Störst är bäst (economies of scale). McDonalds världens största snabbmatskedja med nästan 35000 restauranger som finns utspridda i 118 länder och ett omfattande distributionsnätverk för att serva dessa. Precis som Walmart har McDonalds ett stort förhandlingsövertag över mindre företag, då många underleverantörer är beroende av McDonalds vilket gör att man kan köpa in stora volymer till förmånliga priser. McDonalds är också marknadsledande på de flesta av sina marknader. Kina är det undantag som sticker ut mest där YUM med KFC är störst just nu.
McDonalds klarar det här kriteriet då den genomsnittliga ökningen per år varit ca 15 % över perioden. Detta har man i mångt och mycket lyckats med genom en en vinstmarginal som vuxit från ca 9,1% 2003 till nästan 20 % 2013!
Försäljningstillväxten har också bidragit till tillväxten av VPA och legat på i genomsnitt ca 6% per år under samma period.
McDonalds har också ett omfattande återköpsprogram av aktier där man spenderar i snitt 3-4 miljarder dollar varje år. Antalet aktier har minskat med mer än 20% under perioden 2004-2013 som resultat av återköpen.
Diagrammet visar vinst per aktie (VPA) de senaste 10 åren.
McDonalds har ökat sin utdelning varje år sedan 1976. Så här har utdelningen utvecklats de senaste 10 åren.
Den genomsnittliga utdelningstillväxten per år är 22,2%. Jag kan i dagsläget inte se något som skulle göra att man bryter utdelningstrenden, även om utdelningstillväxten sannolikt kommer att dämpas framöver.
McDonalds balansräkning är stark, även om det finns en del skulder. Soliditeten (andelen eget kapital) är ca 43%. Räntetäckningsgraden är på 16,6 vilket innebär att man kan täcka sina räntekostnader nästan 17 gånger. Det fria kassaflödet är stabilt över perioden och täcker med marginal utdelningen.5. En genomsnittlig utdelningsandel under 50 %?
För 2013 var utdelningsandelen 56,2%. Nedan kan man se hur utdelningsandelen successivt har höjds då vinsten per aktie inte hängt med utdelningshöjningarna. McDonalds är nära men klarar inte detta kriterium.6. Geografiskt diversifierade intäkter?
USA står för 32%, Europa 39% och APMEA (Asien/Stilla havet,Mellanöstern, Afrika) för 23% av intäkterna.
Av intäkterna från Europa står Storbritannien, Tyskland och Frankrike för ungefär 51%. Av intäkterna från APMEA står Kina, Australien och Japan för 56%.
McDonalds klarar det här kriteriet galant.
7. En verksamhet som är lätt att förstå sig på?
McDonalds verksamhet är lätt att förstå och få ett grepp om. Företaget införskaffar restauranger på strategiska lägen och säljer ett etablerat koncept med starkt varumärke till franchisetagare. Konceptet vidareutvecklas (menyer, inredning etc), franchisetagarna utbildas och varumärket förvaltas med hjälp av en enorm reklambudget. McDonalds får sedan merparten av sina intäkter från franchisetagarna.
Risker?
Hälsotrender har och kommer fortsätta att sätta press på snabbmatsbranschen, men här har också McDonalds anpassat sig genom att förnya sina menyer och erbjuda nyttigare alternativ. Det finns ett utbrett missnöje från restauranganställda i USA över de låga minimilönerna, samtidigt som företagen tjänar allt mera pengar. Anställda på bland annat McDonalds har protesterat och vill att lönen höjs från 7,25 dollar/timmen till 15. Om dessa krav bli verklighet skulle det få konsekvenser för McDonalds. McDonalds har dock bemött kritiken genom att påpeka att det finns stora karriärmöjligheter inom företaget, där 40% av ledarskapet har arbetat sig upp. Man har också gått ut och varnat för att höjda minimilöner skulle göra att branschen skulle satsa mer på automatiska lösningar som skulle betyda färre jobbtillfällen. Skulle en höjning bli verklighet tror jag att McDonalds genom sin starka ställning skulle kunna kompensera för ökade kostnader genom höjda priser. McDonalds förmåga att överleva hälsotrender, reglering, miljökrav mm gör att jag är övertygad om att de även kommer klara framtida utmaningar.
Sammanfattning och värdering
Aktien uppfyller 6 (nästan 7) av mina 8 kriterier. I mina ögon är McDonalds ett mycket fint bolag med tydliga konkurrensfördelar som visar sig genom de högsta marginalerna i branschen. Stadigt ökande VPA och utdelning har gjort McDonalds till en attraktiv aktie att äga.
Frågan är hur framtiden ser ut. Vinstmarginalen har planat ut på dryga 20% och försäljningstillväxten halverats de sista 5 åren och är på lite över 3,7% i genomsnitt per år.
McDonalds hoppas kunna öka försäljningen i USA-segmentet genom att skapa en mer fokuserad meny, då bedömare har pekat på att kedjans omfattande meny är ett av skälen till att försäljningen backat. För att stärka resultatet i APMEA och då främst Kina, där man haft det svårt hittills, kommer man att fokusera på menyalternativ som är relevanta lokalt och på att öppna nya restauranger i regionen. Just Kina tror jag kan vara en av nycklarna till framtida omsättningstillväxt.
McDonalds planerar att öppna totalt 1500-1600 nya restauranger under 2014. Man har också som mål att modernisera 1000 befintliga restauranger under året för att öka sin konkurrenskraft och intjäningsförmåga.Totalt beräknar McDonalds spendera 2,9 – 3 miljarder dollar på nyetableringar och moderniseringar av restauranger under 2014.
McDonalds räknar med att spendera totalt 5 miljarder på utdelning och återköp under 2014. Återköpen kommer att kunna bidra med mellan 2,5 – 3% av VPA-ökningen framgent. Lyckas man upprätthålla sina fina vinstmarginaler samtidigt som försäljningen växer med 4% totalt (vilket man har stora möjligheter att göra genom tillväxt i Kina tillsammans med marginell tillväxt på mogna marknader) borde McDonalds kunna nå en ökning av VPA på 7% per år.
Värderingen då?
Direktavkastningen är på 3,41% och utdelningsandelen har legat kring 50% de senaste åren. En låg utdelningsandel är alltid trevlig då det lämnar utrymme för utdelningshöjningar även om VPA-tillväxten skulle sakta ner i en period.
Kassaflödet har under hela 10-årsperioden täckt utdelningen med marginal.
Om vi antar oändlig tillväxt (inte helt orimligt i McDonalds fall), en utdelningstillväxt om 7% och en direktavkastning för i år på 3,3 dollar och har ett avkastningskrav på 10% är ett pris på ca 110 dollar skäligt.
PE (TTM) är i skrivande stund 17,12 vilket är något högre än det historiska medelvärdet på 16,8 vilket motsvarar en aktiekurs på ca 93 dollar. Utgår vi från en tillväxt på 7% för VPA hamnar framåtblickande PE-tal på 16 för 2014 respektive 15 för 2015.
En väldigt bra och genomgående analys med ett bra upplägg! Kul att du valde McDonalds, som jag har kikat lite närmare på det senaste. Ser fram emot fler högklassiga analyser!
MVH
Utdelningsdagboken
Tackar! Kul att du uppskattade analysen. Ska försöka skriva mellan blöjbytena 🙂
Säg till om det är något jag missat i analysen.
Mvh
Bra analys. Om man får önska bolag som du ska ta dig an framöver så kommer här några förslag. General Mills, Unilever, Nestle & Orkla. Samtliga bolag vill jag i framtiden se i min portfölj.
Tack! Önska får man alltid. 🙂 Intressanta bolag, jag ska titta närmare på dem när tillfälle ges. Just nu lutar det åt Chevron, men man vet aldrig.
Mvh
Till risker kan man lägga, att hamburgare som säljs i Sverige är minst sagt äckliga, om man jämför med Max eller Burger king