Vad det verkar (enligt följande artikel i DI) så har TeliaSonera, Sveriges största fiberleverantör, också börjat ta extra betalt av tjänsteleverantörer, bland andra just Netflix, som skickar stora datamängder till sina slutkunder. När Netflixs trafik är som tyngst mellan klockan 20.00 och klockan 22.00 på kvällen utgör den mer än 50 procent av den utnyttjade bredbandskapaciteten i TeliaSoneras nät. Genom partnerskapet blir Netflix garanterade en viss överföringshastighet genom TeliaSoneras infrastruktur mot betalning. Vad det rör sig om för summor har jag inte kunnat hitta någon information om.
Upplägget där de stora tjänsteleverantörerna öppnar plånboken för att säkra kvaliteten på sina tjänster är välkommet för TeliaSonera – i synnerhet med tanke på att företaget tappat lönsamhet med anledning av färre samtal och minskad sms-trafik vid sidan om den mördande konkurrensen inom både bredbands- och mobilsegmentet i framförallt Sverige. Detta blir tydligt om vi tittar på hur omsättningen, marginalerna och vinst per aktie utvecklats.
TeliaSonera prövar därför sedan i mars 2012 en ny databaserad prismodell för att öka lönsamheten inom deras mobila segment. Bolaget tror att modellen är mer hållbar då konsumtion av mobildata ökar kraftigt även inom det mobila nätet.
Frågan är om Telia även kommer att erbjuda privatkunder möjlighet att betala extra för att få en hög kvalitet på sin bredbandsuppkoppling. Det kanske bara är en tidsfråga tills konsumenter även kommer kräva en högre kvalitet på sin brebandsuppkoppling i takt med att konkurrensen om bandbredden blir allt hårdare? Det ska bli spännande att se vad utvecklingen inom området kommer att innebära för Telias lönsamhet framöver. Kanske får bli en analys av TeliaSonera snart?
Själv sålde jag TeliaSonera för rätt länge sedan. Som du skriver känns konkurrensen mördande och jag är hellre kund hos, än äger bolag inom, den sektorn. Precis tvärt om som för banker 🙂
Det är sant att TeliaSonera inte varit någon tillväxtraket de senaste åren och kommer förmodligen inte att vara det framöver, men som stabil utdelningsaktie är den en kandidat förutsatt att man kommer in på en direktavkastning motsvarande ca 7%.
Något som man dock måste beakta som potentiell investerare är den politiska risken. Läste så sent som idag att korruptionsundersökningarna gällande den uzbekiska telekomsektorn utvidgas och att TeliaSoneras nederländska holdingbolag utsatts för husrannsakan och nu granskas för både mutbrott och penningtvätt.
TeliaSonera utgör bara en liten del av min portfölj (Se länk till vänster i huvudmenyn) och behöver gå ner en bra bit i pris innan jag är intresserad.
Hej, Intressanta tankar. Du får väldigt gärna göra en analys för min del!
Tack, om kursen trillar ner en bit till kanske det blir en analys.
Mvh