Jag anser att Atlas Copco uppfyller detta kriterium.
Global verksamhet?
Atlas Copco har en global verksamhet i ordets rätta bemärkelse. Jag anser att Atlas Copco uppfyller detta kriterium.
Gynsam ägarbild?
Altas Copco verkar vara ett välskött bolag och jag har inte hittat något som får mig att tvivla på att ledningen är annat än kompetent för uppgiften. Atlas Copco får godkänt.
En stadigt ökande utdelning i genomsnitt per år under 10 år?
Så här har utdelningen sett ut de senaste 10 åren:
Den genomsnittliga utdelningstillväxten har varit ca 16% under perioden 2004-2013. Den genomsnittliga utdelningsandelen har under samma period varit ca 44%. Utdelningsandelen har, som för många andra bolag, ökat över tid och är idag på 55,3%.
Atlas Copco får godkänt på detta kriterium.
Den genomsnittliga VPA-ökningen per år har varit 23% under perioden. Omsättningen har ökat med i snitt 8,4% under samma period, dock enbart med 3,5% de senaste fem åren.
Vinstmarginalen har i genomsnitt legat på 13,3% under perioden. Vinstmarginalen har återhämtat sig sedan krisen och är idag på 14,4%. Detta kan jämföras med den närmaste konkurrenten Sandvik som 2013 hade en vinstmarginal på 5,7%. VPA-tillväxten har främst drivits av ökad omsättning, men marginalförbättringar sedan krisen har även bidragit. Atlas Copco får godkänt på detta kriterium
Tittar vi på diagrammet nedan ser vi att det fria kassaflödet täckt utdelningen samtliga år.
Atlas Copco klarar detta kriterium.
Stabila finanser?
Soliditeten (andelen eget kapital) är idag ca 45%. Soliditeten har legat ungefär kring denna nivå sedan 2004.
Räntetäckningsgraden är på 1400% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader 14 gånger om.
Omsättningstillgångar på 22 miljarder kronor täcker nästan de kortfristiga skulderna, men är inte i närheten att täcka de totala skulderna på 140 miljarder. Goodwill motsvarar ca 10% av storleken på eget kapital.
Atlas Copcos verksamhet är utsatt för risker som kan komma att påverka den framtida intjäningsförmågan, något som man som investerare måste vara medveten om.
Konkurrens
- Kompressortekniks huvudkonkurrenter på marknaden för industrikompressorer och luftbehandlingsutrustning är Ingersoll-Rand, Kaeser, Hitachi, Gardner-Denver, Cameron, Sullair och Parker Hannifin.
- Industritekniska konkurrenter inom industriverktyg är Apex Tool Group, Ingersoll-Rand, Stanley Black & Decker, Uryu, Bosch samt flera lokala och regionala konkurrenter.
- Gruv- och bergbrytningstekniks främsta konkurrent inom de flesta produktområdena är Sandvik.
- Bygg- och anläggningsteknik främsta konkurrenter på marknaden för portabla kompressorer är Doosan Infracore, Kaeser och Sullair. Volvo, Caterpillar och Wirtgen är de främsta konkurrenterna på marknaden för väganläggningsmaskiner och Sandvik, Furukawa och Wacker Neuson för entreprenadverktyg.
Trots den tuffa konkurrensen är Atlas Copco marknadsledande på samtliga sina marknader.
Nationell och regional lagstiftning inom områden såsom utsläpp, buller- och vibrationsnivåer och återvinning påverkar Atlas Copcos produktutveckling och tillverkning. Även avsaknaden av dessa regleringar i tillväxtmarknader såsom Kina innebär att Atlas Copco förlorar konkurrenskraft gentemot lokala leverantörer.
Politiska, ekonomiska och sociala osäkerheter i Atlas Copcos affärsområden.Atlas Copco är, som alla industriföretag, direkt eller indirekt exponerat för råvarupriser.
Valutarisken är något som Atlas Copco också är utsatt för främst på grund av sin exponering mot tillväxtmarknader där valutorna är mer volatila överlag.Atlas Copco är som alla industribolag konjukturberoende. Det är främst affärsområdet gruvdrift och som påverkas av minskad industriell efterfrågan, men även industriteknik som är beroende av fordonsindustrin. Det är främst affärsområdet gruv- och bergbrytning som lidit av minskad efterfrågan vilket var den huvudsakliga orsaken till att den totala orderingången för bolaget minskade med 7%.
Den växande eftermarknaden har dock gjort att Atlas Copco blivit mindre konjunkturberoende än tidigare.
Atlas Copco uppfyller 10 av mina 11 bolagsspecifika investeringskriterier, vilket ger bolaget rating B. Jag gillar Atlas Copcos globala verksamhet med fokus på bland annat Kina och den växande servicemarknaden som gör dem mindre konjunkturkänsliga för varje år som går. Atlas Copcos serviceverksamhet har gjort stora framsteg sedan den första dedikerade servicedivisionen etablerades 2008, och efter omorganisationen 2011 då en särskild servicedivision inrättades inom varje affärsområde. Serviceintäkterna har ökat kontinuerligt och utgör nu 43% av omsättningen. För första gången i bolagets historia finns nu fler anställda inom service än i tillverkning. När vi ser en vändning i gruvindustrin tror jag Atlas Copco är väl positionerat för tillväxt. Frågan är vad jag är villig att betala för ett sådant kvalitativt bolag?
Direktavkastningen är just nu 3,11%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt, som ni hittar i menyn under invsteringskriterier, så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 12% per år vilket Atlas Copco har nått upp till historiskt. Jag tror att de kommer kunna upprätthålla en utdelningstillväxt på motsvarande ca 12% och då behöver kursen hamna kring 183 kr (4% under nuvarande kurs).Även om utdelningsnivån idag och utdelningstillväxten är det centrala för vår strategi, behöver vi även titta på hållbar vinst per aktie samt rimligt P/E-tal för att förhoppningsvis göra en mer balanserad bedömning kring skäligt pris.
Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 154,7 kr för Atlas Copcos aktie (12,4% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 3,6%.
Vad är din syn på Atlas Copco?
Ha en fortsatt trevlig påsk!
Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”.
Tack för analysen, väldigt trevligt för oss att du engagerar dig så noggrant och analyserar intressanta bolag. Kan du titta på Latour och Meda någon gång framöver?
Tack, roligt att höra. Det är inte omöjligt, jag läger till dem i listan över möjliga analyskandidater.
En pärla. Tyvärr ofta prissatt därefter också. Glad Påsk!
Ja, som så mycket annat nu.. Glad påsk på dig med!
Har 200st Atlas Copco B i min portfölj. Köpte den 3 januari för 161,80 kr st ink. courtage. Har visat sig varit en bra affär en så länge 🙂 Tror Atlas Copco kommer gynnas av den svagare kronan framöver. Mina Atlas Copco aktier är inte till salu.
Med vänlig hälsning Patrick
Ja, Atlas är ett fint bolag. Ser du bara till att behålla aktien på lång sikt så blir garanterat en bra affär.
Mvh