Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Analys av Fortum

mars 3, 2014 By Langsiktig Investering 12 Comments

Det har blivit dags för nästa analys och den här gången har turen kommit till det finskägda Fortum. Fick upp ögonen för Fortum i anslutning till att Lundaluppen analyserade energiföretaget för något år sedan. Sedan dess har Fortum påbörjat försäljningen av sin distributionsverksamhet i Finland och satsat stora summor på expansion i Ryssland. Med tanke på den ökade politiska risk som Rysslandssatsningen innebär, i synnerhet just nu i och med krisen i Ukraina, känns det aktuellt att titta på Fortum och dess verksamhet.

Tydlig konkurrensfördel (vallgrav)? 
Störst i norden. Fortum producerar, distribuerar och säljer värme och el.  Bolaget har Nordens största el-distributionsverksamhet och är också den största producenten av värme i Norden. Fortum är på andra plats när det kommer till försäljning av elektricitet och den tredje största kraftproducenten i norden. Inträdesbarriärerna för Fortums verksamhet i framförallt Norden och i synnerhet för distributionsverksamheten är höga och gör att konkurrenter får svårt att hota företagets lönsamhet på hemmamarknaden. Med tanke på de höga inträdesbarriärerna som råder i Norden där också Fortum är störst och uppvisar fina marginaler får bolaget godkänt när det gäller detta kriterium.
Stigande vinst per aktie (VPA) som vuxit i snitt med 10% per år under 10 år?

Historisk vinst per aktie Fortum

Fortum uppfyller inte detta kriterium då den genomsnittliga VPA-ökningen per år har varit ca 8,5% under perioden. Omsättningen har ökat med i snitt 5,7% under samma period (se ovan). Marginalerna å andra sidan har varit i fallande trend och är huvudorsaken till att vinsten per aktie har utvecklats svagt de senaste åren (se nedan):

Historisk vinst per aktie Fortum


En återkommande utdelning som vuxit i snitt 10% per år under 10 år?

Fortum har delat ut pengar varje år sedan 1998. Så här har utdelningen sett ut de senaste 10 åren:

Historisk utdelning/VPA Fortum

Den genomsnittliga utdelningstillväxten har faktiskt varit ca 14% i genomsnitt under perioden 2004-2013, främst beroende på att utdelningen höjdes med nästan 100% under 2005. Exkluderar vi 2004 har utdelningen enbart ökat med i genomsnitt 0,5% per år. Den genomsnittliga utdelningsandelen har varit 74,5% de senaste 10 åren samtidigt som avkastning på eget kapital legat på omkring 16% i genomsnitt (13,5% 2013). Eftersom Fortum inte klarar av att generera en högre avkastning på eget kapital är det inte helt fel att man väljer att dela ut en högre andel av vinsten. Fortum verkar i en kapitalintensiv bransch och det fria kassaflödet under perioden speglar detta.

Det fria kassaflödet har som regel täckt utdelningen under perioden, förutom under åren 2009 till och med 2012 då stora investeringar i Ryssland åt upp det fria kassaflödet. Investeringskostnaderna har i genomsnitt ökat med 19,5% per år sedan 2004.

Fram till 2012 växte det totala investeringsbehovet, men 2013 bröts trenden och investeringskostnaderna minskade med 17% från föregående år. I år räknar Fortum med att de totala investeringskostnaderna kommer hamna mellan 900-1100 miljarder. Fortums mål är att leverera en stabil, hållbar och med tiden ökad utdelning i intervallet 50 till 80% av VPA. Utdelningen växer dock inte i tillräcklig takt årligen för att Fortum ska klara det här kriteriet i dagsläget.


Diversifierade affärsområden?
Nedan ges en kort sammanfattning av verksamheten i Fortums samtliga divisioner:

  • Division Power består av Fortums kraftproduktion (vattenkraft och kärnkraft), försäljning och kapacitetsutveckling samt experttjänster för kraftproducenter. Kraftdivisionen säljer genererad el främst till den nordiska elbörsen Nord Pool Spot.
  • Division Heat ansvarar för den kombinerade värme- och kraftproduktionen vilket säljs som fjärrvärme och fjärrkyla samt värmelösningar till företag i Norden och andra delar av Östersjöområdet. Kraftproduktionen säljs främst till Nord Pool Spot och till slutkund främst genom långtidskontrakt.
  • Division Russia består av kraft- och värmeproduktion samt försäljning i Ryssland. Divisionen omfattar OAO Fortum och Fortums andel på drygt 25 procent i TGC-1.
  • Division Electricity Solutions and Distribution ansvarar för drift av Fortums lokala och regionala nät och distribution av el till sammanlagt 1,2 miljoner kunder i Sverige, Finland och Norge. Verksamheten är reglerad och övervakas av nationella energimyndigheter. Divisionen ansvarar även för försäljning av el samt el-lösningar till 1,2 miljoner privatkunder. Elen köps från Nord Pool Spot.
  • Övriga segment här ingår främst aktieinnehavet i intressebolaget Hafslund ASA och Fortums stabsfunktioner.
Nedan ser vi liknande diagram som visar fördelning av resultat/omsättning per division:

 Fördelning - Fortum

När vi tittar på omsättning och resultat blir det tydligt att det är Kraftdivisionen (Power) är den division som är mest lönsam. På andra plats har vi el-distributionsverksamheten (Distribution) följt av Värmedivisionen (Heat). Först på fjärde plats kommer Ryssland.

Fortum investerar stora belopp i Ryssland i förhållande till genererad vinst. Fortum har börjat se över distributionsverksamheten i bolaget och bestämt sig för att sälja verksamheten i Finland vilket kommer resultera i en vinst på ca 2 euro/aktie under första kvartalet. Frågan är om de inte borde ha titta på Rysslandssatsningen i första hand, då distributionsverksamheten har naturliga inträdesbarriärer och inte slukar samma mängd operativt kassaflödet. Fortum kommer även att se över den svenska samt norska delen av distributionsverksamheten som från och med mars i år kommer finnas i en egen division. Har man redan bestämt sig?

Stabila finanser?
Soliditeten (andelen eget kapital) är idag ca 44% och de totala skuldernas andel av eget kapital utgör ca 130%. Kassan var vid ingången av året 1250 miljoner euro. Räntetäckningsgraden är ca 6 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 6 gånger. I förhållande till andra europeiska kraftbolag är Fortums balansräkning stabil (se Aktiefokus jämförelse mellan europeiska kraftbolag).

Risker?
Fortums verksamhet är utsatt för en mängd risker, något som man som investerare måste vara medveten om. Här är några av dessa risker:

  • Politisk reglering har en tydlig inverkan på energibranschen. Fortum är exponerad för regulatoriska risker i de länder där man är verksam. Främst verksamheten i Ryssland är utsatt för politiska, ekonomisk och sociala osäkerheter. Utvecklingen mellan Ukraina och Ryssland är inte minst ett bevis på den risk som föreligger i området. Rysslandsdivisionen bedriver den verksamhet som är förknippad med i särklass högst risk.
  • Prisförändringar på elektricitet på Fortums marknader. Fortum exponeras för elmarknadsprisets rörelser och volymförändringar i huvudsak genom sin kraftproduktion och elförsäljningsverksamhet. På konkurrensutsatta marknader, till exempel i Norden, fastställs priset beroende på  balansen mellan utbud och efterfrågan. De kortsiktiga faktorer som påverkar elpriserna på den nordiska marknaden inkludera hydrologiska förhållanden, temperatur, priserna på utsläppsrätter för CO2 samt bränslepriser.
  • Prisökning på bränslen. Värme-och kraftproduktion kräver bränsle som köps på globala eller lokala marknader. De huvudsakliga bränslen som används av Fortum är uran, kol, naturgas, torv, olja och olika biomassabaserade bränslen som träpellets.
  • Driftstopp och olyckor kan leda till omfattande ekonomiska konsekvenser om de skulle drabba någon av Fortums kraftanläggningar. Skulle till exempel en kärnkraftsolycka ske skulle det få stora konsekvenser för Fortum i form av skadeståndskostnader, uteblivna intäkter, materiella förluster m.m.
  • Miljökrav kan innebära möjligheter, men också risker för Fortum. Den skatt som antogs i Finland på kärnkraft kommer påverka resultatet negativt med 25 miljoner euro. Höjda priser på utsläppsrätter CO2 är en annan risk.

Hur ska Fortum generera avkastning framöver?
Fortums hemmamarknad (Finland, Sverige och Norge) står visserligen för merparten av intäkterna, men växer inte. Fortums bedömning är att den årliga tillväxten av elförbrukningen i Norden kommer vara ca 0,5% framgent.Fortum ser sin Rysslandsdivision som vägen till tillväxt. Hitintills har omsättningen ökat med ca 130% och vinsten med nästan 270% sedan 2008 dock till ett högt pris i form av höga investeringskostnader som belastat kassaflödet. Efter att ha avslutat det pågående investeringsprogrammet i Ryssland i mitten av 2015 har Fortum som mål att nå ett rörelseresultat (EBIT) på ca 500 miljoner euro för helåret. Om de når detta mål eller inte är förutom konstruktionsarbetet beroende på hur gaspriserna och den ryska rubeln utvecklar sig och hur politiskt stabil regionen är framöver.
Den ryska regeringens tidigare mål att öka gaspriserna med 15% per år för att priserna ska hamna i paritet med de europeiska fram till 2018 har nyligen reviderats. Prognosen tyder nu på mycket lägre årliga ökningar. Den redan svaga ryska rubeln och främst den volatila situationen i Ukraina kan göra att resultatmålet på 500 miljoner euro blir svårt att uppnå om inte omöjligt.Det är dock viktigt att komma ihåg att divisionen i Ryssland står för 9% av Fortums totala vinst och utgör ungefär 20% av tillgångarna i Fortum. Avkastningen på investerat kapital är dessutom inte i paritet med kraftverksamheten i Norden. Fortum står inte och faller med Rysslandssatsningen med andra ord. Riskerna som Rysslandsatsningen utgör är dock viktigt att ta med i beräkningarna när man värderar Fortum.

Sänka kostnaderna
. Ett annat sätt att öka vinsten är att sänka kostnaderna. Fortum startade ett effektiviseringsprogram under 2012 för att som det heter: ”bevara och stärka sin strategiska flexibilitet och konkurrenskraft och att göra det möjligt för företaget att nå sina finansiella mål i framtiden”. Syftet är att öka företagets kassaflöde med ca 1 miljard euro under 2013-2014 genom att minska kapitalutgifter (CAPEX) på 250-350 miljoner euro, avyttra tillgångar motsvarande cirka 500 euro miljoner, minska fasta kostnader och fokusera på effektiv användning av rörelsekapitalet.Sammanfattning och värdering
Fortum uppfyller inte mina kriterier för VPA- och utdelningstillväxt. Jag gillar dock att Fortums hemmamarknad, som fortfarande utgör den övervägande delen av intäkterna, är stabil och svårpenetrerad för konkurrenter. På minussida finns främst den höga risken som Rysslandsatsningen utgör.

Eftersom Fortum inte har varit ett snabbväxande bolag med hög avkastning på eget kapital är det extra viktigt att utdelningsandel och direktavkastning är hög. Enkelt uttryckt, kan inte Fortum få pengarna att växa i den egna verksamheten är det bättre att de delar ut så mycket de kan till aktieägarna. Direktavkastningen är  just nu 6,41% och avkastning på eget kapital 13,5% (medelvärde är 16% under perioden 2004-2014).


I ett scenario där Rysslandssatsningen inte går helt åt skogen och vi utgår från Fortums prognoser så kan vi förvänta oss en VPA-tillväxt på ca 2-3% årligen.
Köper vi aktien på nuvarande nivå och Fortum genererar en VPA-tillväxt på 3% kan vi förvänta oss en direktavkastning på ca 6,53% (80% av VPA/Dagens aktiepris) för nästa år respektive 6,73% för 2016.

Utgår vi från förra årets VPA blir P/E-talet i skrivande stund 12,6 vilket är något lägre än det historiska medelvärdet på 12,2. Med andra ord om vi skulle köpa Fortum till dagens pris kan vi räkna med en årlig avkastning på 7,93% även om VPA skulle stannar på nuvarande nivå.
Utgår vi från ”worst case scenario” att hela Rysslandsdivisionen går under minskar vinst per aktie med ca 7% och vi kan vänta oss en avkastning på 7,37% (P/E 13,57) baserat på dagens pris.

P/E-talet som värderingsinstrument tar ingen hänsyn till hur mycket hävstång som bolaget använder sig av för att generera vinsten. För att även ta hänsyn till balansräkningen använder vi Lundaluppens favorit EV/EBIT3. För Fortum får jag EV/EBIT till 13. Är detta ett godkänt värde? Om vi som Lundaluppen har ett avkastningskrav på 7,69% (motsvarande PE 15 – 0,7% + bolagsskatt) samt en soliditet på 50% som lägsta nivå får vi det till att ett EV/EBIT på 13 utgör gränsen för vad som är ett godkänt värde. Fortum klarar gränsen med andra ord gränsen. Lundaluppen har skrivit ett utmärkt inlägg i ämnet som jag utgått från: investeringskriterier-kapitalstruktur

För att jag ska fundera på att öka i Fortum behöver priset gå ner mot 14 euro. På denna nivå får vi ett EV/EBIT=11,5, ett P/E-tal på 10,29 som motsvarar en total avkastning per år på 9,71% samt en direktavkastning på 7,86%. Denna nivå behöver inte vara långt borta om oroligheterna eskalerar i Ukraina. Jag hoppas dock att vi inte hamnar där ur ett medmänskligt perspektiv..*Uppdaterat beräkning av skuldsättningsgrad samt EV/EBIT3.


Uppdatering: Aktuell värdering och nyckeltal kopplade till detta och andra bolag hittar ni i bloggens huvudmeny till höger under rubriken ”Bevakningslistan”. 

Andra inlägg på liknande tema

Två bolag på min radar - Millicom och Kone
Ett rekordår för Nordens ledande aktör inom IT-infrastruktur - mina tankar kring Ateas helårsresulta...
Byggma Group - En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare

Dela det här:

  • Tweet
  • Mer
  • WhatsApp

Filed Under: Aktieanalys Tagged With: Analys av

Comments

  1. Ruter says

    mars 3, 2014 at 9:31 e m

    Tack för en bra analys. Funderade precis på vilket köpläge som uppstår nu när Fortum aktien rasar. Som du illustrerar så väl med graferna så är större delen av deras intjäningsförmåga inte från Ryssland och ur ett längre perspektiv bör någon typ av stabilisering äga rum vilket skulle öka intäkterna från Ryssland verksamheten. Vad jag funderade på är försäljningen av finska nätet ger i teorin 2EUR per aktie i kassaflöde som de antingen kan dela ut, betala lån eller investera. Gissar på att de gör en blandning eller har de redan investerat en del av dem pengarna i Ryssland? Kan man då säga att Fortum köps med viss rabatt med resterande?

    Bör tilläggas att jag fortfarande är något osäker och att kursen gärna får gå lägre för egen del.

    Svara
    • Långsiktig investering says

      mars 3, 2014 at 11:11 e m

      Tack, roligt att höra att du uppskattade analysen. Försäljningen kommer äga rum under det första kvartalet i år och resultera i en vinst för distributionsdivisionen. Vet inte exakt när i tiden dock. I samband med telekonferensen frågade en analytiker om de tänkt använda pengarna till att stärka balansräkningen. Ledningen kunde inte ge ett klart besked, men det var inte uteslutet. Fortum har också sedan tidigare uttryckt att de söker investeringsmöjligheter inom samtliga divisioner. Kan tycka det vore klokt av Fortum stärka balansräkningen innan man ger sig ut på jakt efter tillväxt. Kursen kan nog fortsätta ner om konflikten förvärras.. att det kan bli frågan om handelsembargon åt båda håll inom en snar framtid känns inte helt osannolikt just nu. Fast makrospekulation är inte min starka sida.

      Mvh

      Svara
  2. 40procent 20år says

    mars 3, 2014 at 10:45 e m

    Något helt annat ämne – om det är ok!

    Är det senaste excel (2013) som du skapar diagrammen med? Snygga diagram!

    Förresten – bra blogg som jag har jag nu lagt till i blogglistan 🙂

    Svara
    • Långsiktig investering says

      mars 3, 2014 at 11:25 e m

      Tack det samma och kul att höra! Din blogg är en av mina favoriter.
      Det är Appel som ligger bakom designen, så jag kan bara ta åt mig en liten del av äran. 🙂 Jag sitter med andra ord bakom en mac och använder mig av Numbers. Kan inte mäta sig med Excel när det kommer till funktionalitet, men är ganska lättanvänt.

      Mvh

      Svara
  3. Anonym says

    juni 5, 2015 at 10:36 f m

    Vad har du för syn på fortum nu när alla elnät sålts av? Lite sämre intjäning men proppfull kassa?
    Justerar du motiverad eps något?

    Svara
  4. M. says

    oktober 1, 2015 at 9:34 f m

    Hallå där. Jag tänkte fråga dig hur du gör och tänker om Fortum nu när den gått ner stadigt och att det eventuellt blir driftstopp som kommer att kosta lite. Den har sjunkit 20 % sedan mitt inköp för några månader. Är det läge att ta förlust för att köpa något som har en bättre trend? Eller ser du så långsiktigt att den fortfarande är värd att behålla.
    OBS. Jag är helt ny i börsens värd. Ca ett år har jag hållt på.
    Tack för din expertis så här långt!
    Mvh / M.

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      oktober 1, 2015 at 10:46 e m

      Hej! Jag gillar inte satsningen i Ryssland, men Fortum har många fina tillgångar utanför landet och en riktigt stark balansräkning efter de lönsamma försäljningarna av el-distributionsverksamheten. Jag har inga planer på att sälja. Värderingen är låg och elpriset kommer att stiga förr eller senare och med det lönsamheten. Lägg dock inte alla ägg i samma korg.

      Mvh

      Svara
      • M says

        oktober 2, 2015 at 9:12 f m

        Okej. Det var gött att höra! Det kanske till och med blirså att jag ökar lite när uppgången kommer. För å snabbare återhämta.
        Tack!
        Mvh /M

        Svara
  5. Anonym says

    juni 11, 2016 at 3:11 e m

    Hej,

    Kan den nya kärnkrafts uppgörelsen ge Fortum några positiva möjligheter tro?
    Kanske för tidigt att dra några slutsatser av den, men visst borde den snarare ge möjligheter än nackdelar.
    Vore trevligt att höra dina tankar runt detta, om du fortfarande är investerad i Fortum? Man är väl med på ett hörn i nybyggnationerna i Finland, skulle man även kunna få en del i Sverige?
    Annars tycker jag att de senaste investeringarna man gjort gör koncernen mer och mer ”spretig”, Ekokem t.ex avfallshantering och hantering av förorenad mark, kanske är en bra affär men är väl inte direkt vad man har hållit på med historiskt?

    Vänliga Hälsningar
    /Rille

    Svara
    • Langsiktig Investering says

      juni 12, 2016 at 12:36 f m

      Hej!
      Ja, jag är fortfarande investerad i Fortum. Jag har dock inte tittat närmare på vilka implikationer som uppgörelsen kan tänkas få för Fortums del, men min första reaktion är ,som din, att den borde gynna Fortum. Visst finns det en risk att det nya Fortum blir spretigt i jakt på lönsamma investeringar i dagens lågräntemiljö, men än så länge tycker jag inte att det är någon fara. Jag känner dock att det börjar bli dags för en uppdatering kring Fortum.

      Mvh

      Svara
      • Anonym says

        juni 13, 2016 at 12:07 f m

        Hej,
        Det ska bli kul att läsa den eventuella uppdatering.
        Dags att lägga sig nu, fotbolls EM håller en uppe 🙂

        Med vänlig hälsning
        G’natt
        /Rille

        Svara
        • Anonym says

          juni 13, 2016 at 12:09 f m

          Som sagt trött, den=din !

          Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Min aktieportfölj Ytterligare två aktieinnehav

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2022 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in