Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Tankar och funderingar kring Bonheur

november 19, 2014 By Langsiktig Investering 7 Comments

Som många av er redan vet så släppte Bonheur sin rapport för det tredje kvartalet för en tid sedan. Jag kommer inte att rabbla en massa siffror utan konstaterar bara att
konglomeratets samlade resultat efter avskrivningar och nedsättningar inte var den trevligaste läsningen för oss aktieägare. För er som vill grotta i siffrorna rekommenderar jag Bonheurs egna rapport men även flera andra bloggare har skrivit bra sammanfattningar.

Främsta orsaken till det dåliga resultatet var Fred Ohlsen Energy’s fortsatta problem på den tuffa riggmarknaden som har överkapacitet. Under kvartalet ställdes sorgebarnet Borgny Dohlpin i torrdocka och belastade resultatet ordentligt i form av en kraftig nedskrivning. Den åldrande flottan har också krävt mer underhållsarbete än förväntat.

Så här fördelades omsättning och nettovinst mellan de olika verksamhetsgrenarna under kvartalet:

Diagrammet ovan visar tydlig på hur i princip hela vinsten från Bonheurs andelar i FOE utraderats på grund av ned- och avskrivningar samt högre kostnader i samband med varvsvistelser. En annan negativ aspekt är den ökade belåningen, som främst berodde på det nya borrskeppet som köpts för 4,6 miljader NOK, men också investeringar inom Renewable Energy och nedskrivningar. Den kapitalintensiva oljeutvinningsbranschen kommer att kräva en del investeringar framgent i form av en ny rigg men också i form av underhåll av den åldrande flottan hos FOE. 

Bortser vi från Fred Ohlsen energy fanns det dock ljuspunkter inom främst två affärsegment.

Renewable Energy
Inom detta affärsegment har omsättningen vuxit kraftigt de senaste åren med anledning av de tunga investeringar som mer än fördubblat kapaciteten från 1 550 GWh 2008 till 3 860 GWh i slutet av 2014. Inget tyder på att denna trend kommer att avta då projektportföljen innehåller nästan 6 gånger högre vindkraftskapacitet. Omsättningen har under samma period ökat med 60% och EBITDA med nästan 70%. EBIT har dock varierat kraftigt under perioden, men 2013 var ett rekordår där vinsten var 80% högre än 2008.  
Fram till den 14 september hade EBIT gått ner med 10% jämfört med rekordåret på grund av lägre elpriser och lägre elproduktion. Trots det lite sämre halvåret tror jag att affärsområdet kommer fortsätta att växa och lönsamheten gynnas av energipolitiken i Europa. 

Offshore Wind
Även detta affärsområde har utvecklats väl vilket märks på omsättningen som vid ingången till det tredje kvartalet motsvarar 1,1 miljader NOK, en ökning med med nästan 60% jämfört med samma period 2013. Vinsten (EBIT) har samtidigt ökat med hela 300%. Den positiva utvecklingen beror på ökad efterfrågan, men också på att man sålde av den sista tankern som belastat resultatet.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis tror jag att Bonhuer har alla förusättningar att övervintra den tuffa riggmarknaden i kraft av sin diversifierade verksamhet och sitt starka kassaflöde. Det är positivt att övriga verksamhetsgrenar vuxit till sig på senaste tiden och jag tror att framförallt Offshore Wind och Renewable Energy har framtiden för sig. En kassa på 6,7 miljarder NOK skadar inte heller.

Vad beträffar marknaden verkar den inte tro på någon vändning i närtid för Bonheurs del. Marknaden är dock inte enbart negativ till bolaget, utan snarare till branschen som helhet, vilket jag tror främst har att göra med det låga oljepriset. 

Just var priset på den underliggande råvaran, olja, är på väg är en osäkerhetsfaktor, för även om övriga verksamhetsgrenar utvecklas väl så är FOEs påverkan på VPA stor (lönsamhet och av- och nedskrivningar). Min uppskattning av hållbar VPA och framtida utdelningstillväxt står en tid framöver och faller med priset på olja, riggarnas skick. 

Jag kommer nog att avvakta ytterligare innan jag ökar, dels för att BON redan utgör en ansenlig del av portföljen och dels för att jag vill se hur FOE och övriga verksamhetsgrenar utvecklar sig framöver. 

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Bolagsspecifika inlägg Tagged With: Bonheur, Tankar och funderingar kring Bonheur

Comments

  1. Anonym says

    november 19, 2014 at 9:41 e m

    Klokt av dig att avvakta! Som jag skrev tidigare så finns det ingenting som tyder på att olje priset har bottnat. Så det är ju bättre att köpa när man kan uttyda en uppgång. Annars har ju aktien tagit duktigt med stryk och har ett motiverat pris tillskillnad från de flesta bolag på börsen just nu. Personligen köper jag inga nya aktier längre utan sätter allt nysparande i räntefonder för att sedan kunna handla aktier när vi får en större nergång. Vi har ju ATH nivåer som heter duga och vi kan ju vara säkra på att vi kommer få rekyler och världsläget skvallrar om att detta kan ligga nära i tid. Därför är jag redo med likvider för att för en gång skull komma in billigt. För det känns inte motiverat att handla aktier på ATH nivå, det är allt för riskfyllt i min värld. Tack för en bra blogg /Niklas

    Svara
    • Långsiktig investering says

      november 20, 2014 at 11:30 f m

      Tack, tror också att bolag med koppling till olja kan få det tufft framöver.
      Ja, det är ont om bra köplägen.
      Låter klokt att avvakta om du inte hittar något prisvärt, får se om det blir något inköp den månad för egen del.

      Kul att du uppskattar bloggen!

      Mvh

      Svara
  2. Aktienovisen says

    november 20, 2014 at 5:48 f m

    Kul att höra att du fortfarande är positivt inställd till Bonheur trots deras tillfälliga tapp. Som nybliven aktieägare känns det skönt när fler än en själv fortfarande tror på bolaget. Även jag kommer öka om priset fortsätter söderut 🙂 Fantastisk kul läsning annars! Missar inte ett enda inlägg här på bloggen 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      november 20, 2014 at 11:34 f m

      Tack! Riktigt roligt att höra att bloggen uppskattas.
      Ska bli spännande att följa utvecklingen i BON och jag kommer att publicera mina tankar och funderingar kring bolaget även framöver.

      Mvh

      Svara
  3. Onkel Tom says

    november 20, 2014 at 5:15 e m

    Jag kommer köpa Bonheur, i små mängder, med start denna månad. Med tanke på vad du skrev och första kommentaren ovan så passar jag på att reflektera lite över saker som jag själv funderat över.

    1) Varför är ni och jag och fiskar i ett norskt oljebolag som är underleverantör i en bransch som präglas av typiska commodity aspekter och dessutom i en cyklisk bransch?

    2) Hur kan vi tycka att börsen är högt värderad när vi pratar i ett inlägg kring ett bolag som har P/E kring fyra och direktavkastning över 8%.

    För mig handlar det om ett val. Antingen fiskar man i grumliga vatten och då ser det ut som det gör med just Bonheur. Även om det är en bra affär på sikt är det volatilt och hög risk. Eller så köper man exempelvis Visa eller H&M eller ETF/Fonder med låg risk, låg volatilitet och alltid relativt högt pris. Jag tror man får välja ett läger och verka där.

    Tyvärr försöker många aktiebloggar, inte minst svenska, sätta i system att krångla till allt något helt otroligt. Själv hänger jag på, men kan konstatera att många "mitt i kläderna investeringar" med låg volatilitet och förhållandevis låg risk ger rätt bra utdelning faktiskt.

    Så avslutningsvis till Långsiktig investering, vad är det som har ändrats i caset Bonheur, annat än marknadens värdering, som du inte beaktat tidigare. Om det inte är något så är det väl skäl att köpa, inte avstå köp.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      november 20, 2014 at 8:26 e m

      Intressanta frågeställningar!
      Tror det är lätt hänt att man ger sig ut i grumliga vatten och letar nu när många bolag är högt värderade på börsen.
      Så länge det finns en ordentlig säkerhetsmarginal och vinsten stiger på lång sikt, ser jag inga problem att äga bolag av cyklisk karaktär.
      Sedan har BON andra verksamheter, som inte är beroende av oljan, vilka är spännande.
      Jag ser inget fel att äga båda typerna av bolag (stabila och värde-case), så länge portföljen inte blir för viktad mot de mer riskfyllda alternativen.
      Börsen som helhet är högt värderad, men självklart finns det också enskilda bolag som av olika anledningar är lågt värderade.

      Som svar på din sista fråga:
      Oljepriset har sjunkit väsentligt sedan juni i år och sätter större press på marknaden än vad jag förväntat mig och FOEs riggar är i sämre skick och större behov av underhåll än jag från början antog. Sett till de fyra senaste kvartalen är inte PE-talet särskilt trevligt, då VPA landat kring 0 (På grund av nedskrivningar och ökade kostnader för FOE).

      Den främsta anledningen till att jag avvaktar har dock att göra med aktieportföljen och den passiva inkomsten. Hade jag, som du , inte haft några aktier i BON hade jag köpt nu, men innehavet utgör redan en ganska ansenlig del av portföljen och ännu större del av den passiva inkomsten. Jag vill inte ligga för tungt i något enskilt bolag, då inser att jag kan ha fel ibland och vill begränsa eventuella negativa konsekvensers.

      Slutligen tror jag att aktien kan komma bli ännu billigare på grund av oljeprisets fortsatta negativa utveckling, så vi behöver inte ha bråttom.

      Mvh

      Svara
  4. David Rosberg says

    november 28, 2014 at 8:23 f m

    Är det någon som tittat närmare på Koksa Eiendom AS som Bonheur och GangerRolf äger 6,3% vardera av? Tidigare hette det IT Fornebu AS, ändrades våren 2014. Bolaget äger och utvecklar bostäder och kontor på Fornebu, gamla flygplatsen, några kilometer utanför Oslo centrum, precis vid Oslofjorden. Totalt skall 20 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser byggas fram till 2020. Hur stor andel Koksa stall stå för hittar jag inte, på deras hemsida finns nästan ingen info. Hittar enbart en årsrapport från IT Fornebu från 2012. Det låter dock som det möjligen kan vara en intressantare investering än man får sken av i Bonheurs rapporter! Mvh David

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in