Jag kände att det var dags att utöka bevakningslistan, inte minst då det finns tid över nu när börsen inte vill ge oss köplägen. Nästa bolag till bevakningslistan (som ni hittar ni längst upp till höger på sidan) är Autoliv. Nedan följer en kortfattad genomgång av bolaget och till vilket pris jag kan tänka mig bli aktieägare.
Bolaget är ett av världens ledande bilsäkerhetsföretag. Autoliv utvecklar och tillverkar passiva och aktiva säkerhetssystem i samarbete med samtliga större biltillverkare i världen.
Exempel på några av Autolivs produkter är – Krockkuddar, säkerhetsbälten och olika typer av aktiva system som skyddar föraren vid annalkande fara. Exempel på aktiva system är radar, automatiska bromsar, aktiva säkerhetsbälten och system för bättre förarsikt.
Av vad jag kunnat läsa mig till så står sig Autoliv väl i konkurrensen med en marknadsandel på 37% inom affärsområdet aktiv säkerhet. Just aktiv säkerhet driver bolagets tillväxt, hela 70% av tillväxten kommer från affärsområdet aktiv säkerhet och då främst från Kina. Man räknar med att behovet av aktiv säkerhet bara kommer att öka i takt med att personbilar världen runt blir allt mer automatiserade.
Global närvaro. Med verksamhet i 29 länder och med en av de bredaste kundbaserna av alla fordonsleverantörer har Autoliv den bästa globala närvaron inom sin bransch. Autolivs intäkter är ganska jämnt fördelade mellan följande världsdelar:
- Amerika (Nord- och Sydamerika)
- Asien (Kina 16%, Japan 8%, Australien, Östasien)
- Europa
Säkerhetstrenden är stark främst i väst, men säkerhetstänket blir mer och mer utbrett världen över. Kina kommer att bli en ännu viktigare marknad i takt med att fordonsparken och säkerhetskraven ökar i regionen.
Vinsten per aktie har varierat över tid, men har totalt sett ökat med 44% under perioden. Bolaget tog mycket stryk i samband med krisen, men har återhämtat sig starkt sedan dess.
Omsättningen har ökat med i genomsnitt 5% per år under hela perioden och 8% per år de senaste fem åren. Vinstmarginalen tog ett skutt upp efter krisåret 2009 (drabbat av låg efterfrågan från fordonsindustrin och engångskostnader), men har legat kring 6% och ligger idag på samma nivå som 2004 kring 5%.
Utdelningen har ökat med 164% sett över senaste tioårsperioden, även om utdelningen har varierat ganska kraftigt under perioden. Hacket i utdelningskurvan kom i och med krisen, som slog extra hårt mot fordonsbranschen.
Utdelningsandelen har i genomsnitt varit 48% under perioden. Utdelningsandelen är idag nere på 40%.
Balansräkningen har stärkts de senaste åren och är idag relativt stark. Soliditeten har en stigande trend och ligger idag på 49%. Räntetäckningsgraden är på ca 700% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader ca 7 gånger. Omsättningstillgångar på ca 3,7 miljarder täcker de kortfristiga skulderna på 2,4 miljarder och de totala skulderna på ca 2,9 miljarder dollar. Goodwill motsvarar i storleksordningen ca 40% av eget kapital, vilket inte är förvånande med tanke på verksamhetstypen. Autolivs balansräkning är stärkts över senaste tioårsperioden och får säga vara stark för ett bolag i Autolivs bransch.
Direktavkastningen är just nu ca 2%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt, som ni hittar i menyn under invsteringskriterier, så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 16% per år vilket Autoliv har nått upp till historiskt. Jag tror att de kommer att kunna upprätthålla en genomsnittlig utdelningstillväxt på motsvarande ca 10% och då behöver kursen hamna kring 328 kr (50% under nuvarande kurs).Även om utdelningsnivån idag och utdelningstillväxten är central, behöver vi även titta på hållbar vinst per aktie samt rimligt P/E-tal för att förhoppningsvis göra en mer balanserad bedömning kring skäligt pris.
Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 389 kr för Autolivs aktie (ca 42% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 3,4%.
För den som är intresserad att läsa på ytterligare har Lundaluppen skrivit en analys om Autoliv som ni hittar HÄR.
Ha en fortsatt trevlig dag där ute!
Autoliv är ett intressant bolag, dock allt för övervärderat idag enigt min mening. Dessutom tror jag bilparken kommer stagnera i världen med allt dyrare bränslepriser. Jag ser istället att cyklar kommer ta över mer och mer där biltrafiken idag dominerar. Cykelåkning är billigt, snabbt på korta sträckor och ger träning, ser inget negtivt med cykeln annat en då regniga eller snöiga/kalla dagar och att infrastrukturen idag på många ställen saknas. Städer runt om i världen är inte anpassade för cyklister ännu. Säkerhet är även viktigt när de gäller cyklister och här kommer vi se mer produkter och regler/lagstiftning i framtiden. Det gör att jag har försökt kolla runt och hitta företag som sysslar med cykelsäkerhet och då kanske främst hjälmtillverkare som man kan investra i. Tyvärr har jag inte ännu fått upp ögonen för något sådan företag. Jag tror att cykelhjälmstillverkare har guldår framför sig när fler och fler länder inför lag på hjälm och tillika så ökar cyklisterna kraftigt, detta i kombination med att städer satsar mer och mer på cykelinfrastruktur gör att den framtida potentialen är enorm. Dessutom tror jag det är svårare att tillverka en hjälm som folk gillar (hög ingångströskel för nya företag) än att ta fram själva cykeln (fins enormt av cykeltillverkare!). Vad tror ni om mina tankar? Vet ni företag som sysslar med cykelsäkerhet?
Fördelen med Autoliv är att deras produkter kommer att efterfrågas även när oljan tar slut, säkerhetssystem behövs oberoende om det är till el- eller bensinbilar.
Har tyvärr inget att tillföra vad beträffar säkerhetsprodukter riktade till cyklister och den marknadens lönsamhetsnivå och potential.
Mvh