Som många av er redan vet så släppte Bonheur sin rapport för det tredje kvartalet för en tid sedan. Jag kommer inte att rabbla en massa siffror utan konstaterar bara att
konglomeratets samlade resultat efter avskrivningar och nedsättningar inte var den trevligaste läsningen för oss aktieägare. För er som vill grotta i siffrorna rekommenderar jag Bonheurs egna rapport men även flera andra bloggare har skrivit bra sammanfattningar.
Främsta orsaken till det dåliga resultatet var Fred Ohlsen Energy’s fortsatta problem på den tuffa riggmarknaden som har överkapacitet. Under kvartalet ställdes sorgebarnet Borgny Dohlpin i torrdocka och belastade resultatet ordentligt i form av en kraftig nedskrivning. Den åldrande flottan har också krävt mer underhållsarbete än förväntat.
Så här fördelades omsättning och nettovinst mellan de olika verksamhetsgrenarna under kvartalet:
Diagrammet ovan visar tydlig på hur i princip hela vinsten från Bonheurs andelar i FOE utraderats på grund av ned- och avskrivningar samt högre kostnader i samband med varvsvistelser. En annan negativ aspekt är den ökade belåningen, som främst berodde på det nya borrskeppet som köpts för 4,6 miljader NOK, men också investeringar inom Renewable Energy och nedskrivningar. Den kapitalintensiva oljeutvinningsbranschen kommer att kräva en del investeringar framgent i form av en ny rigg men också i form av underhåll av den åldrande flottan hos FOE.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis tror jag att Bonhuer har alla förusättningar att övervintra den tuffa riggmarknaden i kraft av sin diversifierade verksamhet och sitt starka kassaflöde. Det är positivt att övriga verksamhetsgrenar vuxit till sig på senaste tiden och jag tror att framförallt Offshore Wind och Renewable Energy har framtiden för sig. En kassa på 6,7 miljarder NOK skadar inte heller.
Vad beträffar marknaden verkar den inte tro på någon vändning i närtid för Bonheurs del. Marknaden är dock inte enbart negativ till bolaget, utan snarare till branschen som helhet, vilket jag tror främst har att göra med det låga oljepriset.
Jag kommer nog att avvakta ytterligare innan jag ökar, dels för att BON redan utgör en ansenlig del av portföljen och dels för att jag vill se hur FOE och övriga verksamhetsgrenar utvecklar sig framöver.
Ha en fortsatt trevlig kväll!
Klokt av dig att avvakta! Som jag skrev tidigare så finns det ingenting som tyder på att olje priset har bottnat. Så det är ju bättre att köpa när man kan uttyda en uppgång. Annars har ju aktien tagit duktigt med stryk och har ett motiverat pris tillskillnad från de flesta bolag på börsen just nu. Personligen köper jag inga nya aktier längre utan sätter allt nysparande i räntefonder för att sedan kunna handla aktier när vi får en större nergång. Vi har ju ATH nivåer som heter duga och vi kan ju vara säkra på att vi kommer få rekyler och världsläget skvallrar om att detta kan ligga nära i tid. Därför är jag redo med likvider för att för en gång skull komma in billigt. För det känns inte motiverat att handla aktier på ATH nivå, det är allt för riskfyllt i min värld. Tack för en bra blogg /Niklas
Tack, tror också att bolag med koppling till olja kan få det tufft framöver.
Ja, det är ont om bra köplägen.
Låter klokt att avvakta om du inte hittar något prisvärt, får se om det blir något inköp den månad för egen del.
Kul att du uppskattar bloggen!
Mvh
Kul att höra att du fortfarande är positivt inställd till Bonheur trots deras tillfälliga tapp. Som nybliven aktieägare känns det skönt när fler än en själv fortfarande tror på bolaget. Även jag kommer öka om priset fortsätter söderut 🙂 Fantastisk kul läsning annars! Missar inte ett enda inlägg här på bloggen 🙂
Tack! Riktigt roligt att höra att bloggen uppskattas.
Ska bli spännande att följa utvecklingen i BON och jag kommer att publicera mina tankar och funderingar kring bolaget även framöver.
Mvh
Jag kommer köpa Bonheur, i små mängder, med start denna månad. Med tanke på vad du skrev och första kommentaren ovan så passar jag på att reflektera lite över saker som jag själv funderat över.
1) Varför är ni och jag och fiskar i ett norskt oljebolag som är underleverantör i en bransch som präglas av typiska commodity aspekter och dessutom i en cyklisk bransch?
2) Hur kan vi tycka att börsen är högt värderad när vi pratar i ett inlägg kring ett bolag som har P/E kring fyra och direktavkastning över 8%.
För mig handlar det om ett val. Antingen fiskar man i grumliga vatten och då ser det ut som det gör med just Bonheur. Även om det är en bra affär på sikt är det volatilt och hög risk. Eller så köper man exempelvis Visa eller H&M eller ETF/Fonder med låg risk, låg volatilitet och alltid relativt högt pris. Jag tror man får välja ett läger och verka där.
Tyvärr försöker många aktiebloggar, inte minst svenska, sätta i system att krångla till allt något helt otroligt. Själv hänger jag på, men kan konstatera att många "mitt i kläderna investeringar" med låg volatilitet och förhållandevis låg risk ger rätt bra utdelning faktiskt.
Så avslutningsvis till Långsiktig investering, vad är det som har ändrats i caset Bonheur, annat än marknadens värdering, som du inte beaktat tidigare. Om det inte är något så är det väl skäl att köpa, inte avstå köp.
Intressanta frågeställningar!
Tror det är lätt hänt att man ger sig ut i grumliga vatten och letar nu när många bolag är högt värderade på börsen.
Så länge det finns en ordentlig säkerhetsmarginal och vinsten stiger på lång sikt, ser jag inga problem att äga bolag av cyklisk karaktär.
Sedan har BON andra verksamheter, som inte är beroende av oljan, vilka är spännande.
Jag ser inget fel att äga båda typerna av bolag (stabila och värde-case), så länge portföljen inte blir för viktad mot de mer riskfyllda alternativen.
Börsen som helhet är högt värderad, men självklart finns det också enskilda bolag som av olika anledningar är lågt värderade.
Som svar på din sista fråga:
Oljepriset har sjunkit väsentligt sedan juni i år och sätter större press på marknaden än vad jag förväntat mig och FOEs riggar är i sämre skick och större behov av underhåll än jag från början antog. Sett till de fyra senaste kvartalen är inte PE-talet särskilt trevligt, då VPA landat kring 0 (På grund av nedskrivningar och ökade kostnader för FOE).
Den främsta anledningen till att jag avvaktar har dock att göra med aktieportföljen och den passiva inkomsten. Hade jag, som du , inte haft några aktier i BON hade jag köpt nu, men innehavet utgör redan en ganska ansenlig del av portföljen och ännu större del av den passiva inkomsten. Jag vill inte ligga för tungt i något enskilt bolag, då inser att jag kan ha fel ibland och vill begränsa eventuella negativa konsekvensers.
Slutligen tror jag att aktien kan komma bli ännu billigare på grund av oljeprisets fortsatta negativa utveckling, så vi behöver inte ha bråttom.
Mvh
Är det någon som tittat närmare på Koksa Eiendom AS som Bonheur och GangerRolf äger 6,3% vardera av? Tidigare hette det IT Fornebu AS, ändrades våren 2014. Bolaget äger och utvecklar bostäder och kontor på Fornebu, gamla flygplatsen, några kilometer utanför Oslo centrum, precis vid Oslofjorden. Totalt skall 20 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser byggas fram till 2020. Hur stor andel Koksa stall stå för hittar jag inte, på deras hemsida finns nästan ingen info. Hittar enbart en årsrapport från IT Fornebu från 2012. Det låter dock som det möjligen kan vara en intressantare investering än man får sken av i Bonheurs rapporter! Mvh David