Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Ett nytt bolag till bevakningslistan -Autoliv

maj 10, 2014 By Langsiktig Investering 2 Comments

Jag kände att det var dags att utöka bevakningslistan, inte minst då det finns tid över nu när börsen inte vill ge oss köplägen. Nästa bolag till bevakningslistan (som ni hittar ni längst upp till höger på sidan) är Autoliv. Nedan följer en kortfattad genomgång av bolaget och till vilket pris jag kan tänka mig bli aktieägare.

Bolaget är ett av världens ledande bilsäkerhetsföretag. Autoliv utvecklar och tillverkar passiva och aktiva säkerhetssystem i samarbete med samtliga större biltillverkare i världen.
Exempel på några av Autolivs produkter är – Krockkuddar, säkerhetsbälten och olika typer av aktiva system som skyddar föraren vid annalkande fara. Exempel på aktiva system är radar, automatiska bromsar, aktiva säkerhetsbälten och system för bättre förarsikt.

Av vad jag kunnat läsa mig till så står sig Autoliv väl i konkurrensen med en marknadsandel på 37% inom affärsområdet aktiv säkerhet. Just aktiv säkerhet driver bolagets tillväxt, hela 70% av tillväxten kommer från affärsområdet aktiv säkerhet och då främst från Kina. Man räknar med att behovet av aktiv säkerhet bara kommer att öka i takt med att personbilar världen runt blir allt mer automatiserade.

Global närvaro. Med verksamhet i 29 länder och med en av de bredaste kundbaserna av alla fordonsleverantörer har Autoliv den bästa globala närvaron inom sin bransch.  Autolivs intäkter är ganska jämnt fördelade mellan följande världsdelar:

  • Amerika (Nord- och Sydamerika)
  • Asien (Kina 16%, Japan 8%, Australien, Östasien)
  • Europa

Säkerhetstrenden är stark främst i väst, men säkerhetstänket blir mer och mer utbrett världen över.  Kina kommer att bli en ännu viktigare marknad i takt med att fordonsparken och säkerhetskraven ökar i regionen.

Vinsten per aktie har varierat över tid, men har totalt sett ökat med 44% under perioden. Bolaget tog mycket stryk i samband med krisen, men har återhämtat sig starkt sedan dess.

 Vinst per aktie och omsättningsutveckling under  en 10 årsperiod - Autoliv

Omsättningen har ökat med i genomsnitt 5% per år under hela perioden och 8% per år de senaste fem åren. Vinstmarginalen tog ett skutt upp efter krisåret 2009 (drabbat av låg efterfrågan från fordonsindustrin och engångskostnader), men har legat kring 6% och ligger idag på samma nivå som 2004 kring 5%.

Utdelningen har ökat med 164% sett över senaste tioårsperioden, även om utdelningen har varierat ganska kraftigt under perioden. Hacket i utdelningskurvan kom i och med krisen, som slog extra hårt mot fordonsbranschen.

Utdelning och utdelningsandel under en 10 årsperiod - Autoliv

Utdelningsandelen har i genomsnitt varit 48% under perioden. Utdelningsandelen är idag nere på 40%.

Balansräkningen har stärkts de senaste åren och är idag relativt stark. Soliditeten har en stigande trend och ligger idag på 49%. Räntetäckningsgraden är på ca 700% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader ca 7 gånger. Omsättningstillgångar på ca 3,7 miljarder täcker de kortfristiga skulderna på 2,4 miljarder och de totala skulderna på ca 2,9 miljarder dollar. Goodwill motsvarar i storleksordningen ca 40% av eget kapital, vilket inte är förvånande med tanke på verksamhetstypen. Autolivs balansräkning är stärkts över senaste tioårsperioden och får säga vara stark för ett bolag i Autolivs bransch.

Jag gillar att Autoliv har kunder bland samtliga stora bilmärken och bolagets verksamhet och komponenter är tätt integrerad med kundernas dito, vilket ger en trevlig inlåsningseffekt.
Inträdesbarriärer existerar också i och med den omfattande forsknings- och testkapacitet  som krävs för att framgångsrikt utveckla och marknadsföra passiva och främst aktiva säkerhetssystem till personbilar. Frågan är vad jag är villig att betala för ett sådant kvalitativt bolag?
1. Skäligt pris baserat på direktavkastning och utdelningstillväxt
Direktavkastningen är just nu ca 2%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt, som ni hittar i menyn under invsteringskriterier, så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 16% per år vilket Autoliv har nått upp till historiskt. Jag tror att de kommer att kunna upprätthålla en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande ca 10% och då behöver kursen hamna kring 328 kr (50% under nuvarande kurs).Även om utdelningsnivån idag och utdelningstillväxten är central, behöver vi även titta på hållbar vinst per aktie samt rimligt P/E-tal för att förhoppningsvis göra en mer balanserad bedömning kring skäligt pris.

2. Skäligt pris baserat på hållbar vinst per aktie och rimligt P/E-tal

Hållbar vinst per aktie bedömer jag till 30 kr. Utifrån tillväxtutsikter, skuldsättning och den risk som föreligger i anslutning till verksamhet bedömer jag rimligt P/E-tal till 15. Det rimliga aktiepriset baserat på ovan nämna förutsättningar (Uthållig VPA x Rimligt PE-tal) blir ca 450kr, vilket nuvarande kurs överstiger med 33%.

Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 389 kr för Autolivs aktie (ca 42% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 3,4%.

För den som är intresserad att läsa på ytterligare har Lundaluppen skrivit en analys om Autoliv som ni hittar HÄR.

När jag får tid över kommer jag att sammanställa en mer fullständig analys av Autoliv.
Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”. 

Ha en fortsatt trevlig dag där ute!

Andra inlägg på liknande tema

Fortsätter mitt sökande efter nordiska portföljkandidater - analys av en finsk markandsledare
Senaste utdelningstrenden - Att ge skenet av en högre utdelning på ägarnas bekostnad?
Tankar kring avkastning på eget kapital (ROE)

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Autoliv

Comments

  1. Andre says

    maj 10, 2014 at 10:11 f m

    Autoliv är ett intressant bolag, dock allt för övervärderat idag enigt min mening. Dessutom tror jag bilparken kommer stagnera i världen med allt dyrare bränslepriser. Jag ser istället att cyklar kommer ta över mer och mer där biltrafiken idag dominerar. Cykelåkning är billigt, snabbt på korta sträckor och ger träning, ser inget negtivt med cykeln annat en då regniga eller snöiga/kalla dagar och att infrastrukturen idag på många ställen saknas. Städer runt om i världen är inte anpassade för cyklister ännu. Säkerhet är även viktigt när de gäller cyklister och här kommer vi se mer produkter och regler/lagstiftning i framtiden. Det gör att jag har försökt kolla runt och hitta företag som sysslar med cykelsäkerhet och då kanske främst hjälmtillverkare som man kan investra i. Tyvärr har jag inte ännu fått upp ögonen för något sådan företag. Jag tror att cykelhjälmstillverkare har guldår framför sig när fler och fler länder inför lag på hjälm och tillika så ökar cyklisterna kraftigt, detta i kombination med att städer satsar mer och mer på cykelinfrastruktur gör att den framtida potentialen är enorm. Dessutom tror jag det är svårare att tillverka en hjälm som folk gillar (hög ingångströskel för nya företag) än att ta fram själva cykeln (fins enormt av cykeltillverkare!). Vad tror ni om mina tankar? Vet ni företag som sysslar med cykelsäkerhet?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      maj 11, 2014 at 7:19 f m

      Fördelen med Autoliv är att deras produkter kommer att efterfrågas även när oljan tar slut, säkerhetssystem behövs oberoende om det är till el- eller bensinbilar.

      Har tyvärr inget att tillföra vad beträffar säkerhetsprodukter riktade till cyklister och den marknadens lönsamhetsnivå och potential.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in