Långsiktig investering

- frihet genom passiv inkomst

  • Börja här
  • Investeringskriterier
  • Aktieanalyser
  • Utdelarnas kamp
  • Bevakningslista
  • Läslista
  • Aktieportfölj

Portföljen i dagsläget

februari 3, 2014 By Langsiktig Investering 4 Comments

Diagrammet nedan visar sammansättningen av min aktieportfölj i dagsläget. Har också skrivit några korta kommentarer kring varje innehav. Längre fram kommer jag att gå igenom bolagen utifrån mina investeringskriterier.

Apple
Bolaget med det högsta börsvärdet på planeten (tror att de återtog tronen från Exxon men jag kan ha fel). Köpte bolaget 2013 då världens analytiker började tvivla på Apples förmåga att sälja lika många modeller. Få bolag har så skyhöga förväntningar på sina kvartalsrapporter. Trots tuffare konkurrens från Samsung lyckas Apple tjäna stora pengar.  Det som oroar mig lite är att de är så beroende av intäkter från försäljning av iPhone (50 % av intäkterna senast jag kollade). Att vara så beroende av en enskild produkt i en bransch som ständigt kräver innovation gör att jag vacklar kring huruvida Apple verkligen är ett långsiktigt innehav för mig.

Atlas Copco B 
Köptes i samband med dippen i juni förra året. Ett av många välskötta industribolag i Sverige med fin utdelningshistorik. Atlas lider av den allmänna nedgång som råder inom gruvnäringen. PE är 16 och direktavkastningen ligger på 3,4 %, fortsätter nedgången till nivåer kring 130 börjar jag bli intresserad av att köpa igen. 

Beijer Alma
Fick upp ögonen för detta midcapbolag då ett flertal bloggare skrev om det 2012. Väldigt osexig verksamhet där huvudintäkterna kommer från Lesjöfors, en fjäderleverantör till fordonsindustrin. Var när jag köpte attraktivt värderat kanske just för den mindre spännande verksamheten. Ett välskött och stabilt verkstadsbolag med väldigt stark balansräkning som knappt påverkades av föra krisen. Värderingen är för hög i dagsläget för att jag ska kunna tänka mig att öka.

Bonheur ASA
Ett norskt familjeägt konglomerat med verksamhet inom sjöfart. Fick upp ögonen för aktien när min favoritbloggare Lundaluppen analyserade verksamheten på ett ypperligt sätt. Substansrabatten kändes för bra för att motstå.

Castellum
Sveriges femte största fastighetsbolag sett till sammanlagda fastighetsvärde och en stabil utdelare med en utdelningstillväxt på i snitt 7,5 procent per år. Fick upp ögonen för bolaget i höstas och att Lundaluppen köpte på sig en knippe kort därefter gjorde fick mig att känna att jag var i bra sällskap. 

Chevron
Ett av världens största olje- och gasbolag med en global närvaro. Har höjt utdelningen i 25 år på raken och utdelningsandelen har varit låg en tid nu. Bolaget har en väldigt stark balansräkning, även om skuldsättningen ökat i och med stora framtidsinvesteringar bland annat i Australien inom gas.

Fortum
Kan det bli mer stabilt än ett ledande energibolag i Norden? Utiliteter har ju alltid varit favoriter hos värdeinvesterare och med en yield on cost på nästan 7 % kommer jag inte sälja Fortum så länge inget katastrofalt händer. Om Rysslandssatsningen går vägen kan det till och med bli frågan om tillväxt de närmaste åren.

Handelsbanken
Sveriges stabilaste bank och Lundaluppens favorit behöver man säga mer? Stabil utdelare med stadigt ökande vinster sedan finanskrisen. Gillar att de är konservativa i sin utlåning och att de skyndar långsamt i Storbritannien. Ser gärna att aktiepriset går ner en bit om jag ska öka mitt innehav. Var riktigt trevligt värderad 2012, synd att jag aldrig kom till skott, även om jag var nära då. Jag vet att priset var fantastiskt under finanskrisen, men då var jag inte i närheten av något köp.

Hennes och Mauritz
Svenska folkaktien nummer ett med en otrolig historik. Är inte lika positiv till aktien som jag var för en tid sedan. Utdelningstillväxten de tre senaste åren är inte mycket att skryta med men trots det är aktien en trygg hamn i mina ögon. Hamnar kursen kring 220 är jag intresserad igen.

Industrivärden
Sveriges lägst värderade investmentbolag. Det skadar inte att samtliga bolag är börsnoterade vilket gör Industrivärden lättare att värdera än till exempel Ratos och Investor. Kul att ICA numera återfinns som ett av innehaven.

McDonalds
Världens kanske mest utbredda snabbmatskedja med marginaler som slår konkurrenternas och stark balansräkning. Utdelningstillväxten i snitt per år har varit fenomenal fram till 2012 (hela 24 %) och man kan nog inte förvänta sig samma tillväxt i framtiden.  Köpte bolaget i november 2012 då kursen kändes omotiverat låg. Även i dagsläget tycker jag inte att McDonalds värdering avskräcker, ett PE på 16,7 för en så stabil verksamhet känns inte dyrt. Tror dock att jag vill se att kursen går ner lite till innan jag ökar.

Prospect capital
Det innehav som jag är mest osäker kring, då jag inte känner mig komfortabel med deras verksamhet. En årlig utdelning på nästan 12 % som delas ut månatligen är inte fy skam, men frågan är hur hållbar den är i längden. Om nuvarande trend håller i sig ser det ut som om de antigen kommer behöva öka skuldsättningen eller hitta investeringar som ökar deras portföljs riskprofil för att bibehålla nuvarande utdelningsnivå.

TeliaSonera
Köptes också i samband med dippen i juni förra året. Tillväxten är inte den bästa, men kassaflödet kommer nog vara starkt även framgent pågrund av den stabila intjäningen. Kommer Teliaaktien ner till nivåer kring 40 kr kan jag tänka mig öka, då direktavkastningen hamnar kring 7 %.

Walmart
Stor och stabil lågpriskedja med flest privatanställda i världen. Klarade förra krisen väldigt bra och har en stark balansräkning. I skrivande stund är PE-talet nere på 13,99 och utdelningen uppe i 2,59 % vilket kanske inte låter mycket men med tanke på att Walmart har dubblerat utdelningen i snitt vart fjärde år är det en helt okej nivå att börja på. Mina största invändningar mot Walmart är att majoriteten av intäkterna fortfarande kommer från USA samt etiska aspekter (anställdas låga löner och försäljning av sprit och tobak).

Övrigt (Other)
Utgörs av aktien Angler Gaming som jag fick som utdelning i samband med att jag ägde Betson. Utgör en försvinnande liten del av portföljen 0,02%. Courtaget vid försäljning skulle nästan överstiga aktievärdet.

Andra inlägg på liknande tema

Bättre än fågel i handen än tio i skogen
Det har hänt lite sedan sist - Inköp och omplaceringar
Hur noga behöver man bevaka sina bolag?

Filed Under: Diversifiering, Portföljtransaktioner Tagged With: Apple, Atlas Copco, Beijer Alma, Bonheur, Castellum, Chevron, Fortum, Handelsbanken, Hennes och Mauritz, Industrivärden, Innehav, McDonalds, Portfölj, Prospect capital, TeliaSonera, Wal mart

Comments

  1. Christoffers Investeringsblogg says

    februari 4, 2014 at 10:49 f m

    Intressant portfölj med fin riskspridning. Jag lägger till dig bland mina bloggvänner.
    // Christoffer

    Svara
  2. Långsiktig investering says

    februari 4, 2014 at 12:03 e m

    Tackar! Ser att vi har en del innehav gemensamt vilket alltid är kul. Jag gör det samma med din blogg.

    //Långsiktig investering

    Svara
  3. Utdelningsdagboken says

    februari 4, 2014 at 6:57 e m

    Fin portfölj med många bra bolag. Ska bli intressant att följa din blogg 😉

    Svara
  4. Långsiktig investering says

    februari 4, 2014 at 9:54 e m

    Tackar, roligt att höra. Lägger till dig i min blogglista.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste kommentarer

  • Angel om Nu är det väl ändå dags att sälja?
  • Langsiktig Investering om Nu är det väl ändå dags att sälja?

Populära inlägg

  • En närmare titt på kassaflöde från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital En närmare titt på kassaflödet från den löpande verksamheten
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • Hur hänger resultaträkning, kassaflödesanalys och balansräkning ihop? En närmare titt på hur kassaflödesanalys, resultat- och balansräkning hänger ihop
  • Låt dig inte luras av låga P/E-tal Låt dig inte luras av låga P/E-tal
  • Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan Gå inte i den kortsiktiga utdelningsfällan – risker med utdelningsinvestering
  • Förändring av rörelsekapital Betydelsen av förändrat rörelsekapital
  • En närmare titt på kassaflödet från investeringsverksamheten Den viktigaste delen av kassaflödesanalysen
  • Skanska Hur går det för Skanska? En kort genomgång och värdering
  • Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden Rebalansera hellre din aktieportfölj än att försöka tajma marknaden
  • Låt dig inte luras av ditt genomsnittliga anskaffningsvärde Låt inte ditt GAV påverka dina investeringsbeslut
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • Pantautomat från Tomra En närmare titt på ytterligare ett norsk bolag – denna gång inom återvinnings- och sorteringsbranschen
  • Ränta-på-ränta effekten är som en snöboll som växer Spara långsiktigt och låt snöbollen göra jobbet
  • Hur ska jag agera nu när börsen faller? Hur ska jag agera nu när börsen faller?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Om du enbart fick välja ett värderingsmått – vilket skulle det vara?
  • Avkastning för den genomsnittlige Avanza kunden jämfört med SIX Return Index Dags för den genomsnittlige spararen att satsa på index istället för aktier?
  • Alla nyckeltal är inte likvärdiga Användbara tjänster när man letar efter nyckeltal
  • Vikten av att undvika permanent förlust av kapital Vikten av att undvika permanent förlust av kapital
  • Dåliga anledningar att sälja en aktie Dåliga skäl att sälja en aktie
  • Dotterbolaget Huntonits fabrik i Norge Byggma Group – En okänd utdelare med lågt värderat kassaflöde, välfylld kassa och stark huvudägare
  • Se till att få tillbaka den utländska källskatten
  • Vad äger egentligen Långsiktig Investering för aktier? Vilka aktier äger egentligen Långsiktig Investering?
  • Peter Lynch Är det dags att sälja nu?
  • Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest Köp inte cykliska bolag när de tjänar som mest
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Castellum möter Realty Income
  • Capacent En närmare titt på ytterligare en nordisk högutdelare – Capacent
  • Hennes & Mauritz H&M – Ett exempel på styrkor och svagheter hos den svenska ägarmodellen?
  • Flera mer eller mindre likaviktade sätt att slå OMXS30GI och OMXS30
  • Så här såg Avanzas site ut när det begav sig Analys av nätmäklaren Avanza
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • En utgift i samband med utveckling är inte alltid en kostnad En utgift är inte alltid en kostnad
  • Fördelning omsättning Coca Cola Analys av Coca Cola
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • En hiss från KONE En närmare titt på ett his(s)nande bolag från Finland – Hisstillverkaren KONE
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Nilörngruppen En intressant portföljkandidat på en överlag högt värderad börs
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Tjänsteutbud per land - Nordnet Nordnet börsens sämsta bolag? – fortsatt analys av Nordnets verksamhet
  • En av Polaris populära motorcyklar Victory 1200cc Analys av det Nordamerikanska bolaget Polaris Industries – Ett innovativt och lönsamt kvalitetsbolag med tillfälliga problem?
  • Balansräkningens utveckling - Fortum Fortum av idag – Ett bolag beroende av priset på el och Putins välvilja
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet Gräset är inte alltid grönare på andra sidan investeringsstaketet

Etiketter

aktieanalys Aktieportfölj aktier Allmänt om investering Analys Atea Atlas Copco Beijer Alma Bevakningslistan BHP Billiton Bonheur Börsnedgång Castellum Chevron Coca Cola Data respons Deere & Co Fortum Fritt kassaflöde Försäljning Handelsbanken indexfonder Industrivärden Inköp Investeringskriterier Investeringsprocess investeringsstrategi Johnson and Johnson Kassaflödesanalys kvartalsrapport långsiktig sparande McDonalds Mekonomen Månadsrapport Nolato Peter Lynch Risk Sampo TeliaSonera Utdelning Utdelningsinvestering Utdelningsjämförelse Utdelningstillväxt Värdering Walmart

Sök på bloggen

Flest kommentarer

  • När är kvalitetsaktier rimligt prissatta?
  • Ytterligare en rond i avkastningsjämförelsen utdelarnas kamp Ytterligare en rond i utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en svensk kvalitetsbank
  • En kamp mellan två utdelningsgiganter Utdelarnas kamp – En utdelningsaristokrat mot en nordisk försäkringsjätte
  • Kassaflöde från verksamheten i förhållande till Capex (investeringar) och utdelning under perioden 2007-2016 - Nordnet Dags att köpa en av de ledande nätmäklarna i Norden?
  • Se upp för hög källskatt på utdelningen i fallet Nova Scotia Bank
  • Hur ger man sitt barn ”rätt” ekonomiska förutsättningar?
  • Skjuter den som sparar livet framför sig?
  • Varför jag som regel avstår preferensaktier
  • När föddes ditt aktieintresse?
  • Hur många bolag består din utdelningsmaskin av?
  • Är kanadensiska storbanker något att ha?
  • De svenska storbankerna - SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken Svenska banker bland de mest lönsamma och välkapitaliserade i världen?
  • Har de gyllene bågarna förlorat sin lyster?
  • Fördelar med den amerikanska utdelningsmodellen?
  • Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar Det har hänt lite sedan sist – Inköp och omplaceringar
  • Har tiden kommit ikapp denna utdelningsaristokrat?
  • Analys av världens största diversifierade råvarubolag
  • Rondvila i utdelarnas kamp Rondvila i utdelarnas kamp
  • Ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar-i-livet Tankar och funderingar kring att ge sina barn rätt ekonomiska förutsättningar i livet
  • Nolato En närmare titt på en av mina favoriter på Mid Cap – Koncernen Nolato
  • HiQs omsättning fördelad på branscher de senaste 12 månaderna Ett stabilt växande bolag som är väl positionerat för att ta till vara på digitaliseringens möjligheter?
  • Duellerna fortsätter i utdelarnas kamp! Äntligen dags för ytterligare en rond i utdelarnas kamp – Investor möter Industrivärden
  • Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckligare? Vad gör oss som redan är lyckligt lottade lyckliga?
  • Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål Fokusera mindre på andra och mer på att nå dina långsiktiga avkastningsmål
  • Ytterligare exempel på varför det är viktigt att behålla balansen för den långsiktiga avkastningen
  • Fortums senaste delårsrapport och lite egna funderingar
  • En investerares bekännelser del 1: Köp ett bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst En investerares bekännelser del 1: Köp bra bolag som du förstår, men inte till vilket pris som helst
  • Bättre än fågel i handen än tio i skogen
  • Utdelningsaktier vs indexfonder – Rond 1
  • Se över din courtageklass, det kan löna sig
  • Uppföljning av vår resa mot ekonomiskt oberoende Hur långt har vi kommit på vår resa mot ekonomiskt oberoende?

Arkiv

  • juli 2022 (1)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (2)
  • december 2020 (1)
  • september 2020 (2)
  • mars 2020 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (2)
  • juli 2019 (1)
  • juni 2019 (2)
  • maj 2019 (2)
  • april 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • december 2018 (4)
  • november 2018 (4)
  • oktober 2018 (4)
  • september 2018 (5)
  • augusti 2018 (4)
  • juli 2018 (4)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (4)
  • mars 2018 (5)
  • februari 2018 (4)
  • januari 2018 (4)
  • december 2017 (5)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (4)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (4)
  • juli 2017 (5)
  • juni 2017 (3)
  • maj 2017 (4)
  • april 2017 (5)
  • mars 2017 (4)
  • februari 2017 (4)
  • januari 2017 (6)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (7)
  • oktober 2016 (9)
  • september 2016 (4)
  • augusti 2016 (4)
  • juli 2016 (5)
  • juni 2016 (4)
  • maj 2016 (6)
  • april 2016 (6)
  • mars 2016 (4)
  • februari 2016 (7)
  • januari 2016 (6)
  • december 2015 (7)
  • november 2015 (8)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (6)
  • augusti 2015 (7)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (9)
  • april 2015 (10)
  • mars 2015 (10)
  • februari 2015 (11)
  • januari 2015 (12)
  • december 2014 (13)
  • november 2014 (15)
  • oktober 2014 (16)
  • september 2014 (11)
  • augusti 2014 (15)
  • juli 2014 (16)
  • juni 2014 (15)
  • maj 2014 (14)
  • april 2014 (17)
  • mars 2014 (18)
  • februari 2014 (15)

Kategorier

Disclaimer

På bloggen framför jag mina högst personliga åsikter och funderingar. Jag har som målsättning att inspirera och informera, men det kan förekomma faktafel och mina bedömningar kan vara mer eller mindre rätt. Alla som tar ekonomiska beslut baserat på vad som skrivs här på bloggen gör så på eget ansvar.



Det finns möjlighet för den som vill att kommentera det som skrivs här på bloggen, vilket jag uppskattar. Var och en har dock ett eget ansvarar för det man skriver och att man håller meningsutbytet på en respektfull och trevlig nivå. Jag kommer att radera kommentarer som uppenbart är kommersiella eller av kränkande natur.

Copyright © 2023 · Långsiktig Investering powered by: Magazine Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in