Jag uppmärksammades i veckan som var på följande artikel från dagens industris nätupplaga: http://www.di.se/artiklar/2014/10/10/15-ars-vantan-kravs-i-industrivarden/
I artikeln pekar artikelförfattaren på det faktum att Industrivärdens totalavkastning inte slagit jämförelseindexet SIXRX se senaste 14 åren. För att vara mera exakt har SIXRX, som motsvarar totalavkastningen på Stockholmsbörsen inklusive utdelning, levererat en likvärdig totalavkastning. Tittar vi emellertid längre bak i tiden (15-20 år) så har Industrivärden slagit indexet historiskt med 0,7%.
Om det nu är så att Industrivärden avkastat i paritet med Index varför inte bara köpa en indexfond? Den främsta anledningen till att jag väljer ett investmentbolag som INDU C är att jag vill ha en passiv inkomstström som jag själv kan råda över. Jag vill själv kunna välja i vilka aktier utdelningen ska investeras och i framtiden när utdelningsportföljen växt till sig vill jag kunna använda min passiva inkomst till konsumtion.
Den andra anledningen är att jag tror att Industrivärden har förutsättningar att framgent slå index i och med potentialen som finns i innehav såsom Volvo och Sandvik samt inte minst Handelsbankens med dess fina utvecklingspotential. Den historiska utvecklingen är just historisk och inget facit över framtiden. Jag förväntar mig ingen astronomisk avkastning gentemot index, men med en relativt låg risk och generös utdelningspolicy anser jag ändå Industrivärlden vara mer än tillräckligt för mig som feg utdelningsinvesterare.
Jag ser Industrivärden som en utmärkt grundplåt för min portfölj med en hög direktavkastning och godkänd utdelningstillväxt och är nöjd med andelen i portföljen för tillfället. Jag kan tänka mig att öka ifall priset närmar sig 117 kronor.
Håller med dig och vi långsiktiga, kan väl vänta i 15 år :).
Tror att vi inte behöver vänta så länge, men skönt att inte behöva känna någon stress 😉
Din argumentation kring att du själv vill förfoga över utdelningarna är rimligt utifrån ett psykologiskt perspektiv men rent rationellt kan du lika väl investera i en indexfond och varje år sälja av andelar till ett värde som motsvarar indexets direktavkastning.
Det argument som får mig att välja Industrivärden över ett indexsparande är istället att det är lättare att beräkna ett motiverat värde för bolaget än för ett index. Detta gör att jag som nettosparare förhoppningsvis kan köpa/öka vid ett lämpliga tillfällen och på så viss ha en marginell edge gentemot ett dollar-cost-average sparande i ett index. Du får även en viss hävstång via Industrivärden sett till bolagets belåning vilket rent teoretiskt bör öka din avkastning. Sen är det förstås roligare att direktäga bolag istället för indexfonder=).
Med en indexfond får du ingen substansrabatt på utdelningen. Med Industrivärden köper jag aktierna för 80% av kostnaden men får full aktieutdelning. M.a.o skulle jag få 3.36% direkavkatning om jag köpte industrivärdens aktier direk medans jag får en direktavkastning på 4.31% om jag köper Industrivärden C.
Ni har båda bra poänger som jag önskat att jag själv lyft i inlägget. Tänker främst på substansrabatten och det faktum att samtliga av Industrivärdens innehav är börsnoterade och relativt lättvärderade.
Jag har tittat efter tråkig stabil svensk avkastare som inte är bank/försäkring. Då har jag tittat på Industrivärden och kom fram till följande:
1) Det finns intressanta bolag med intressant värdering, som du nämnt.
2) Substansrabatten är ok för tillfället.
3) ICA, SSAB och SCA är inget jag är sugen på.
4) Direktavkastning ok.
Jag hakade upp mig på ICA och började fundera på varför jag inte skulle köpa några delar av aktierna i stället. Då blev jag osugen på Sandvik och sket i allt. Det blev BP i stället!?
Instämmer med många av dina argument, men punkt 3 håller jag inte riktigt med om . Hur kom det sig att valet föll på BP? Något särskilt som lockade dig?
BP och Industrivärden har ingen annan koppling än att pengarna jag tänkte till Industrivärden gick till BP och att de är tänkta att täppa min svaghet i portföljen, dvs tråkiga utdelare. BP beror på vad jag bedömer som bra värdering i ett intressant segment.
Håller helt med, sedan ska man inte glömma ränta-på-ränta-effekten om utdelningen återinvesteras. Vid en vanlig tråkig svensk indexfond finns ej detta (däremot i flertalet ETF:er noterade i USA).
Hur menar du nu? Återinvestering kostnadsfritt är väl standard i svenska indexfonder, t ex Avanza Zero.
Jag menar att man får inte tillgodo utdelningen själv, även om fonden tar utdelningen och ökar på det sättet.
Nej, men du får ränta på ränta effekten i en fond.
Har samma åsikter som du ang. INDU C. Ökade själv på innehavet förra veckan och även denna vecka. Tror på kurs kring 130 väldigt snart.
Visst är en indexfond någorlunda samma, men ser ändå mer fördelar med att äga INDU C, Ratos, Investor m.fl, än en indexfond.
Ja, om börsklimatet håller i sig så kommer nog Industrivärden fortsätta uppåt inte minst med tanke på hur innehaven utvecklas.