finanskrisen.

      Jag är också inne på samma spår – att diversifiera avseende bransch, marknader och valuta. Jag tror på en kombination av utdelningsaristokrater samt svenska och utländska högutdelare.

      Svara
  3. Henrik W says

    januari 10, 2015 at 4:16 e m

    Och ännu bättre för det "disponibla" (läs: vardags) kassaflödet: investera i bolag som delar ut fler än en gång per år. Dock är det ju hopplöst dåligt med sådana svenska bolag.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 10, 2015 at 7:02 e m

      Det är sant, men genom nätmäklare som Avanza och Nordnet har vi möjlighet att, till ett rimligt pris, investera i många fina kvartalsutdelare. Just nu finns det dock inte många undervärderade sådana på de amerikanska börserna.

      Svara
  4. Marcus Andersson says

    januari 10, 2015 at 5:14 e m

    I ett bolag som inte har utdelning kan man ju sälja 3% av aktierna om man vill ha en typ av utdelning. Självklart skall man ha lågt courtage för att göra detta. Utdelning eller inte tycker jag skall bestämmas om företaget i fråga kan investera i projekt med bra värdetillväxt. Du nämnde i blogginlägget att utdelningen tex i ett bolag med lägre värdering eller liknande, skulle det inte vara bättre att sälja av aktierna i bolaget som gav utdelning och investera i bolaget med större potential.

    Själv gillar jag utdelande aktier, men det kanske största skälet är att de har pengar i första hand som inte behövs i verksamheten. Ett bolag som kan dela ut tjänar pengar och det är ju positivt. Men en del bolag tror sig investera vinsterna på ett bra sätt, tex birkshire hathaway. De har väl delar ut pengar en gång i historien sedan warren tog över och det har ju onekligen varit bra. Sedan finns det ju oändligt många internetbolag som aldrig har delat ut och de har ju inte delat ut för de har inga vinster eller har trott att genom att investera i sin egen verksamhet skapar värde… I slutändan skall en företagsledning alltid tänka på vilken avkastning de kan erbjuda om de behåller vinster i bolaget.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 10, 2015 at 7:52 e m

      Att sälja 3% av sina aktier årligen är inget bra substitut för utdelningar, med tanke på courtage (som du själv nämner), men även av den enkla anledningen att din inkomst inte är passiv.
      En av huvudanledningarna till att jag gillar utdelningar är att jag inte behöver göra något för att få dem år efter år (så länge som jag gjort min hemläxa och köpt stabila utdelare). Ska jag skapa egna utdelningar på artificiella väg, kommer jag behöva fundera på marknadstiming något som jag vill undvika.

      Håller helt med om att det är upp till de som styr och känner till kärnverksamheten att avgöra hur stor andel av vinsten som ska delas ut till aktieägarna. Det är dock väldigt få bolag med en mogen verksamhet som kan svälja hela vinsten inom den egna verksamheten. Den andel av vinsten som ledningen inte anser behövs för att driva och utveckla bolagets kärnverksamheten vill jag själv disponera över.
      Tillväxtbolag däremot delar sällan ut pengar just för att verksamheten växer i en sådan takt att vinsten i sin helhet används bäst inom bolaget, men den typen av bolag undviker eftersom riskerna är mycket högre.

      Berkshire hathaway är ett av de mest framgångsrika bolagen genom tiderna och Warren Buffett är en av de mest framgångsrika investerarna genom tiderna. Att äga aktier i Berkshire och sedan på ålderns höst sälja blir säkert en strålande affär, men jag vill både äta kakan och ha den kvar, vilket jag uppnår med utdelande bolag. Det är olika investeringsstrategier och ingen är mer rätt en den andra, men jag föredrar som sagt utdelningsinvestering.

      Svara
    • Anonym says

      januari 11, 2015 at 2:06 e m

      Om man har köpt ett bolag som inte delar ut så är det förhoppningsvis ett medvetet val som man gjort av någon anledning – det är isf ett bolag som inte skall förväntas ge ett kassaflöde just nu och då är det i sin ordning. Man skall nog snarare isf förvänta sig att kassaflödet från aktierna kommer från den del av aktier man har för just det ändamålet (har man bara 50% utdelningsaktier så har man tagit beslutet att ha lägre kassaflöde från hela portföljen).

      Sen var ju frågan om utdelningssänkningar och försäljning som någon påtalade. En aspekt man bör ha i åtanke är ifall bolaget levererar det man förväntat sig av bolaget i sin analys – om bolaget lever upp till förväntningarna trots sänkning så har man ju haft rätt i sin analys och det finns ingen anledning till att sälja.

      En annat sätt att se det på är att man kontinuerligt utvärderar vilka bolag som ger mest valuta för pengarna – om ett bolag ger signifikant bättre mer valuta för pengarna än något man äger så bör man sälja det innehav som ger minst valuta för pengarna för att köpa nytt. Notera att i resonemanget kan räntefonder ge bättre valuta för pengarna än något av innehaven – då bör man också sälja även om man inte har något bättre alternativ att investera i.

      Svara
    • Långsiktig investering says

      januari 11, 2015 at 10:08 e m

      Jag tror att det absolut viktigaste, som anonym är lite inne på, är att ha en tydlig målsättning och en strategi för att nå den samma. Strategin kan vara att äga stabila utdelningsbolag på lång sikt eller att satsa på oupptäckta tillväxtbolag. Oavsett vilken strategi man väljer är det viktigt att den är anpassad efter ens förutsättningar och är realistisk, så att man håller fast vid den när det väl stormar.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in