Men är det verkligen så att en större portfölj innebär mer jobb än en mindre? Svaret är som vanligt att det beror på. Vilka är då faktorerna som avgör hur noga vi behöver bevaka våra bolag?
Jag tror, föga förvånande, att det är bolagens kvalitet som är avgörande för hur mycket vi behöver bevaka våra innehav. Jag kan på rak arm identifiera följande egenskaper hos bolagen i portföljen som jag främst anser påverkar hur noga man behöver bevaka sin aktieportfölj:
– Har bolagen sunda affärsidéer beständiga konkurrensfördelar eller är det lätt för konkurrenter att stjäla marknadsandelar? Bolag som haft och har tydliga konkurrensfördelar kommer att ha en mer uthållig vinst än bolag som hela tiden riskerar att förlora marknadsandelar till konkurrenterna.
– Hur ser riskerna ut inom de marknader som bolagen verkar? Finns det politiska, regulatoriska eller andra risker som kan påverka ett bolagens framtida intjäningsförmåga? Fortum är ett bolag som på grund av sin verksamhet i Ryssland kräver extra bevakning enligt min mening.
– Hur dynamisk är branschen som dina bolag verkar inom? Bolag som verkar i en föränderlig bransch, såsom IT-branchen, riskerar i högre grad att få se sina affärsmodeller tappa i styrka på grund av att spelplanen förändras.
– Vilka finansiella resurser har bolagen i din portfölj? Har bolagen finansiella muskler och starka ägare bakom sig eller är skuldsättningen hög och ägarbilden spretig? När det stormar kring bolag med starka finansieringsmöjligheter är risken att skutan sjunker mycket mindre.
Betyder detta att om jag enbart satsar på högkvalitativa bolag med lång historik att jag inte behöver bevaka dessa? Nej, självklart är det inte så, men arbetsbördan blir betydligt mindre än om ens portfölj enbart skulle bestå av mindre förhoppningsbolag!
Kan det till och med vara så att det finns risker med att bevaka sin portfölj för mycket?
En nackdel som jag kan se är att man lättare blir distraherad av den mängd information som vi bombarderas med dagligen. Det är lätt att i en sådan kontext tappa fokus på strategin och trycka på säljknappen driven av rykten och hörsägen.
Hur många bolag äger du och hur noga bevakar du dessa? Vart går din gräns för hur många bolag du äger och varför?
Låter man sin portfölj bestå av stora stabila "blue chip" bolag och med en investringshorisont på 20-30 år känner jag att man itne behöver hålla koll på varenda kvartalsrapport som kommer. Det finns ju även dagliga börsbrev att skriva upp sig på så att så fort det händer nåt i ditt bolag får du hem ett mail om det vilket gör att du håller dig uppdaterad. För amerikanska bolag kan jag verkligen rekommendera appen "Seeking Alpha". Kommer små uppdateringar om bolagen så fort de gjort nån ändring eller gått ut med nåt pressmeddelande.
Meddelandena är alltid korta och tar 20-30 sekunder att läsa. Perfekt när man har många bolag i portföljen!
Jag gillar också seeking alpha appen. Inte heller dumt att använda Feedly för att få aviseringar om sina bolag.
Mvh
Vad heter den för svenska bolag motsvarigheten till Seeking Alpha..?
Vet ej om det finns någon motsvarighet till Seeking Alpha (om du hittar får du gärna berätta för mig :D) men jag använder mig av Nordnets och Aktiepsararnas börsbrev. Nordnet skickar hem ett börsbrev om dagen med alla nyheter om bolagen i din/dina portföljer. Från aktiespararna kommer det ett mail så fort bolagen du prenumererat på har kommit med ett pressmeddelande eller liknande.
Känner inte heller till någon svensk motsvarighet till seeking alpha.
Jag velar mellan att ha 8-12 bolag eller om jag vill ha många fler bolag med 10 större innehav och 20 mindre innehav som jag kan tänka mig öka i om de blir billiga. Då mycket tid går åt att sålla bort bolag så är tanken att jag inte ska behöva följa bolag så noga när de väl har en plats i portföljen.
Sedan blir det som du säger, mindre bolag kräver lite mer bevakning. De med sämre finansiell ställning bör ha sållats bort ganska tidigt. Jag vet inte om du läste Dividend Mantras inlägg om detta nyligen där han nämner att det inte tar så mycket tid att hålla reda på 50 bolag när man är noga med vilka man tar in. Sedan kollar man (jag) lätt mycket mer än vad jag behöver eller borde men det är väldigt skönt att veta att om jag ska tex. resa bort så behöver jag egentligen inte ha någon som helst koll på mina innehav.
Tror informationsöverflöd allt som oftast är en dålig sak, även om man inte ska lämna sina innehav helt utan uppsyn men för majoriteten blir det ganska mycket brus som man behöver ignorera om man följer dem nitiskt.
Tack för att du delar med dig. Tror vi är flera som följer våra bolag mer än vad som egentligen är nödvändigt, samtidigt är det svårt att låta bli när det är så himla kul.
Ja, läste inlägget och kommer nog inte vara lika restriktiv beträffande antalet bolag framöver, även om 50 bolag är på tok för många för min smak.