Det är inte många bolag som är billiga på min bevakningslista just nu och att leta efter nya kandidater är ett bra sätt att få tiden att gå. Efter att Tryggframtid för en tid sedan tittat på Elekta blev jag nyfiken på bolaget och jag tänkte i följande inlägg granska bolaget ytterligare. Nedan följer därför en genomgång av Elekta.
Bolagets verksamhet är uppdelad i fyra områden:
- Elekta Neuroscience utvecklar precisa lösningar för diagnos och behandling av sjukdomar i hjärnan. Elektas lösningar inom området är världsledande och bolaget har världens största installerade bas av strålbehandlingssystem avsedda för behandling av hjärnan. Affärsområdet utgör 15% av Elektas intäktsbas.
- Oncology utvecklar lösningar för diagnos och behandling av sjukdomar i hjärnan. Även här är många av Elektas lösningar världsledande och bolaget har världens största installerade bas av strålbehandlingssystem avsedda för behandling av hjärnan. Affärsområdet utgör 55% av Elektas intäktsbas.
- Brachytherapy utvecklar produkter och lösningar inom cancerbehandling med hjälp av invärtes strålning. Detta är Elektas senaste produktområde och skapades 2011 genom förvärvet av Nucletron. Brachyterapi möjliggör strålbehandling med hög precision direkt in i eller nära tumören, vilket gör behandlingen mer skonsam. Affärsområdet utgör 10% av Elektas intäktsbas.
- Software utvecklar system som är skräddarsydda för cancervårdens behov och arbetssätt. Affärsområdet utgör 20% av Elektas intäktsbas.
Utöver dessa områden jobbar även Elekta med tjänster till eftermarknaden. Elekta Services arbetar strategiskt med att vårda och utveckla klinikernas installerade bas av utrustning och mjukvara. I eftermarknaden är Elekta Services en integrerad del i Elektas utbud av produkter och lösningar. På mogna marknader står Elekta Services tillsammans med Elekta Software i dag för en betydande del av intäkterna.
Konkurrensfördelar?
Den 30 april 2013 uppgick Elektas anställda globalt till ca 3 800 fördelade på 35 kontor i 24 länder. Så här fördelar sig intäkterna:
Elekta är med andra ord ett globalt företag i ordets rätta bemärkelse. Bolaget uppger att man är marknadsledande i regionerna Europa, Mellanöstern och Afrika samt Asien- Stillahavsregionen. Inom regionen Nord- och Sydamerika är Elekta marknadsledande inom affärsområdena mjukvara och brachyterapi. Elektas huvudkonkurrent är Varian Medical Systems som är etta i Nordamerika, men steget bakom Elekta i övriga regioner. Varian uppvisar enligt Ycharts bättre marginaler för tillfället vilket är något oroande.
Jag anser att Elekta har en relativt djup vallgrav tack vare den konkurrenskraftiga produktportföljen inom strålbehandling och neurokirurg, men även i kraft av bolagets utbredda verksamhet. Utöver detta så borde det finnas en inlåsningseffekt då läkare som är vana och utbildade i användadet av Elektas produkter ogärna byter till nya verktyg.
Inträdesbarriärer bör också existera i och med den omfattande forskning och utveckling som krävs för att framgångsrikt ta fram nya metoder och utrustning. Hur höga dessa inträdesbarriärer är är jag dock inte kvalificerad nog för att avgöra.
Elekta riskerar tack vare sin rekativt djupa vallgrav sannolikt inte att bli utkonkurrerad den närmaste tiden. Att bolaget är marknadsledande på majoriteten av dess marknader talar för tesen ovan.
Vinstutveckling
Vinsten per aktie har varit stadigt ökande och totalt sett ökat med 370% under perioden. Vinsttillväxten har drivits av företagsköp, men även organisk tillväxt. Sedan 2004 har Elekta gjort åtminstone 7 strategiska (större) bolagsförvärv och har under samma period utvecklat 5 strategiska produktinnovationer – bland andra gamma knife, Agility och Versa HD.
Omsättningen har ökat med i genomsnitt hela 16% per år under hela perioden. Senaste räkenskapsåret* skedde dock ett tydligt trendbrott då omsättningen enbart ökade med 3,5%. Det var främst i Asien och stillahavsregionen men även en fortsatt förhållandevis trög utveckling i Nordamerika.
*Det kan i sammanhanget vara intressant att notera att Elekta tillämpar ett så kallat brutet räkenskapsår vilket innebär att årsredovisningen avseende 2013 i praktiken täcker perioden 1 maj 2013 till sista april 2014.
Vinstmarginalen (netto) har backat senaste åren från ca 13% under räkenskapsåren 2010-2012 till 10% till följd av högre administrativa och forsknings- och utvecklingskostnader.
Den relativt låga omsättningsökningen och lägre marginaler gjorde att Elektas VPA inte ökade, som förväntat, utan minskade med nästan 15% jämfört med föregående räkenskapsår.
Utdelningspotential
Utdelningen har ökat med ca 700% sett över perioden.
Utdelningsandelen har i genomsnitt varit 36% under perioden. Utdelningsandelen är dock idag högre – ca 67%.
Balansräkningen är inte den starkaste. Soliditeten är i fallande trend och ligger idag på 35%. Goodwill motsvarar i storleksordningen ca 80% (4,5 miljarder) i förhållande till eget kapital, vilket är högt även med tanke på den kunskapsintensiva verksamhet som Elekta bedriver. En förklaring till den höga Goodwillposten är alla företagsförvärv som bolaget genomfört de senaste åren. Nedskrivning på grund av goodwill har och kan komma att belasta resultatet framöver.
Räntetäckningsgraden har sjunkit och är idag på ca 750% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader 7,5 gånger.
Omsättningstillgångar på 9,9 miljarder täcker inte de kortfristiga skulderna på 6,7 två gånger om och inte heller de totala skulderna på ca 11,5 miljarder. Värt att notera i sammanhanget är att Elektas varulager ökat senaste åren och utgör 1 miljard av omsättningstillgångarna.
Kassaflödet är inte det starkaste och har försvagats senaste tiden. Det fria kassaflödet täckte inte utdelningen under det senaste räkenskapsåret. Kassaflödet i relation till resultat blev enbart 32% i senaste rapporten.
Sammanfattning
Elekta är har en fin historik (vinst- och utdelningsutveckling) bakom sig och marknaden för strålbehandling och neuroirurgi kommer garanterat att fortsätta växa. I dag finns det 33 miljoner cancerpatienter världen över och tyvärr stiger antalet stadigt. I USA är cancer den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och i afrika har cancer just passerat aids som den sjukdom som kräver flest liv.
Är då Elekta en kandidat till portföljen? Den relativt svaga balansräkningen samt kassaflödet den relativt höga utdelningsandelen på nästan 70% och svaga resultatutvecklingen det senaste tiden gör att jag tvekar inför att nominera bolaget till en kandidat till bevakningslistan. Om tillväxten åter ska ta fart behöver bolaget växa organiskt (omsättning och marginaler), då jag anser att balansräkningen inte bör försvagas ytterligare med uppköp.
För mig är Medtronic ett mer stabilt alternativ inom segmentet med stark balansräkning, en lägre utdelningsandel, en omsättning som är ca 10 gånger större och en vinstmarginal på nästan det dubbla. Jag utesluter dock inte helt att Elekta kan komma att kvalificerar sig till bevakningslistan längre fram, men jag väljer att tillsvidare att läsa på ytterligare och avvakta.
Goodwillen redovisas inte som eget kapital, utan som en immateriell anläggningstillgång. I övrigt tycker jag precis som dig: Skuldsättningen är på tok för hög.
Tack för påpekandet! Så var det inte tänkt. Tror jag gjort det tydligare nu.
Elekta följer IFRS redovisningsregler och då bedömmer man väl om goodwillen behöver skrivas ned eller ej, om det inte finns orsak till nedskrivning så sker ingen ned-/-avskrivning av goodwill,
så ditt påstående "Avskrivningar på grund av goodwill …..kommer belasta resultatet ett bra tag fram över." är inte helt korrekt.
Det är rätt och riktigt, även om jag tror att fler nedskrivningar är att vänta så är det inte skrivet i sten. Jag formulerade om meningen så att detta framgår.
Kul söndagsläsning! Tack.
Kul att höra!
Jag har också funderat på köpa in Elekta och eller Getinge. Men tvekar. Ser ungefär samma problem med de båda, dåliga finansiella siffror sista tiden. Kurserna har gått ner, så vissa s.k. "experter" sätter köp. Men jag tvekar ändå. Mitt senaste inköp blev Sandvik som jag också övervägt ett tag, och fattade beslutet att köpa efter att VD köpt för ca 3,3 mkr i det egna bolaget.
Ok, intressant att höra. Getinge har jag inte tittat närmare på, men har för mig att de vuxit till stor del genom uppköp precis som Elekta. Uppköp för allt som oftast med sig ökad skuldsättning i olika grad.
Att en VD köper aktier är sällan ett dåligt tecken. Jag har också tittat på Sandvik, men nöjt mig med att äga bolaget indirekt genom industrivärden.
Elekta har väl inte "vuxit till stor del genom uppköp"? De har ju haft hög organisk tillväxt nästan varje år de senaste 10 åren (minst).
Det stämmer att Elekta har haft en god organisk tillväxt, men de har också gjort en rad förvärv sedan 2005 som bidragit till omsättningstillväxten och den ansenliga goodwillposten i balansräkningen.
Att säga att förvärven till stor del bidragit till tillväxten i Elektas fall var nog att ta i från min sida och jag kan medge att jag inte har sammanställt några exakta siffror på hur stor del av tillväxten som kan klassas som organisk eller skapad genom förvärv sedan 2005.
Hej. Bra genomgång!
Jag noterade också att den finansiella ställningen i bolaget inte var världens starkaste ;-). Samtidigt har bolaget haft en väldigt historisk tillväxt.
Jag har en liten post i bolaget, och jag skrev så här när jag köpte: "Jag vill skicka med en liten kommentar om att jag delvis köper Elekta för att det var den “bästa” aktie på E som jag hittade.". Ibland blir det som det blir när frun får vara med och tycka – inte mitt förstahandsval bland aktier, men jag är inte missnöjd med innehav heller.
Med ovan sagt; jag gillar ändå bolaget, även om det känns dyrt på nuvarande nivåer. Jag anser, som du, att det finns en ganska omfattande vallgrav i bolaget.
Farligt att blanda in frugan i direkta investeringsbeslut 🙂 Skämt åsido kan bolaget återgå till den historiska tillväxten och stärka balansräkningen kan det bli en fin investering på långsikt, men jag avvaktar tillsvidare.
Elekta 10 års ROE :
2005—–2006—–2007—–2008—–2009—–2010—–2011—–2012—–2013——2014
13.5%–16.3%—18.7%—22.8%—21.6%—26%—–23.1%—24.5%—24.1%—-22.1%
Bolaget genomförde 2 gånger split:
Split 1 1 till 3 från 20051014 338 SEK till 20051017 113.5 SEK
Split 2 1 till 4 från 20120911 330.1 SEK till 20120912 83.45 SEK
Det betyder att om man köpte 1000st Elekta 20000825 då var priset 15.6 SEK, total man investerade 15600 kr, och nu har man 12000st Elekta och har man nu
12000*90=1080000 SEK
Räknar man bort utdelningar och återinvesteringar, alltså avkastningen för 14 år vore 6823% (1080000/15600=69.23)
Sverige bästa småbolag fond kan vara Didner & Gerge Småbolag och förvaktare då var Gustaf Setterblad och Adam Nyström(nu förvaktar Didner & Gerge Aktiefond),. Deköpte oerhört mycket Elekta när kursen var under 84 SEK och nu är 4.1% av fonden, alltså plats 8.
http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0000IWH7&programid=0000000000
Som sagt jag hävdar inte att Elektas tillväxt inte är imponerande, men det är enligt min mening även viktigt att bedöma fler parametrar.
ROE bör analyseras tillsammans med bland annat nyckeltalen soliditet och skuldssättningsgrad. Bolag med låg soliditet (med andra ord en litet andel eget kapital i förhållande till totala tillgångar skulder) och/eller högre skuldsättning uppnår ofta en högre avkastning på eget kapital allt annat lika.
Vad jag helst hade velat se var att nyckeltal kopplade till balansräkningen, kassaflöde och vinst alla går åt rätt håll.