Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Kriterier
  • Analyser
  • Utdelarnas kamp
  • Passiv inkomst
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av Altas Copco

april 18, 2014 By Langsiktig Investering 6 Comments

Det har blivit dags för nästa analys och den här gången har turen kommit till ett svenskt bolag – Atlas Copco. Aktien är ett av mina mindre innehav som jag köpte i samband med dippen i juni förra året.

Atlas Copco

Diversifierade affärsområden?
Atlas Copcos affärsområden är följande:
-Kompressorteknik. Erbjuder industrikompressorer, vakuumlösningar, gas- och processkompressorer och expansionsturbiner, utrustning för luft- och gasbehandling samt styrsystem för tryckluft. Affärsområdet har ett globalt servicenätverk och bedriver utveckling för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olje-, gas- och processindustrierna. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Belgien, Tyskland, USA, Kina och Indien.
-Industriteknik. Erbjuder industriverktyg, monteringssystem, produkter för kvalitetssäkring, mjukvaror och service genom ett globalt nätverk. Affärsområdet bedriver utveckling för hållbar produktivitet för kunder inom fordons- och flygindustrierna, industriell tillverkning och underhåll samt inom fordonsservice. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Sverige, Frankrike och Japan.
-Gruv- och bergbrytningsteknik. Erbjuder utrustning för borrning och bergbrytning, ett komplett sortiment av tillhörande förbrukningsvaror samt service genom ett globalt nätverk. Inom affärsområdet bedrivs utveckling för hållbar produktivitet i gruvor ovan och under jord, infrastruktur, anläggningsarbeten, brunnsborrning samt markarbeten. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Sverige, USA, Kanada, Kina och Indien.
-Bygg- och anläggningsteknik. Erbjuder entreprenadverktyg såsom portabla kompressorer, pumpar, generatorer, ljustorn samt asfalterings- och kompakteringsutrustning. Affärsområdet erbjuder specialiserad uthyrning av utrustning och tillhandahåller service genom ett globalt nätverk. Bygg- och anläggningsteknik bedriver utveckling för hållbar produktivitet inom infrastrukturprojekt, anläggningsarbeten, olja och gas, energi, borrning och vägbyggen. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Belgien, Tyskland, Sverige, USA, Kina, Indien och Brasilien.

Nedan ser vi hur omsättningen och resultatet fördelar sig mellan de olika affärsområdena.

Fördelning omsättning - Atlas Copco

Jag anser att Atlas Copco uppfyller detta kriterium.


Tydlig konkurrensfördel (vallgrav)?

Marknadsledande på majoriteten av sina marknader. På nästan alla produktområden och marknader är Atlas Copco större än sina konkurrenter.
Inlåsningseffekt. Atlas Copco vill inte enbart sälja maskiner till sina kunder de erbjuder även tjänster såsom underhåll, utbildning, reservdelar, tillbehör, förbrukningsvaror och hyresutrustning. På så sätt blir kunden mer beroende av Atlas Copco genom hela maskinens livstid, vilken är flera år. Denna eftermarknad utgör nästan 43% av Atlas Copcos omsättning. På eftermarknaden är också marginalerna höga.
Ett starkt varumärke. Detta hänger ihop med att Atlas Copco är större än sina konkurrenter på de flesta av sina marknader, har en lokal närvaro och ett brett produktutbud med eftermarknadstjänster som få kan matcha.
Innovativa produkter. Atlas Copco har cirka 3 400 aktiva patent världen över, motsvarande cirka 900 uppfinningar. Forbes magasin inkluderade återigen Atlas Copco på sin lista över världens 100 mest innovativa företag. Den här typen av vallgrav är ofta inte den starkaste sett över tid.
Global närvaro. Atlas Copco är ett av de industribolag på Large Cap som har den mest globala verksamheten. Företaget har kunder i 182 länder i världen och finns på samtliga kontinenter. Atlas Copco är väl positionerat mot tillväxtländerna och främst Kina. Bolaget har också kontor i hälften av dessa marknader med andra ord en stark lokal närvaro bland annat på den viktiga framtidsmarknaden i Kina. Just den lokala närvaron gör att det är svårt för konkurrenter att komma åt bolagets kunder.
Atlas Copcos vinstmarginal är ungefär två gånger högre än konkurrenten Sandvik och avkastningen på eget kapital har legat över 30% i genomsnitt under perioden vilket jag anser tala för att Atlas Copco har bestående konkurrensfördelar. Atlas Copco får godkänt på detta kriterium.

Global verksamhet?

Atlas Copco har som sagt kunder i 182 länder och egen verksamhet i hälften av dessa. Så här fördelar sig omsättningen procentuellt i världen.

Fördelning regioner - Atlas Copco

Atlas Copco har en global verksamhet i ordets rätta bemärkelse. Jag anser att Atlas Copco uppfyller detta kriterium.

Gynsam ägarbild?

Den överlägset största ägaren är investmentbolaget Investor med 22%, som får anses ha ett långsiktigt tänk och vara en stark huvudägare.  Atlas Copco får godkänt på detta kriterium.
En ledning jag har förtroende för?
Altas Copco verkar vara ett välskött bolag och jag har inte hittat något  som får mig att tvivla på att ledningen är annat än kompetent för uppgiften. Atlas Copco får godkänt.
En verksamhet som är lätt att förstå sig på?
Atlas Copcos verksamhet är inte alltför svår att förstå sig på, bolaget utvecklar, tillverkar och förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco erbjuder sedan sina kunder servicetjänster såsom underhåll, utbildning, reservdelar och tillbehörkopplade till dess produkter. Atlas Copco får godkänt på detta kriterium.

En stadigt ökande utdelning i genomsnitt per år under 10 år?
Så här har utdelningen sett ut de senaste 10 åren:

 Utdelningsutveckling 10 år -Atlas Copco

Den genomsnittliga utdelningstillväxten har varit ca 16% under perioden 2004-2013. Den genomsnittliga utdelningsandelen har under samma period varit ca 44%. Utdelningsandelen har, som för många andra bolag, ökat över tid och är idag på 55,3%.
Atlas Copco får godkänt på  detta kriterium.

En stigande vinst per aktie (VPA) som vuxit i genomsnitt åtminstone i takt med utdelningen under 10 år?
 
Utveckling vinstmarginal och VPA - Atlas Copco

Den genomsnittliga VPA-ökningen per år har varit 23% under perioden. Omsättningen har ökat med i snitt 8,4% under samma period, dock enbart med 3,5% de senaste fem åren.

Vinst per aktie under en 10-årsperiod -Atlas Copco

Vinstmarginalen har i genomsnitt legat på 13,3% under perioden. Vinstmarginalen har återhämtat sig sedan krisen och är idag på 14,4%. Detta kan jämföras med den närmaste konkurrenten Sandvik som 2013 hade en vinstmarginal på 5,7%. VPA-tillväxten har främst drivits av ökad omsättning, men marginalförbättringar sedan krisen har även bidragit. Atlas Copco får godkänt på detta kriterium

Det fria kassaflödet har i genomsnitt täckt utdelningen under 10 år?
Tittar vi på diagrammet nedan ser vi att det fria kassaflödet täckt utdelningen samtliga år.

  Det fria kassaflödets, vinst och utdelningens utveckling under 10 år för Atlas Copco
Det fria kassaflödet har ökat med 111% sett över hela perioden. Samtidigt som utdelningen ökat med 323%. Kassaflödet från den löpande verksamheten har ökat med totalt ca 50% under perioden samtidigt som CAPEX (exklusive rörelseförvärv och -avyttringar) minskat med ca 39% under samma period. Under perioden har Atlas Copco haft en avkastning på eget kaptial kring 30% i genomsnitt.

Atlas Copco klarar detta kriterium.

Stabila finanser?
Soliditeten (andelen eget kapital)  är idag ca 45%. Soliditeten har legat ungefär kring denna nivå sedan 2004.

Räntetäckningsgraden är på 1400% vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader 14 gånger om.
Omsättningstillgångar på 22 miljarder kronor täcker nästan de kortfristiga skulderna, men är inte i närheten att täcka de totala skulderna på 140 miljarder. Goodwill motsvarar ca 10% av storleken på eget kapital.

Atlas Copcos balansräkning är relativ stark för att vara ett industriföretag. Atlas Copco är nära men klarar dock inte detta kriterium.
Få risker och osäkerhetsfaktorer som kan påverka framtida intjäningsförmåga?

Atlas Copcos verksamhet är utsatt för risker som kan komma att påverka den framtida intjäningsförmågan, något som man som investerare måste vara medveten om.

Konkurrens

  • Kompressortekniks huvudkonkurrenter på marknaden för industrikompressorer och luftbehandlingsutrustning är Ingersoll-Rand, Kaeser, Hitachi, Gardner-Denver, Cameron, Sullair och Parker Hannifin.
  • Industritekniska konkurrenter inom industriverktyg är Apex Tool Group, Ingersoll-Rand, Stanley Black & Decker, Uryu, Bosch samt flera lokala och regionala konkurrenter.
  • Gruv- och bergbrytningstekniks främsta konkurrent inom de flesta produktområdena är Sandvik.
  • Bygg- och anläggningsteknik främsta konkurrenter på marknaden för portabla kompressorer är Doosan Infracore, Kaeser och Sullair. Volvo, Caterpillar och Wirtgen är de främsta konkurrenterna på marknaden för väganläggningsmaskiner och Sandvik, Furukawa och Wacker Neuson för entreprenadverktyg.

Trots den tuffa konkurrensen är Atlas Copco marknadsledande på samtliga sina marknader.

Nationell och regional lagstiftning inom områden såsom utsläpp, buller- och vibrationsnivåer och återvinning påverkar Atlas Copcos produktutveckling och tillverkning. Även avsaknaden av dessa regleringar i tillväxtmarknader såsom Kina innebär att Atlas Copco förlorar konkurrenskraft gentemot lokala leverantörer.

Politiska, ekonomiska och sociala osäkerheter i Atlas Copcos affärsområden.Atlas Copco är, som alla industriföretag, direkt eller indirekt exponerat för råvarupriser.

Valutarisken är något som Atlas Copco också är utsatt för främst på grund av sin exponering mot tillväxtmarknader där valutorna är mer volatila överlag.Atlas Copco är som alla industribolag konjukturberoende. Det är främst affärsområdet gruvdrift och som påverkas av minskad industriell efterfrågan, men även industriteknik som är beroende av fordonsindustrin. Det är främst affärsområdet gruv- och bergbrytning som lidit av minskad efterfrågan vilket var den huvudsakliga orsaken till att den totala orderingången för bolaget minskade med 7%.
Den växande eftermarknaden har dock gjort att Atlas Copco blivit mindre konjunkturberoende än tidigare.

Atlas Copcos globala och diversifierade verksamhet med kunder i många olika branscher ger en god spridning av risker såväl geografiskt som verksamhetsmässigt, detta tillsammans med en expanderade servicemarknad gör att jag tror att Atlas Copco har vad som krävs för att hantera dessa risker. Atlas Copco får godkänt på detta kriterium.
Sammanfattning och värdering
Atlas Copco uppfyller 10 av mina 11 bolagsspecifika investeringskriterier, vilket ger bolaget rating B. Jag gillar Atlas Copcos globala verksamhet med fokus på bland annat Kina och den växande servicemarknaden som gör dem mindre konjunkturkänsliga för varje år som går. Atlas Copcos serviceverksamhet har gjort stora framsteg sedan den första dedikerade servicedivisionen etablerades 2008, och efter omorganisationen 2011 då en särskild servicedivision inrättades inom varje affärsområde. Serviceintäkterna har ökat kontinuerligt och utgör nu 43% av omsättningen. För första gången i bolagets historia finns nu fler anställda inom service än i tillverkning. När vi ser en vändning i gruvindustrin tror jag Atlas Copco är väl positionerat för tillväxt. Frågan är vad jag är villig att betala för ett sådant kvalitativt bolag?
1. Skäligt pris baserat på direktavkastning och utdelningstillväxt
Direktavkastningen är just nu 3,11%. Utifrån mitt värderingskriterium för direktavkastning och utdelningstillväxt, som ni hittar i menyn under invsteringskriterier, så förutsätter nuvarande direktavkastning en utdelningstillväxt på ca 12% per år vilket Atlas Copco har nått upp till historiskt. Jag tror att de kommer kunna upprätthålla en utdelningstillväxt på motsvarande ca 12% och då behöver kursen hamna kring 183 kr (4% under nuvarande kurs).Även om utdelningsnivån idag och utdelningstillväxten är det centrala för vår strategi, behöver vi även titta på hållbar vinst per aktie samt rimligt P/E-tal för att förhoppningsvis göra en mer balanserad bedömning kring skäligt pris.


2. Skäligt pris baserat på hållbar vinst per aktie och rimligt P/E-tal

Hållbar vinst per aktie bedömer jag till 8,4 kr. Utifrån tillväxtutsikter, skuldsättning och den risk som föreligger i anslutning till verksamhet bedömer jag rimligt P/E-tal till 15. Det rimliga aktiepriset baserat på ovan nämna förutsättningar (Uthållig VPA x Rimligt PE-tal) blir ca 126 kr, vilket nuvarande kurs överstiger med 30%.

Vad jag vill betala (Medelvärdet av skäligt pris 1 och 2)
Väger vi samman värdering 1 och 2 ovan får vi ett pris motsvarande 154,7 kr för Atlas Copcos aktie (12,4% under nuvarande kurs), vilket är vad jag vill betala som mest för aktien utifrån min analys. På den här nivån motsvarar direktavkastningen ca 3,6%.

Vad är din syn på Atlas Copco?

Ha en fortsatt trevlig påsk!

Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken “Bevakningslistan”. 

Dela det här:

  • Twitter
  • Facebook

Filed Under: Aktieanalys, Bolagsanalys Tagged With: Analys, Analys av Atlas Copco, Atlas Copco

Comments

  1. Anonymos says

    april 18, 2014 at 1:01 e m

    Tack för analysen, väldigt trevligt för oss att du engagerar dig så noggrant och analyserar intressanta bolag. Kan du titta på Latour och Meda någon gång framöver?

    Svara
    • Långsiktig investering says

      april 18, 2014 at 9:05 e m

      Tack, roligt att höra. Det är inte omöjligt, jag läger till dem i listan över möjliga analyskandidater.

      Svara
  2. S says

    april 18, 2014 at 2:45 e m

    En pärla. Tyvärr ofta prissatt därefter också. Glad Påsk!

    Svara
    • Långsiktig investering says

      april 18, 2014 at 9:08 e m

      Ja, som så mycket annat nu.. Glad påsk på dig med!

      Svara
  3. Anonym says

    juli 4, 2014 at 9:52 e m

    Har 200st Atlas Copco B i min portfölj. Köpte den 3 januari för 161,80 kr st ink. courtage. Har visat sig varit en bra affär en så länge 🙂 Tror Atlas Copco kommer gynnas av den svagare kronan framöver. Mina Atlas Copco aktier är inte till salu.

    Med vänlig hälsning Patrick

    Svara
    • Långsiktig investering says

      juli 9, 2014 at 12:36 e m

      Ja, Atlas är ett fint bolag. Ser du bara till att behålla aktien på lång sikt så blir garanterat en bra affär.

      Mvh

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Daniel H. Komarica om Hur gör du för att inte sälja?
  • Langsiktig Investering om Hur gör du för att inte sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Sent ska syndaren vakna - mitt investeringsmisstag i TeliaSonera Sent ska syndaren vakna – min investering i TeliaSonera
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Bank of Nova Scotia Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn “rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2021 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in