Det råder ofta delade meningar kring hur mycket man som sparare ska ta hänsyn till portföljsfördelningen. Min erfarenhet är att många ser portföljfördelningen som något man inte lägger alltför mycket tid på att fundera över. Jag tillhör kategorin som anser att sammansättningen av min portfölj är en viktigt komponent för att minska risken i mitt sparande.
I en perfekt värld skulle vi alla pricka rätt med ett fåtal aktier och inte behöva bry oss om riskspridning. För de flesta av oss som investerar på lång sikt och som varken har den skicklighet och tur som krävs för att satsa på en häst är dock riskspridningen viktig. En klok man har sagt att det viktigaste är att fokusera på att inte förlora pengar, en visdom som lätt glöms bort nu när börsen tuffar på och de flesta aktier stiger i värde.
Vad är det då för faktorer jag tar hänsyn till för att minska min portföljrisk? Jag gör ett försök att lista dessa nedan.
-Antalet bolag
Antalet bolag ska inte understiga 14, men inte var fler än 20. Färre än 14 bolag ger mig en alltför fokuserad portfölj samtidigt som fler än 20 innehav skulle kräva för mycket tid att bevaka.
-Andel som ett bolag får utgöra i portföljen
Jag vill inte att något enskilt bolag ska utgöra mer än 15 % av portföljen eller mindre än 5%. Innehavet ska göra en meningsfull påverkan på den totala avkastningen, men samtidigt inte kunna sänka portföljen på egen hand.
Aktier handlas i olika valutor beroende på vilken marknadsplats de finns noterade på och utdelningarna betalas i sin tur ut i den valuta som aktien är noterad i. Många sparare har majoriteten av sitt sparande i svenska aktier och fonder. Precis som med aktier gäller som regel att inte ha alla ägg i samma korg. Den svenska kronan är visserligen för tillfället stark, men det finns inga garantier för att det kommer vara fallet om 5 år eller nästa år för den delen.
Samtliga bolag jag äger är multinationella, vilket gör att jag redan där har en viss riskspridning, men genom att även äga aktier noterade i olika valutor anser jag att riskspridningen ökar ytterligare. Ni hittar den aktuella valutafördelning under rubriken ”aktieportföljen” i huvudmenyn.
IT-kraschen och den efterkommande finanskraschen har visat på farorna med att ligga tungt i en enskild bransch. Jag eftersträvar att ha en så bred branchspridning som möjligt, men är extra försiktig när det kommer till finansbolag och IT-bolag – IT-bolag då de ofta verkar i en föränderlig marknad och finansbolag då de ofta är direktexponerade mot komplicerade finansiella produkter och bolån. Kanske är det överdrivet, men dessa branscher är för mig dels svårbedömda och har dels varit volatila historiskt sett.
Jag vill inte heller ligga för tungt i råvaroberoende bolag, då deras intjäning oftast inte är knuten till någon hållbar konkurrensfördel. Jag vill inte heller att för stor andel av bolagen ska verka i konjukturkänsliga branscher såsom verkstad och byggbranschen.
Generellt vill jag, precis som för enskilda aktier, inte ligga för tungt i en enskild bransch. Jag har dock inte satt några gränsvärden som i fallet med enskilda aktier. Ni hittar den aktuella branchfördelning under rubriken ”aktieportföljen” i huvudmenyn.
Jag insåg efter att jag skrivit detta att jag inte har inkluderat valuta- och branschfördelning bland mina investeringskriterier som rör just portföljsammansättningen. Jag kommer därför inom kort uppdatera investeringskriterierna som ni hittar i huvudmenyn.
Mycket kloka tankar om hur aktieportföljens risk ska minimeras! Det är logiskt för privata sparare att ha många företag i sin portfölj för att minimera risken – men genom att äga aktier i "för många" företag närmar sig portföljens utveckling indexets utveckling. Jag läste i Urban Bäckströms bok "Dags att köpa aktier?: om aktiesparande på turbulenta finansmarknader" att en portfölj som innehåller mer än tolv bolag följer index ganska bra. Hur tänker du kring detta? Hur har din portfölj utvecklats i förhållande till index?
Roligt att höra! Jag har också läst mig till att när portföljen består av 12 bolag så minskar inte ytterligare bolag riskspridningen nämnvärt. För min del tror jag att det handlar om psykologi – jag känner mig helt enkelt säkrare med 14-20 bolag och om det gör mig mindre stressad vid en större sättning så räcker det som argument för min del. Jag jämför mig inte med något index av ungefär samma anledning, så jag har tyvärr ingen sådan statistik.
Mvh
Det var en bra anledning. Stress är inte nyttigt!
Hej Långsiktiga Investeraren,
Du är nog inte den ende som funderar på riskläget nu, åtminstone är vi två här, men som jag kommenterat hos tidigare bloggare så tycker jag det finns några viktiga faktorer du missar.
1) För att du ska få riskminimering så måste du säkra att dina innehav inte är för starkt kopplade till varandra, vilket leder till nästa fråga,
2) Har du en klar bild av vilka risker du vill hantera?
Några exempel: Du bestämmer dig för att minska din exponering mot svenska börsen. Då är det ju lämpligt att handla utländskt som komplement.
Du är orolig för valutarörelser. Handla i Sverige.
Du är orolig för globala kursras. Gå till korta räntefonder eller bankkonto.
Det finns en risk i sig i att inte veta vilken risk du vill hantera. Risken är att du inte vågar fokusera tillräckligt utan att du bygger en ganska urvattnad portfölj med allt för många medelmåttiga bolag. Då är nog en indexfond bättre.
Bra iakttagelse angående vikten av att fundera på hur ens bolag kompletterar varandra, något som även jag gör och som till viss del berörs av min sträva efter att äga bolag i olika branscher. Tror det blir ett separat inlägg kring hur jag anser att de olika bolagen i portföljen kompletterar varandra längre fram.
För svar på dina två frågor se inlägget ovan, min aktieportfölj samt mina investeringskriterier. Jag kunde dock varit lite tydligare ser jag nu. Riskerna jag vill minimera är följande:
– Bolagsrisk (Portföljen ska inte stå och falla med ett eller två bolag)
– Valutarisk (Portföljen ska inte bestå av aktier noterad i en enskild valuta)
– Branschrisk (Här var jag ganska tydlig i mitt inlägg)
Jag anser att alla mina innehav är av hög kvalitet inte minst då jag utgår från ganska hårda bolagsspecifika investerings- och värderingskriterier (se huvudmenyn) när jag väljer ut dem.
Hur ser en portfölj ut med högkvalitativa bolag ut enligt dig?