Yaras kvartalsrapport
Kemiföretaget Yara släppte sin rapport för det fjärde kvartalet igår. Jag har tidigare sneglat på bolaget men tvekat då jag inte riktigt kunnat komma fram till vad som är ett skäligt pris för aktien och vilka deras konkurrensfördelar är. Yara är i mångt och mycket beroende av hur gas- och råvarupriserna utvecklar sig (främst ammoniak och urea). Rapporten visade just detta beroende då vinsten nästan utraderades och enbart blev 0,21 per/aktie för Q4. Detta främst på grund av lägre priser på urea -26 % och ammoniak -33 % jämfört med året innan.
Vinsten på årsbasis hamnade på 20,63 per aktie och utdelningen sänktes från 13 till 10 norska kr. Om detta är en långvarig trend eller om priserna återgår till Yaras favör har jag ingen aning om, men jag står nog vid sidlinjen ett tag till och bevakar bolaget.
Chevrons kvartalsrapport
Från ett råvaruberoende bolag till ett annat. Chevron är ett av mina innehav sedan en tid tillbaka. Jag valde faktiskt mellan just Yara och Chevron och kom fram till att Chevron (världen näst största energiföretag) var det bättre valet för en utdelningsinvesterare.
Chevron rapporterade ett resultat för det fjärde kvartalet på 2,57 dollar per aktie, vilket var 32 % lägre än samma kvartal föregående år (3,70/aktie). Detta på grund av lägre priser på främst olja och minskad produktion/utvinning. Produktionen för kvartalet minskade med 3 % från föregående år. Vinsten på årsbasis spås hamna på 11,09 per aktie, vilket är en minskning med ca 16 % från föregående helårsresultat (13,32 per aktie). Vilken nivå företaget lägger sig på vad gäller utdelning för kommande kvartal 2014 återstår att se.
Tankar kring råvaruberoende och Chevron
Chevron är precis som Yara beroende av prisutvecklingen på främst två råvaror – i det här fallet på olja och gas. Detta är något som de inte själva kan påverka. Om priset på dessa råvaror är högt kommer marginalerna att följa med och vice versa.
Chevron kan, precis som Yara, inte kompensera för fallande marginaler genom prishöjningar eftersom deras produkter inte kan bli så mycket bättre än konkurrenternas att det motiverar ett väsentligt högre slutpris. Olja som olja och gas som gas förenklat uttryckt.
Ett företag såsom Apple har emellertid möjligheter att behålla sina marginaler även om priset på någon enskild komponent skulle stiga, eftersom de med sin ”know how” skapar en helt ny produkt där kvalitet är avgörande för slutpriset. De kan med andra ord justera priset på sin produkt för att bibehålla lönsamheten utan att förlora kunder.
Vad Chevron (och även Yara) emellertid kan påverka är vilka volymer man utvinner/producerar. Chevron har vid flera tillfällen upprepat sitt mål att öka produktionen i ”upstream” (utvinning av olja och gas) med 25 % till 2017. Chevron kommer att investera i snitt ca 40 miljarder dollar per år för att nå det satta målet.
Något annat som råvaruberoende bolag kan göra är att se till att man har en stark balansräkning, då intäkterna kommer variera från år till år i och med råvarornas prissvängningar. Det som är lite oroväckande i Chevrons fall är att det löpande kassaflödet på 35 miljarder inte räckte till för att täcka investeringskostnaderna på lite drygt 42 miljarder för det gångna året. För 2014, som ska vara året då investeringskostnaderna når sin kulmen, är frågan om Chevron behöver öka belåningen ytterligare. Balansräkningen är detta till trots fortfarande stark och målsättningen är att man 2017 genom ny produktionskapacitet kommer kunna täcka både utdelning och de offensiva investeringskostnaderna med det fria kassaflödet.
Ska man som långsiktigt utdelningsinvesterare satsa på Chevron och andra råvaruberoende bolag? En återkommande utdelning från Chevron som höjts i 26 år i följd kanske räcker för ett ja? Kanske blir mitt nästa analysobjekt just Chevron.
Lämna ett svar